• 6 Μαρτίου, 2025

Breaking News :

ΔΕΥΑ Φαιστού: Drone θα αποτυπώσει  αύριο τις οδούς των Πιτσιδίων από τις 10 το πρωί μέχρι τις 15:00

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 6 Μαρτίου

Κρήτη: Στο έλεος του Θεού καρκινοπαθείς – Αγώνας δρόμου για να βρουν το φάρμακό τους

Τριτοκοσμικές λύσεις στο Ηράκλειο: Μετά το τροχαίο με το μηχανάκι «έλυσαν» το πρόβλημα της «αμαρτωλής» σχάρας, με μια χοντρή ξύλινη τάβλα (Φωτο)

Μανώλης Λιδάκης: Η αδερφή του αποκάλυψε τι έδειξε η νεκροψία του – «10 γιατροί να ήταν από πάνω του δεν τον προλάβαιναν πλέον»

Απίστευτο: Ξεπάτωσαν δεντράκια που είχαν φυτέψει εθελοντές πριν από ένα μήνα στη δράση δεντροφύτευσης στο Τυμπάκι (Φωτο)

Το Σύνολο Νυκτών & Τοξοτών Οργάνων Κρήτης παρουσιάζει την μουσικοχορευτική παράσταση: “Καλήν Εσπέραν Αφεντάδες”

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων με «πλοκάμια» και στην Κρήτη

Εφιαλτικές στιγμές για ζευγάρι στο Ηράκλειο – Οδηγός προσπάθησε να τους χτυπήσει με το αυτοκίνητό του

Δήμος Φαιστού: Αλλάζει όψη και η Αληθινή

Vinkmag ad

Επιστήμονες τροποποίησαν πατάτες ώστε να αντέχουν τους καύσωνες

Vinkmag ad


Μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στις ΗΠΑ τροποποίησε πατάτες ώστε να ενισχύσει την ανθεκτικότητά τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Σε δοκιμές, αυτές οι τροποποιημένες πατάτες επέδειξαν 30% αύξηση της μάζας των κονδύλων όταν εκτέθηκαν σε συνθήκες καύσωνα. Αυτή η προσαρμογή θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας για τις κοινότητες που εξαρτώνται από την καλλιέργεια της πατάτας και οι οποίες συχνά είναι εκείνες που πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η ομάδα πραγματοποίησε δοκιμές πεδίου σε μια τοποθεσία στην πολιτεία του Ιλινόι και παρατήρησε ότι ένα προσαρμοσμένο φυτό απέδωσε έως και 30% περισσότερες πατάτες υπό θερμική καταπόνηση. Για να το καταφέρει αυτό, η ομάδα πρόσθεσε δύο γονίδια προκειμένου να τροποποιήσει μια διαδικασία που ονομάζεται φωτοαναπνοή και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της καλλιέργειας. Η φωτοαναπνοή είναι μια φωτοσυνθετική διαδικασία που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την απόδοση των καλλιεργειών σόγιας, ρυζιού και λαχανικών έως και 40%.

Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Global Change Biology», περιέγραψαν το αποτέλεσμα ως «μια πολλά υποσχόμενη οδό για την αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών σε ένα πλανήτη που θερμαίνεται». Ωστόσο, θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω δοκιμές πεδίου πολλαπλών τοποθεσιών για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της ομάδας σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

«Πρέπει να παράγουμε καλλιέργειες που θα αντέχουν στα ολοένα και πιο συχνά και πιο έντονα κύματα καύσωνα εάν θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες του πληθυσμού που ζει σε περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από τις μειωμένες αποδόσεις λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη», είπε η Δρ. Κάθριν Μίτσαμ-Χένσολντ, επικεφαλής του έργου Realizing Increased Photosynthetic Efficiency (RIPE).

«Οι βασικές καλλιέργειες απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και η δουλειά μας έχει πλέον επιβεβαιώσει ότι οι στρατηγικές για την αύξηση της θερμοανοχής θα μεταφραστούν από καλλιέργειες μοντέλου σε καλλιέργειες τροφίμων» δήλωσε στην εφημερίδα Independent η Δρ. Αμάντα Κάβανα, από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ στη Βρετανία.

«Για πολλές οικογένειες, οι ψητές πατάτες είναι το καλύτερο μέρος ενός χριστουγεννιάτικου δείπνου και αυτή η έρευνα θα προστατεύσει τις μελλοντικές γενιές» συνέχισε.

«Εκτός από τα εορταστικά πιάτα, αυτό το έργο θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στον αναπτυσσόμενο κόσμο και να βοηθήσει στη διασφάλιση των καλλιεργειών των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής» σημείωσε.

Ο Ντον Ορτ, καθηγητής φυτικής βιολογίας και επιστημών καλλιεργειών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι και αναπληρωτής διευθυντής του έργου RIPE, επισήμανε ότι «ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της μελέτης είναι η απόδειξη ότι η γενετική μηχανική της φωτοσύνθεσης που παρήγαγε αυτή την αύξηση στην απόδοση, δεν είχε καμία επίδραση στη διατροφική ποιότητα της πατάτας».

«Η επισιτιστική ασφάλεια δεν αφορά μόνο την ποσότητα των θερμίδων, αλλά θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη την ποιότητα του φαγητού» κατέληξε ο καθηγητής.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως παρόμοια ενθαρρυντικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να επιτευχθούν και σε άλλες καλλιέργειες ριζικών κονδύλων, όπως η μανιόκα, ένα βασικό τρόφιμο στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής που αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά από την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

ΠΗΓΗ: Independent

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Σέρρες: 5η Συνάντηση χορωδιών για την προαγωγή της θρησκευτικής μουσικής παράδοσης

    Read Next

    Τελευταία δοκιμαστική διαδρομή με την αμαξοστοιχία Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular