ΕΚΠΑ: Σταδιακή ύφεση παρουσιάζει η σεισμικότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού


Σταδιακή ύφεση παρουσιάζει η σεισμικότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, τόσο ως προς τον ημερήσιο αριθμό σεισμών όσο και ως προς το μέγιστο μέγεθος, χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποια νέα μικροσεισμική έξαρση από τις 15 Φεβρουαρίου. Αυτό επισημαίνει σχετική ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ τονίζοντας ότι από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 19 Φεβρουαρίου 2025 το Εργαστήριο Σεισμολογίας έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 22.600 σεισμούς.

«Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 19 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 22.600 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 19.300 με μεγέθη Μ≥1.0. Στις 18 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 600 σεισμοί, με 37 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, τρεις (3) σεισμούς με Μ≥4.0, και δύο (2) με Μ≥4.5, με τους δύο ισχυρότερους σεισμούς, μεγέθους 4.9, να σημειώνονται στις 06:46:53 και 08:08:09 (τοπική ώρα). Στις 19 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 450 σεισμοί, με 27 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, έναν (1) σεισμό με Μ≥4.0, και κανέναν (0) με Μ≥4.5, με τον ισχυρότερο σεισμό μεγέθους 4.2 να καταγράφεται στις 11:41:09 (τοπική ώρα) βόρεια της Ανύδρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 20η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 57 σεισμοί, εκ των οποίων κανένας (0) με μέγεθος M≥4.0. O ισχυρότερος σεισμός, μεγέθους 3.7, σημειώθηκε στις 00:09:53 της 21ης Φεβρουαρίου (τοπική ώρα). Η σεισμικότητα παρουσιάζει σταδιακή ύφεση, τόσο ως προς τον ημερήσιο αριθμό σεισμών όσο και ως προς το μέγιστο μέγεθος, χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποια νέα μικροσεισμική έξαρση από τις 15 Φεβρουαρίου», αναφέρει η ανακοίνωση και υπογραμμίζει ότι «μια νέα χωρική συστάδα που ενεργοποιήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου στα ανατολικά της Ανύδρου, με τον σεισμό μεγέθους 4.9 στις 06:46:53 (τοπική ώρα), δεν παρουσίασε ιδιαίτερη δραστηριότητα κατά τις δύο επόμενες ημέρες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Related Posts

    Σ. Ζαχαράκη: Το ψηφιακό φροντιστήριο «ρίζωσε» – Ξεκινούν συστηματικές επαναλήψεις και τεστ προσομοίωσης για τις Πανελλαδικές

    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Αρχίζουν από σήμερα, Τρίτη 1 Απριλίου 2025, οι συστηματικές επαναλήψεις και τα τεστ προσομοιώσεων με διαγωνίσματα προσομοίωσης Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα Γενικά και τα Επαγγελματικά Λύκεια…

    Σαρώνει Κρήτη και Θεσσαλία η κακοκαιρία: Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα – Εικόνες καταστροφής σε Μύκονο και Πάρο

    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Βροχές και σποραδικές καταιγίδες εκδηλώνονται από το πρωί σε αρκετές περιοχές της χώρας με τα σημαντικότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στα Χανιά. Σε περιοχές όπως τα Τσικαλαριά,…

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *