Φρίκη στο Ηράκλειο: Αυτό είναι το ζευγάρι που έκανε τη ζωή κόλαση στο 3χρονο αγοράκι
Το δεύτερο εξάμηνο του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου όπως γνωστοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Growthfund Summit του Υπερταμείου / Growthfund.
«Η πατρίδα μας είναι ξανά ελκυστική σε σημαντικές επενδύσεις και κινείται με αναπτυξιακούς ρυθμούς μεγαλύτερους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η ανεργία έχει μειωθεί από το 17,5% στο 9,3% και ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί 28% την τελευταία τριετία».
Αυτά σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου και συγκεκριμένα στην έναρξη της συζήτησης με θέμα «Το Νέο Επενδυτικό Ταμείο του Growthfund: Προσδοκίες και Προοπτικές» ενώ σε άλλο σημείο του χαιρετισμού σημείωσε τα εξής: «Υπουργείο Ανάπτυξης και Υπερταμείο είμαστε σε στενή συνεργασία για την προώθηση δράσεων και υποδομών που έχει ανάγκη η πατρίδα μας, για ευημερία και πρόοδο με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, για περισσότερες δουλειές, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη».
Στο πλαίσιο του πάνελ συζήτησης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ΔΣ του Growthfund, Στέφανος Γιουρέλης, παρουσίασε τον οδικό χάρτη για το νέο Επενδυτικό Ταμείο προσδιορίζοντας την έναρξη πλήρους λειτουργίας του στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Όπως είπε, κατά την τελευταία τριετία, η δημιουργία του Νέου Επενδυτικού Ταμείου ως ανεξάρτητη θυγατρική του Υπερταμείου ήταν ένας από τους πιο φιλόδοξους και στρατηγικούς στόχους, προκειμένου να εξελιχθεί στο Sovereign Wealth Fund της χώρας.
Κατά τη συζήτηση, ο κ. Γιουρέλης έκανε λόγο για έναν ανεξάρτητο οργανισμό, με σύγχρονη διακυβέρνηση, εξειδικευμένη διοίκηση και υψηλού επιπέδου επενδυτικές ικανότητες.
«Στόχος του δεν είναι μόνο να αξιοποιήσει τα υπάρχοντα κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ, αλλά και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσει μία σημαντική οικονομική αξία για τη χώρα και μακροπρόθεσμα από τους πολίτες», σημείωσε. Επίσης πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός βρίσκεται στην τελική φάση σε συνεργασία με τη Black Rock, ώστε να εξασφαλισθεί ότι θα υιοθετηθούν οι βέλτιστες πρακτικές, που θα εξασφαλίζουν διαφάνεια, ανεξαρτησία και αποτελεσματικές αποφάσεις.
«Έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις και διαβουλεύσεις με ιδιωτικά funds της χώρας, αφενός για να ενημερώσουμε για το τι κάνουμε και αφετέρου για να διερευνήσουμε πιθανές συνεργασίες ή συνέργειες», είπε ο κ. Γιουρέλης, δίνοντας έμφαση σε έργα που θα εξασφαλίσουν μακροχρόνιες και βιώσιμες αποδόσεις, εστιάζοντας στην πράσινη ανάπτυξη, την τεχνολογία και τις υποδομές υψηλής ποιότητας. Υπογράμμισε ότι το Ταμείο θα έχει μειοψηφικές συμμετοχές, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν θα παρέχει επιδοτήσεις.
Το 2024 οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ θα προσεγγίσουν το 18%
Την κάλυψη του επενδυτικού κενού, που άφησε στη χώρα η υπερδεκαετής κρίση, έθεσε ως βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής, στην οποία εντάσσεται και η δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Μιχάλης Αργυρού. Εκτίμησε ότι για το 2024 οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ θα προσεγγίσουν το 18%, όταν το 2019 ήταν λίγο κάτω από 11% και το 2023 έφτασαν σχεδόν στο 16%.
«Η αύξηση των επενδύσεων είναι πολύ σημαντική γιατί αυξάνουν το δυνητικό ΑΕΠ, δηλαδή την ικανότητα της χώρας να παράγει, αλλά είναι σημαντικό και για λόγους παραγωγικότητας -που είναι κι αυτό ένα μεγάλο στοίχημα για την οικονομική πολιτική- διότι χωρίς παραγωγικότητα δεν μπορούμε να αυξήσουμε τους πραγματικούς μισθούς και κατά συνέπεια το βιοτικό επίπεδο», επισήμανε.
Ως προς τη χρησιμότητα ενός Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, ο κ. Αργυρού εστίασε στις ιδιαίτερα καινοτόμες επενδύσεις στις οποίες για να κινητοποιηθούν ιδιώτες μέσω των χρηματαγορών αλλά και άλλα οχήματα, όπως τα venture capitals, χρειάζονται έναν διαμοιρασμό το υψηλού ρίσκου. «Το Νέο Επενδυτικό Ταμείο μπορεί να χρηματοδοτήσει πολύ καινοτόμες επενδύσεις στέλνοντας και ισχυρά σήματα για το τι αποτελεί προτεραιότητα για μία επενδυτική προσπάθεια, όπως στους τομείς των πράσινων επενδύσεων, της καινοτομίας, των μεταφορών, της αλυσίδας εφοδιασμού κ.ά.», υπογράμμισε.
ΕΑΤΕ: Ως το τέλος του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί οι συμβάσεις για ακόμα 4 ταμεία
«Εμείς είμαστε το sovereign fund of funds της Ελλάδας, είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρ. ΤΑΝΕΟ) Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, και σε έναν σύντομο απολογισμό, ανέφερε ότι το χαρτοφυλάκιο της ΕΑΤΕ περιλαμβάνει 32 νέα σχήματα, συν αυτά που λειτουργούσαν από το Equifund 1, με 1,8 δισεκ. ευρώ υπό διαχείριση.
«Από τα 2,1 δισεκ. που διαχειριζόμαστε για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, εμείς έχουμε δεσμεύσει σε αυτά τα 32 σχήματα 805 εκατ. ευρώ και έχουν αντλήσει άλλο 1 δισ. ιδιωτικά κεφάλαια. Είμαστε το απόλυτο παράδειγμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, καθώς έχουμε εμπεδωθεί πλέον και ως ο αξιόπιστος θεσμικός συνεπενδυτής σε αυτόν τον τομέα», επισήμανε ο κ. Λαμπρόπουλος. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως το τέλος του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί οι συμβάσεις για ακόμα 4 ταμεία, με την ΕΑΤΕ να ξεπεράσει το 1 δισεκ. σε δεσμεύσεις και ακόμη 1,2 δισεκ. ιδιωτικών κεφαλαίων, φτάνοντας σε 2,2 δισ. υπό διαχείριση.
Έκανε λόγο για μία «ιστορική ευκαιρία» για την Ελλάδα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ, τονίζοντας την αναγκαιότητα ιδιωτικής συμμετοχής. «Δικός μας ρόλος και του νέου Επενδυτικού Ταμείου είναι να λειτουργήσουμε ως καταλύτης για την αξιοποίηση αυτών των πόρων».
Η διεθνής εμπειρία κρατικών Επενδυτικών Ταμείων
Στη διεθνή εμπειρία κρατικών Επενδυτικών Ταμείων, που διαθέτουν μία κλίμακα ενεργητικού από κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως και 1,5 τρισεκατομμύρια όπως αυτό της Νορβηγίας, αναφέρθηκε η Αλεξάνδρα Κονίδα, Managing Director, Head of Multinationals & Regional ESG Lead for Global Banking, HSBC Continental Europe. Προχώρησε στην κατάταξη αυτών σε τρεις βασικές κατηγορίες:
- εκείνα που στηρίζουν με χρηματοδοτήσεις με ευνοϊκότερου όρους από την αγορά επενδύσεις και έργα στρατηγικής σημασίας, που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν με αμιγώς εμπορικά κριτήρια, εστιάζοντας σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες με κοινωνικό αποτύπωμα
- εκείνα που δρουν με κριτήριο την οικονομική απόδοση και αναλαμβάνουν πρόσθετο ρίσκο, προκειμένου να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων από το εγχώριο σύστημα και από το εξωτερικό, όπως το στρατηγικό Fund της Ιρλανδίας με 18,5 δισ. ενεργητικό, που πρόσφατα ανακοίνωσε δύο νέα funds για την επένδυση στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και των υποδομών με αρχικό κεφάλαιο 2 δισ. και των νέων τεχνολογιών με αρχικό κεφάλαιο 8,5 δισ.
- εκείνα που δρουν με καθαρά με εμπορικό χαρακτήρα και στόχο τη μέγιστη δυνατή απόδοση, τέτοια είναι της Μέσης Ανατολής και της Νορβηγίας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος