• 10 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

Καπνοί και φλόγες σε εγκαταστάσεις επιχείρισης στο Δέλτα του Κόκκινου Πύργου κινητοποίησαν την πυροσβεστική (Φωτο – Βίντεο)

«Σαφάρι» ελέγχων της αστυνομίας σε Μεσαρά και Ηράκλειο – 17 προσαγωγές

Λ. Αυγενάκης: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω – Το Ηράκλειο αξίζει τις αθλητικές υποδομές που του ανήκουν»

Δήμος Γόρτυνας: Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ελαστικών, λαμπτήρων και μελανιών εκτυπωτών

Ευλογιά προβάτων: Σήμερα η σφαγή των 120 ζώων μετά το νέο κρούσμα στο Ηράκλειο

«Άγγελε, δεν είσαι μόνος σου» – Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του 3χρονου (Φωτο – Βίντεο)

Μοίρες: Τα κεραμίδια έπεσαν «βροχή» στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου (Φωτο)

Ηράκλειο: Θύμα ξυλοδαρμού από έξι συνομήλικούς του 15χρονος

Είστε έτοιμοι για το πιο μεγάλο καρναβαλικό πάρτι; Σε ρυθμούς προετοιμασίας για το Καρναβάλι Δήμου Φαιστού στο Τυμπάκι

Τυμπάκι: Μνήμη εκτελεσθέντων κατά τη περίοδό της Γερμανικής κατοχής (1941-1944)

Η τραγωδία του «WIRIL»: Το πλοίο του Ερυθρού Σταυρού που βομβάρδισαν οι Εγγλέζοι στη Χίο το 1944


Aπό τις πλέον τραγικές στιγμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη χώρα μας, είναι ο βομβαρδισμός στη Χίο του σουηδικού Πλοίου «WIRIL» στις 7 Φεβρουαρίου του 1944. Και αυτό γιατί έγινε από «φίλια πυρά» και δεν ήταν η μοναδική τέτοια περίπτωση, σας θυμίζουμε ότι και ο Πειραιάς ένα μήνα πριν, αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα, με δράστη και τις δύο φορές την πολεμική αεροπορία της Αγγλίας την RAF.

Το πλοίο πραγματοποιούσε αποστολή του Ερυθρού Σταυρού, θεωρητικά αφού δυστυχώς δεν επαληθεύτηκε, προστατευμένο από τις διεθνείς συνθήκες, που έφερνε τρόφιμα και εφόδια για τους δοκιμαζόμενους από την πείνα νησιώτες. Το φορτίο του ήταν σιτάρι, αλεύρι, μπιζέλια, σιμιγδάλι, ρύζι, ζάχαρη, γάλα γλυκό σε κουτιά και πετρέλαιο.

Η τραγωδία του «WIRIL»: Το πλοίο του Ερυθρού Σταυρού που βομβάρδισαν οι Εγγλέζοι στη Χίο το 1944Η τραγωδία του «WIRIL»: Το πλοίο του Ερυθρού Σταυρού που βομβάρδισαν οι Εγγλέζοι στη Χίο το 1944

Θυμίζουμε ότι έχουμε παρουσιάσει πολλές μαρτυρίες από Χιώτες που η πείνα τους οδήγησε να επιχειρήσουν το προσφυγικό ταξίδι προς την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, αρχικά για να επιβιώσουν και ακολούθως ο ευρισκόμενος στην κατάλληλη ηλικία ανδρικός πληθυσμός για να καταταγεί στις συμμαχικές δυνάμεις, ενώ γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά έμειναν σε προσφυγικά στρατόπεδα.

Όταν τους εντόπιζαν οι Γερμανοί, να προσπαθούν να διαφύγουν, το κόστος ήταν η ζωή τους.

Στην περίπτωση του πλοίου, όπως προβλέπονταν είχε γίνει ενημέρωση και προς τους Γερμανούς που δεν είχαν αποχωρήσει ακόμα από τη Χίο, αλλά και προς τους Εγγλέζους (η RAF είχε πάρει από καιρό το πάνω χέρι στο Αιγαίο) και η αποστολή διέθετε όλες τις απαραίτητες άδειες.

Επίσης ήταν ορατή η σημαία σημαία του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και το σχετικό σήμα σε καίρια και ορατά σημεία του πλοίου.

Η επιδρομή των εγγλέζικων αεροπλάνων άφησε πίσω της 18 νεκρούς, μεταξύ αυτών και ο Σουηδός αντιπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Νils Erik Nilsson, 60-70 τραυματίες και πολλές υλικές καταστροφές.

Η τραγωδία του «WIRIL»: Το πλοίο του Ερυθρού Σταυρού που βομβάρδισαν οι Εγγλέζοι στη Χίο το 1944Η τραγωδία του «WIRIL»: Το πλοίο του Ερυθρού Σταυρού που βομβάρδισαν οι Εγγλέζοι στη Χίο το 1944

Οι συνέπειες του βομβαρδισμού πολλαπλασιάστηκαν καθώς πάνω στο πλοίο βρίσκονταν έξι βαρέλια με πετρέλαιο που ανεφλέγησαν δημιουργώντας ένα τοπίο κόλασης του Δάντη, με «ευτύχημα», αν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη, ότι είχαν σχολάσει όσοι εργάζονταν στην εκφόρτωση του πλοίου, αλλιώς οι συνέπειες θα ήταν ακόμα πιο τραγικές.

Συνολικά έγιναν τρεις επιθέσεις από έξι αεροπλάνα που από χαμηλό ύψος, άρα σαφώς και είδαν τα σήματα του Ερυθρού Σταυρού, έριξαν εμπρηστικές και εκρηκτικές βόμβες και πολυβόλησαν την προκυμαία και το σκάφος.

Ακολούθησαν κατηγορίες σε βάρος προσώπων, αλλά και η διατύπωση της άποψης ότι ήταν (όπως και ο Πειραιάς) προαποφασισμένη ενέργεια επίδειξης δύναμης των Εγγλέζων για το μεταπολεμικό τοπίο ανακατανομής των ζωνών επιρροής, καθώς ήταν σαφές ότι ο πόλεμος πήγαινε προς τη λήξη του με ήττα των Γερμανών.

Το ερώτημα γιατί τελικά έγινε η επίθεση, δεν απαντήθηκε πειστικά ποτέ και από κανένα.
Το συγκλονιστικό γεγονός τιμά σε σταθερή βάση ο Δήμος Χίου και άλλοι φορείς με εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, με σημείο αναφοράς το χώρο της Αναθηματικής Πλάκας, μπροστά από το παλιό Τελωνείο Χίου.

Πάντως να θυμίσουμε ότι η RAF βομβάρδιζε και το κατεχόμενο Λαύριο, χωρίς να υπάρξουν δραματικές συνέπειες στον ελληνικό πληθυσμό, αλλά και εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη που κατείχαν οι Γερμανοί και δούλευαν εργάτες που είχαν μεταφερθεί από κατεχόμενες χώρες. Στις περιπτώσεις αυτές όμως, σε αντίθεση με το πλοίο WIRIL, δεν υπήρχε σήμανση του Ερυθρού Σταυρού.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Πέντε ταϊλανδοί όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς επαναπατρίστηκαν

    Read Next

    «Ο Ανδρέας Μικρούτσικος είναι τηλεόραση με πόδια. Ξεχειλίζει από εμπειρία και γνώσεις»

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular