ΕΛ.ΑΣ.: Απατηλά e-mail με στοιχεία Αξιωματούχων που καλούν τους αποδέκτες τους να «απολογηθούν» για δήθεν παράνομες πράξεις στο διαδίκτυο


«Οι επιτήδειοι δημιουργούν διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με στοιχεία Αξιωματούχων ώστε να προσδώσουν αληθοφάνεια σε απατηλά μηνύματα με τα οποία καλούν τους αποδέκτες τους να “απολογηθούν” για δήθεν παράνομες πράξεις τους στο διαδίκτυο» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και προστίθεται «η εμφάνιση του header του e-mail, ο έλεγχος του αποστολέα, καθώς και ο εντοπισμός ορθογραφικών – συντακτικών λαθών, συμβάλλουν σημαντικά στην αναγνώριση τέτοιων απατών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ακόμη ένα απατηλό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντοπίστηκε να κυκλοφορεί ως δήθεν επιστολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου, με το οποίο καλούνται οι αποδέκτες του να «δώσουν εξηγήσεις» για δήθεν εμπλοκή τους σε παράνομες πράξεις στο διαδίκτυο.

Το εν λόγω μήνυμα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων με παρεμφερές περιεχόμενο, όπως το πρόσφατο που περιείχε δήθεν επιστολή της Υπουργού Νίκης Κεραμέως και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. (βλ. σχετικό δελτίο τύπου εδώ), παρουσιάζοντας ελάχιστες διαφοροποιήσεις, κυρίως ως προς τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα στοιχεία του δήθεν αποστολέα.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν λαμβάνουν τέτοιου είδους, καταφανώς, ψευδεπίγραφα μηνύματα και να προχωρούν στη διαγραφή τους, καθώς ενδέχεται να είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή για τις συσκευές τους ή να οδηγήσουν ακόμη και σε οικονομική εξαπάτησή τους.

Πώς αναγνωρίζονται τα απατηλά/επιβλαβή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;

Για προστασία από τέτοιου είδους απάτες, οι πολίτες μπορούν να προχωρούν στις παρακάτω ενέργειες:

  1. Εμφάνιση του header του e-mail: Να χρησιμοποιούν την επιλογή προβολής της επικεφαλίδας (header) του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούν, καθώς περιέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον αποστολέα, τον παραλήπτη και τη διαδρομή που ακολουθεί το μήνυμα μέσω διάφορων διακομιστών.
  2. Έλεγχος αποστολέα μηνύματος: Να ελέγχουν προσεκτικά τη διεύθυνση του αποστολέα και να αναζητούν τυχόν ασυνήθιστα στοιχεία, όπως λανθασμένα ονόματα ή περίεργες καταλήξεις. Για παράδειγμα στην προκειμένη περίπτωση η διεύθυνση του αποστολέα είναι std41789@pks.ac.th, που δείχνει καταφανώς ότι πρόκειται για απατηλό μήνυμα.
  3. Συντακτικά και ορθογραφικά λάθη: Τα απατηλά μηνύματα συχνά περιέχουν γραμματικά ή συντακτικά λάθη που αποκαλύπτουν την πλαστότητά τους.
  4. Συνημμένα αρχεία και σύνδεσμοι: Να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία ή συνδέσμους από άγνωστες ή ύποπτες πηγές, καθώς ενδέχεται να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.
  5. Αιτήματα για προσωπικά δεδομένα: Η Ελληνική Αστυνομία και οι υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες δεν θα ζητήσουν ποτέ μέσω e-mail προσωπικά δεδομένα ή πληροφορίες.
  6. Διασταύρωση πληροφοριών: Σε περίπτωση αμφιβολίας, να επικοινωνούν άμεσα με τις επίσημες Αρχές ώστε να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα του μηνύματος.

Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Παρακάτω απεικονίζεται ένα από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα οποία διακινούνται απατηλές επιστολές. Ο προσεκτικός έλεγχος προτού ανοιχθεί το συνημμένο αρχείο είναι κρίσιμος για την αποφυγή εξαπάτησης!

ΕΛ.ΑΣ.: Απατηλά e-mail με στοιχεία Αξιωματούχων που καλούν τους αποδέκτες τους να «απολογηθούν» για δήθεν παράνομες πράξεις στο διαδίκτυοΕΛ.ΑΣ.: Απατηλά e-mail με στοιχεία Αξιωματούχων που καλούν τους αποδέκτες τους να «απολογηθούν» για δήθεν παράνομες πράξεις στο διαδίκτυο

Με τη συνεργασία όλων, μπορούμε να αποτρέψουμε τις διαδικτυακές απάτες και να προστατεύσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Related Posts

    Η Εθνική Πινακοθήκη εγκαινιάζει στις 5 Απριλίου μια νέα έκθεση «Ιστορικά Προσωπεία: Ίχνη παρουσίας»

    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Η διαφύλαξη της μνήμης της Επανάστασης από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του ελληνικού κράτους αποτελεί κύριο μέλημα των πρωταγωνιστών της ελληνικής επανάστασης. 13 ορειχάλκινα προσωπεία…

    Δόμνα Μιχαηλίδου στον ΣΚΑΪ για την εγκυμοσύνη της: «Είναι αγόρι»

    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μίλησε στους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΪ και ευχήθηκε μετά την γέννα «το παιδί να είναι τόσο εύκολο, όσο ήταν μέσα στην κοιλιά» …

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *