Τροχαίο με εγκατάλειψη στο Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 18χρονος, ακρωτηριάστηκε ο 25χρονος
Στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, το Πεκίνο προχώρησε σε αντίμετρα για τους αμερικανικούς δασμούς, επιβάλλοντας μάλιστα περιορισμούς στην εξαγωγή 25 κρίσιμων στοιχείων από σπάνιες γαίες. Αντιδρώντας, ο πρόεδρος Τραμπ στράφηκε στο Κίεβο και ζήτησε περισσότερες ουκρανικές σπάνιες γαίες, με αντάλλαγμα την στήριξη της Ουάσιγκτον με 300 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τι είναι οι σπάνιες γαίες
Οι σπάνιες γαίες είναι 17 μέταλλα, που μπορεί να αποκαλούνται σπάνια, αλλά είναι πιο άφθονα από το ασήμι και το χρυσό.
Χρησιμεύουν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και στη βελτίωση της καθημερινής ζωής. Η λίστα είναι μεγάλη, ενδεικτικά χρησιμεύουν από την κατασκευή σημαντικών ημιαγωγών (μικροτσίπ) ως πυραύλους, και πυρηνικούς αντιδραστήρες, από έξυπνα κινητά μέχρι οικιακές συσκευές.
Στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού κυριαρχεί η Κίνα, γιατί το 34% των παγκόσμιων κοιτασμάτων είναι στο έδαφός της και διότι παράγει το 60% των σπάνιων γαιών στον κόσμο και επεξεργάζεται το 85% εξ’ αυτών.
Η κυριαρχία της Κίνας έχει να κάνει και με το γεγονός ότι δεν νοιάζεται όσο η Δύση για τις περιβαλλοντικές συνέπειες που προκαλεί η εξόρυξη και ο εξευγενισμός τους και αυτό έχει δημιουργήσει ένα είδος εξάρτησης από την εν λόγω χώρα.
Οι σπάνιες γαίες, ήρθαν στο προσκήνιο στο πλαίσιο του αμερικανο-σινικού εμπορικού πολέμου, εξηγεί η επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Ειδήσεων του ΕΡΤNews, Άννα Παπασωτηρίου. Η Κίνα καλύπτει το 80% της ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιβάλλοντας περιορισμούς στις εξαγωγές στοιχείων των σπάνιων γαιών, κάνει επίδειξη οικονομικής ισχύος, με ξεκάθαρο στόχο να πλήξει τις αμερικανικές φιλοδοξίες να ηγεμονεύσει στην τεχνολογία αιχμής.
Εξ ου και ο πρόεδρος Τραμπ έχει βάλει στο στόχαστρο Ουκρανία και Γροιλανδία.
Φουντώνει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας
Τη βοήθεια στην Ουκρανία θέλει να διαπραγματευτεί ο Ντόναλντ Τραμπ ζητώντας ως αντάλλαγμα μερίδιο από τις ουκρανικές σπάνιες γαίες. Έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στις εξαγγελίες του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, πως σκοπεύει να περιορίσει την εξαγωγή προϊόντων βασισμένων σε πολύτιμα ορυκτά.
«Λέμε στην Ουκρανία πως έχει πολύτιμες, σπάνιες γαίες. Θέλουμε γι΄αυτό που δίνουμε να υπάρχουν εγγυήσεις» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Το Πεκίνο προχώρησε σε αντίμετρα κατά των ΗΠΑ, επιβάλλοντας δασμούς 15% στις εισαγωγές άνθρακα και LNG και 10% σε εισαγωγές αργού πετρελαίου. Κίνηση που, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ουσιαστικά συμβολική, με την Κίνα να τηρεί στάση αναμονής για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ για την ουκρανική βοήθεια άσκησε ο Όλαφ Σολτς, τονίζοντας πως οι σπάνιες γαίες της Ουκρανίας θα πρέπει να διατεθούν για την ανοικοδόμησή της μετά τον πόλεμο.
«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις πηγές της χώρας για να χρηματοδοτήσουμε ό,τι χρειαστεί μετά τον πόλεμο. Είναι εγωιστικό και εγωκεντρικό να λέμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε τους πόρους για να χρηματοδοτήσουμε την αμυντική στήριξή μας τώρα», σημείωσε ο Γερμανός Καγκελάριος.
Για την ώρα πάντως ο Τραμπ φαίνεται πως παίρνει αυτό που θέλει από το Μεξικό και τον Καναδά, με αποτέλεσμα να «παγώσει» τους δασμούς στις δύο χώρες για ένα μήνα. Και οι δύο δεσμεύτηκαν πως θα ενισχύσουν τα σύνορά τους για να καταπολεμηθεί η διακίνηση φαιντανύλης, αλλά και να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε: «Δεν θέλω να εκμεταλλεύομαι χώρες, δεν θέλω να λέω ονόματα, αλλά οι δασμοί είναι ισχυρό χαρτί και οικονομικά και για να παίρνεις αυτό που θέλεις».
Για τις διαπραγματευτικές ικανότητες του Ντόναλντ Τραμπ μίλησε ο Χαβιέ Μπετέλ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. «Eάν είσαι αδύναμος μπορεί να σε «φάει» και αν δεν διαπραγματευτείς σε «σκοτώνει». Ο μόνος τρόπος να τον αντιμετωπίσουμε είναι να είμαστε δυνατοί και ενωμένοι» δήλωσε.
Παράλληλα, που η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει την πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
«Ξέρουμε πολύ καλά πώς θα αντιμετωπίσουμε αυξημένες απειλές με χρήση όλων των οικονομικών εργαλείων, όπως οι κυρώσεις, oι έλεγχοι στις εξαγωγές και οι δασμοί. Η Ευρώπη θα μεριμνήσει για την οικονομική και εθνική της ασφάλεια» υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Η συνεργασία ΗΠΑ – Ε.Ε. είναι ο βασικός στόχος, τόνισε ακόη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όπως και οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος