• 14 Μαρτίου, 2025

Breaking News :

«Ο Ηρακλής μας είναι μαχητής και με την δύναμη του Θεού θα τον γράψει το άθλο του» – Ένα μεγάλο ευχαριστώ από την Οικογένεια

Μοίρες: Εικόνες που σοκάρουν… Εγκατέλειψαν κουταβάκια τα οποία τρέφονται από το νεκρό σώμα μιας κατσίκας

Κρήτη:Οι εκρήξεις φέρνουν έκτακτη διακοπή κυκλοφορίας στον ΒΟΑΚ

Σοκ στο κέντρο της Αθήνας: Βρέθηκε δεμένος χειροπόδαρα με σακούλα στο κεφάλι

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο – 67χρονος άνδρας έχασε την ζωή του

«Εκρηκτικό κοκτέιλ» οι συνθήκες του επόμενου διημέρου: νοτιάδες 9 μποφόρ και 30 βαθμοί Κελσίου

Η στιγμή που ο βουλευτής της Νίκης βανδαλίζει τα έργα τέχνης στην Πινακοθήκη – Δείτε βίντεο

Αμάρι: Βλάβη και στο φράγμα Ποταμών – Χωρίς νερό οι παραγωγοί και οι καλλιέργειες

Κρήτη: Είχαν κάνει «επιστήμη» την κλοπή αγροτικών οχημάτων

Ηράκλειο: Ζήτησε και νέα προθεσμία ο 27χρονος «πιστολέρο»- Εξιτήριο για τον 33χρονο τραυματία

Vinkmag ad

Η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Vinkmag ad

[ad_1]

Με σταθερή θερμοκρασία από 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου όλο το χρόνο, σχετική υγρασία 35-55% και τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα να διατηρείται κάτω από 1000 ppm.

Με επένδυση 362 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για την υλοποίηση παρεμβάσεων μόνωσης και αερισμού και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, ένα κτίριο μπορεί να μετατραπεί σε παθητικό και να παράγει περισσότερη ενέργεια (έως και τριπλάσια) από αυτήν που καταναλώνει μειώνοντας δραστικά την κατανάλωση ενέργειας.

Μία από τις πρώτες εφαρμογές στην Ελλάδα, μια εργατική πολυκατοικία επί της οδού Πειραιώς, βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, παρουσία των δημάρχων Αθηναίων Χάρη Δούκα και Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου το κόστος των παρεμβάσεων στο συγκεκριμένο κτίριο έφθασε σε 201.020 ευρώ ή 362,92 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.Τα αποτελέσματα – όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες – είναι ότι το κτίριο θα παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που θα καταναλώνει, θα διατηρεί σταθερή θερμοκρασία από 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου όλο το χρόνο, σχετική υγρασία 35-55% και η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα θα διατηρείται κάτω από 1000 ppm.

Χωρίς την προσθήκη του φωτοβολταϊκού αλλά με την υλοποίηση των λοιπών παρεμβάσεων το ενεργειακό κόστος περιορίζεται σε 1 ευρώ ανά τετραγωνικό το χρόνο, (100 ευρώ το χρόνο για διαμέρισμα 100 τ.μ.) καθώς η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται σε 15 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό ετησίως.

Οι εργασίες αναβάθμισης που υλοποιούνται στα παθητικά κτίρια περιλαμβάνουν 5 άξονες:

  1.    Θερμομόνωση στη στέγη, την πρόσοψη και τα υπόγεια,
  2.    Αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση τριπλού υαλοπίνακα.
  3.    Εξασφάλιση αεροστεγανότητας.
  4.    Εντοπισμος και επίλυση των θερμογεφυρών.
  5.    Μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας.

Πρόσθετες εργασίες που μπορούν να υλοποιηθούν είναι ο εκσυγχρονισμός του ηλιακού θερμοσίφωνα, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στη στέγη και έξυπνου μετρητή κατανάλωσης ρεύματος, η τοποθέτηση θερμοχρωμικών γυαλιών στα κουφώματα και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην όψη του κτιρίου.

 Την παρουσίαση του “Passivistas: The Tavros Project” έκαναν οι Δημήτρης Παλλαντζάς, φυσικός κτιρίων, Νεκτάριος Τσακουμάκης, μηχανολόγος μηχανικός, Στέφανος Παλλαντζάς, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου, και Μαρία Καλτσά, αρχιτέκτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

[ad_2]

Source link

Read Previous

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν 16 Ιουνίου

Read Next

Επίθεση στον Πειραιά: Μέλη τουρκικής εγκληματικής ομάδας τα θύματα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Most Popular