Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 23 Ιανουαρίου
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50% μεταξύ 2070 και 2090 λόγω των καταστροφών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, εάν οι πολιτικοί ηγέτες δεν λάβουν άμεσα μέτρα για την αφαίρεση του άνθρακα και την αποκατάσταση της φύσης, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Η αυστηρή προειδοποίηση των εμπειρογνωμόνων σε θέματα διαχείρισης κινδύνων του Institute and Faculty of Actuaries (IFoA) αυξάνει σημαντικά την εκτίμηση του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομική ευημερία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασίες, αυξήσεις θερμοκρασίας και καταστροφή της φύσης. Στην έκθεσή του, το IFoA, το οποίο χρησιμοποιεί μαθηματικά και στατιστικά στοιχεία για να αναλύσει τον οικονομικό κίνδυνο για τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις, ζήτησε επιταχυνόμενη δράση από τους πολιτικούς ηγέτες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Η έκθεση δημοσιεύθηκε αφού δεδομένα από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) της ΕΕ έδειξαν ότι η κλιματική κατάρρευση οδήγησε την ετήσια παγκόσμια θερμοκρασία πάνω από τον διεθνώς συμφωνημένο στόχο 1,5 C για πρώτη φορά το 2024, αυξάνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Χωρίς επείγουσα δράση με στόχο την επιτάχυνση της απεξάρτησης από τον άνθρακα, την απομάκρυνσή του από την ατμόσφαιρα και την αποκατάσταση της φύσης, το πλήγμα στις παγκόσμιες οικονομίες θα αγγίξει το 50% μεταξύ 2070 και 2090, αναφέρει η έκθεση.
Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 3 βαθμούς Κελσίου ή και περισσότερο έως το 2050, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερο από 4 δισεκατομμύρια θανάτους, σε σημαντικό κοινωνικοπολιτικό κατακερματισμό παγκοσμίως, σε αποτυχία των κρατών (με αποτέλεσμα ταχεία, διαρκή και σημαντική απώλεια κεφαλαίου) και σε γεγονότα εξαφάνισης.
Λανθασμένες εκτιμήσεις
Ο Σάντι Τραστ, κύριος συγγραφέας της έκθεσης, είπε ότι δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο. Είπε ότι προηγούμενες οικονομικές προβλέψεις, οι οποίες εκτιμούσαν ότι οι ζημιές από την υπερθέρμανση του πλανήτη θα αποτελούσαν μόλις το 2% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής σε περίπτωση αύξησης της μέσης θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, ήταν ανακριβείς και «τύφλωσαν» τους πολιτικούς ηγέτες οι οποίοι δεν βλέπουν τους κινδύνους των πολιτικών τους.
Οι εκτιμήσεις κλιματικού κινδύνου που χρησιμοποίησαν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πολιτικοί και αξιωματούχοι για την αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη ήταν λανθασμένες, ανέφερε η έκθεση, επειδή αγνόησαν τις αναμενόμενες σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως σημεία ανατροπής, άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας, μετανάστευση και συγκρούσεις.
«Δεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος καταστροφής», αναφέρει η έκθεση.
Εάν λαμβάνονταν υπόψη αυτοί οι κίνδυνοι, ο κόσμος θα αντιμετώπιζε έναν αυξανόμενο κίνδυνο «πλανητικής χρεωκοπίας», όπου τα συστήματα της Γης θα υποβαθμιστούν τόσο πολύ που οι άνθρωποι δεν θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν αρκετές από τις κρίσιμες υπηρεσίες στις οποίες βασίζονται για να στηρίζουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες.
«Δεν μπορείς να έχεις οικονομία χωρίς κοινωνία, και μια κοινωνία χρειάζεται κάπου να ζήσει», τόνισε ο Τραστ.
«Η φύση είναι το θεμέλιο μας, μάς παρέχει τροφή, νερό και αέρα, καθώς και τις πρώτες ύλες και την ενέργεια που τροφοδοτούν την οικονομία μας. Όταν απειλείται η σταθερότητα αυτού του θεμελίου, απειλείται και η μελλοντική ανθρώπινη ευημερία, και πρέπει να λάβουμε μέτρα για να το αποφύγουμε αυτό» πρόσθεσε.
Η έκθεση, με τίτλο «Πλανητική Φερεγγυότητα – Βρίσκοντας την ισορροπία μας με τη φύση», επικρίνει την κυρίαρχη οικονομική θεωρία που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο, η οποία επικεντρώνεται στο τι μπορούν να πάρουν οι άνθρωποι από τον πλανήτη για να δημιουργήσουν ανάπτυξη για τον εαυτό τους και δεν λαμβάνει υπόψη τους πραγματικούς κινδύνους από την υποβάθμιση της φύσης για τις κοινωνίες και τις οικονομίες.
Η έκθεση ζητά μια αλλαγή παραδείγματος από πολιτικούς ηγέτες, αξιωματούχους και κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.
«Οι ηγέτες και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων σε όλο τον κόσμο πρέπει να καταλάβουν γιατί χρειάζονται αυτές οι αλλαγές. Αυτά τα ακραία καρικά φαινόμενα θα πρέπει να οδηγήσουν σε πολιτικές αποφάσεις πολιτικής. Οι υπεύθυνοι χάραξης των πολιτικών επί του παρόντος είναι ή ανίκανοι να ακούσουν τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους ή απρόθυμοι να δράσουν με τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτείται» προειδοποιούν οι συγγραφείς της έκθεσης.
«Οι τρέχουσες προσεγγίσεις αποτυγχάνουν να αξιολογήσουν σωστά τους κλιμακούμενους κινδύνους ή να βοηθήσουν στον έλεγχό τους» δήλωσε ο καθηγητής Τιμ Λέντον, συν-συγγραφέας της έκθεσης και καθηγητής στο τμήμα Κλιματικής Αλλαγής και Επιστήμης του συστήματος της γης στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
ΠΗΓΗ: Guardian
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος