Home Ελλάδα Εν αναμονή της απελευθέρωσης δασμών από τον Ντ. Τραμπ: Αβεβαιότητα από Λαγκάρντ και προτεραιότητα στο διάλογο από Βρυξέλλες

Εν αναμονή της απελευθέρωσης δασμών από τον Ντ. Τραμπ: Αβεβαιότητα από Λαγκάρντ και προτεραιότητα στο διάλογο από Βρυξέλλες

by 907@dreamfm.gr
3 minutes read

[ad_1]

«Δεν πιστεύω πως έχω ποτέ χρησιμοποιήσει τη λέξη αβεβαιότητα τόσο πολύ και το μόνο που ξέρω είναι ότι οι δασμοί δεν θα κάνουν καλό στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  Κριστίν Λαγκάρντ καθώς, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις 23.00 ώρα Ελλάδος, που θεωρείται η ώρα των ανακοινώσεων Τραμπ για δασμούς.

Η ΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει αντί- μετρα για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, ενώ πληθαίνουν στον ευρωπαϊκό Τύπο τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αντεπίθεση της ΕΕ πλήττοντας μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμμάχων του Τραμπ, όπως ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ότι δοκιμάζεται η ενότητα των 27 καθώς η Ιρλανδία αναμένεται να δεχθεί «άνισο βάρος δασμών» λόγω της κυριαρχίας του αμερικανικού τεχνολογικού τομέα στο Δουβλίνο.

«Θα είναι αρνητικό σε όλο τον κόσμο. Ο αντίκτυπος εξαρτάται από το εύρος των προϊόντων που στοχεύονται, από το πόσο διαρκεί, αν υπάρχουν ή όχι διαπραγματεύσεις», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι οι δασμοί αποδεικνύονται επιβλαβείς, ακόμη και για εκείνους που τους επιβάλουν και οδηγούν σε τραπέζια διαπραγματεύσεων.

«Σίγουρα μπαίνουμε πια σε ένα περιβάλλον όπου οι δασμοί ενδέχεται να απειλούν συνολικά τις παγκόσμιες διεθνείς οικονομικές σχέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα, κατά την ενημέρωση της Βουλής. «Ο παγκόσμιος χάρτης των γεωπολιτικών συμφερόντων αναδιατάσσεται, συχνά με τρόπο δραματικό, με πολέμους οι οποίοι πλέον αμφισβητούν σύνορα και διεθνές δίκαιο αλλά και με δασμούς» ανέφερε.

Λ. Οίκος: «Πάντα έτοιμος ο πρόεδρος για καλή διαπραγμάτευση»

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επέμεινε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει «συμφέρουσες ρυθμίσεις σε εταιρείες που θα παράγουν προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες».«Σίγουρα, ο πρόεδρος είναι πάντα έτοιμος να δεχθεί ένα τηλεφώνημα, είναι πάντα έτοιμος για μια καλή διαπραγμάτευση, αλλά είναι πολύ επικεντρωμένος στο να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και να διασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι θα έχουν δίκαιη μεταχείριση»

πΠοτεραιότητα είναι ο διάλογος, δήλωσε ο Ολαφ Γκιλ, εκπρόσωπος για θέματα εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας ότι «η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει μιλήσει με όλους τους ηγέτες της ΕΕ, έτσι ώστε να έχουμε πραγματικά μια συντονισμένη απάντηση».

Ανησυχίες οινοπαραγωγών – παραγωγών λαδιού και τηλεθεατών του Μουντιάλ

Οινοπαραγωγοί της Γαλλίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην περίπτωση που η Ε.Ε σκεφτεί να απαντήσει με δασμούς στο μπέρμπον. Στην Ιταλία όμως, οι παραγωγοί λαδιού και παρμεζάνας προτάσσουν την ποιότητα πιστεύοντας ότι τελικά δεν θα έχουν πρόβλημα, αφού τα συγκεκριμένα προϊόντα «δεν μπορεί να λείψούν από τους Αμερικανούς πολίτες».

Πριν από επτά χρόνια, όταν η κοινή υποψηφιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και του Μεξικού οδήγησε σε κοινή ευθύνη διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2026, τα ρήγματα που δημιουργήθηκαν από τους τότε επιβληθέντες δασμούς υποβαθμίστηκαν μπροστά στην ενότητα.

Σήμερα, περίπου 15 μήνες πριν από την διεξαγωγή της τελικής φάσης του Μουντιάλ στις τρεις χώρες της Βόρειας Αμερικής, οι ανησυχίες ότι η διοργάνωση θα έσει θύμα εμπορικού πολέμου, εντείνονται.

Το 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε αγαθά αξίας 382 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου. Από αυτά, τα 46,3 δισ. ευρώ προήλθαν από οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και ανταλλακτικών.
Από τις 3 Απριλίου εξάλλου τίθεται σε εφαρμογή και η επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



[ad_2]

Source link

Related Articles

Leave a Comment

Dream FM 90.6, ένας σταθμός ονειρεμένης ελληνικής μουσικής αλλά και ενημέρωσης πολυδιάστατης με lifestyle, υγεία, αθλητικά, κόσμος, συνεντεύξεις και πολλά άλλα. Συντονίσου κάθε πρωί Δευτέρα με Παρασκευή στις 9.00 στην πρωινή πτήση. Η Σοφία Πλουτινάκη και ο Στράτος Κυδωνάκης κάθε πρωί 9 με 11 αναλύουν τη τοπική επικαιρότητα! Έγκαιρα και υπεύθυνα! και πολύ χιούμορ! Μόνο στο Dream 90,6. Απογείωση στις 09:00. Προσδεθείτε!!!!!!! Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 ο Νίκος Σουλιώτης μιξάρει μόνο επιτυχίες στο καλύτερο ραδιόφωνο της Κρήτης! Non stop mix στον Dream FM 90.6
 

Copyright @2025  All Right Reserved – Designed and Developed for Dream Fm 90.7