• 25 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

Ηράκλειο: Σοκαριστικό βίντεο στα χέρια των Αρχών – Η εμπλοκή του όπλου απέτρεψε μακελειό έξω από νυχτερινό κέντρο

Βασίλης Καλογήρου: Η οικογένεια καταγγέλλει απαγωγή και δολοφονία

Μεσαρά: Ασυνείδητοι σκόρπισαν φόλες στον Άγιο Θωμά- Έβαλαν το δηλητήριο σε μπολάκι με γάλα

Απίστευτη παρεξήγηση στο Ηράκλειο: Φοβήθηκε ότι επιχείρησαν να εμβολίσουν το αυτοκίνητο της λόγω της υπόθεσης των Τεμπών

Κάθε δεύτερη μέρα η υδροδότηση της κοινότητας Άνω Ακρίων, λόγω βλάβης σε γεώτρηση

Επιμορφωτικές Συναντήσεις στο Εσπερινό Γυμνάσιο Τυμπακίου (με Λυκειακές Τάξεις)

Νέα απάτη: Δήθεν κάρτα για μετακινήσεις με το αστικό ΚΤΕΛ για 6 μήνες

Κρήτη: Ανήλικος ο δράστης των πυροβολισμών έξω από κέντρο διασκέδασης

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 24 Φεβρουαρίου

Απεργιακή συγκέντρωση για τα θύματα των Τεμπών, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στις Μοίρες

Vinkmag ad

Θεσσαλονίκη: Πολύχρωμες Κυριακής στο ΚΘΒΕ- «Μεταπολίτευση & Δημοκρατία»

Vinkmag ad


Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Πολύχρωμη Κυριακή στο ΚΘΒΕ για τη φετινή χρονιά, με τίτλο «Μεταπολίτευση & Δημοκρατία». Με αφορμή τα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος καλεί το κοινό της πόλης σε μια σειρά δράσεων, εστιασμένων στις έννοιες της συλλογικότητας και της δημοκρατίας.

Το ΚΘΒΕ τιμώντας τη μεγάλη αυτή επέτειο εστιάζει στην ιδιαίτερη σχέση του θεάτρου και της δημοκρατίας, που συνδέονται ιστορικά και συναντώνται στα βασικά τους συστατικά, τη συλλογικότητα αλλά και τον διάλογο/διαφωνία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα συζητηθούν ζητήματα, που αφορούν τα ατομικά δικαιώματα, τις συλλογικές διεκδικήσεις, τις δημοκρατικές πρακτικές, αλλά και θα επιχειρηθεί να διερευνηθεί η δυνατότητα να επενδυθούν θετικά έννοιες, που μοιάζουν παρωχημένες και συχνά στοχοποιούνται στον δημόσιο διάλογο.

Έτσι, το πρόγραμμα της ημέρας θα ξεκινήσει με καλεσμένους τον Νικόλα Σεβαστάκη και τον Γιάννη Σταυρακάκη, καθηγητές του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με τους οποίους θα συζητηθεί για τη δημοκρατία σήμερα, τους κινδύνους και τις προοπτικές της, σε μια χώρα και έναν κόσμο που αλλάζουν με ραγδαίο ρυθμό.

Καθώς το πολιτικό τραγούδι έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο κατά την περίοδο της δικτατορίας όσο και στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ θα παρουσιάσουν έργα τους, δίνοντας μια γεύση της σύγχρονης πολιτικής ματιάς στον χώρο της μουσικής σύνθεσης.

Θα ακολουθήσει διαδικτυακή συζήτηση με καλεσμένους τον Διονύση Ελευθεράτο και τον Βασίλη Λιόση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει συζήτηση για την περίοδο της Μεταπολίτευσης, τα χαρακτηριστικά της αλλά και το τέλος της. Οι ομιλητές θα εστιάσουν στην υποχώρηση των πολιτικών διεκδικήσεων και των συλλογικοτήτων στην πορεία των χρόνων, από το 1974 έως σήμερα.

Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο περφόρμανς στον δημόσιο χώρο, για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, με την Ιωάννα Λούτσια, σκηνοθέτιδα και υποψήφια διδακτόρισσα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που θα ολοκληρωθεί με παρουσίαση στον δημόσιο χώρο, έξω από το Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Τέλος, σε συνεργασία με τον πολυχώρο άτυπης εκπαίδευσης «Κήπος», θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εργαστήριο για παιδιά 7 έως 11 ετών, εστιασμένο στην έννοια της δημοκρατίας.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Μεταπολίτευση & Δημοκρατία

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ στο ΚΘΒΕ- Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024- Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

«Θεσμοί, δικαιώματα και συλλογικές διεκδικήσεις: η θέση τους στον δημόσιο διάλογο από το ’74 έως σήμερα»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 12.00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά

Ο Νικόλας Σεβαστάκης και ο Γιάννης Σταυρακάκης θα συζητήσουν για την πορεία της δημοκρατίας από τη Μεταπολίτευση μέχρι τις μέρες μας καθώς και για τη σχέση συλλογικών και εξατομικευμένων ταυτοτήτων σε συνάρτηση με το ιδιωτικό και το δημόσιο συμφέρον. Θα αναφερθούν στην ενοχοποίηση των συλλογικών διεκδικήσεων και θα μιλήσουν για την ανάγκη θετικής επένδυσης εννοιών, που για χρόνια στοχοποιούνται στον δημόσιο διάλογο.

Ομιλητές:
Νικόλας Σεβαστάκης (Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ)
Γιάννης Σταυρακάκης (Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ)

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

«Μεταπολίτευση: οι συγκρούσεις και η κληρονομιά της»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 14.00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά

Με αφορμή το βιβλίο του Διονύση Ελευθεράτου, Μεταπολίτευση, ένα βολικό «τέρας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος και το βιβλίο του Βασίλη Λιόση Μισός Αιώνας από τη Μεταπολίτευση, ορισμός, περιοδολόγηση, κομβικά γεγονότα, τάσεις, χρονοσειρές, αποτιμήσεις, των εκδόσεων ΚΨΜ, οι δύο συγγραφείς θα συζητήσουν για την περίοδο της Μεταπολίτευσης, την κληρονομιά της, αλλά και τις εξελίξεις στην πολιτική ζωή του τόπου. Θα μιλήσουν για τα χαρακτηριστικά της περιόδου, το τέλος της αλλά και την ανάγκη μελέτης και επαναξιολόγησης μιας εποχής, που σημάδεψε και καθόρισε την πορεία της χώρας.

Ομιλητές:
Διονύσης Ελευθεράτος (δημοσιογράφος, συγγραφέας)
Βασίλης Λιόσης (εκπαιδευτικός, συγγραφέας)

Οι ομιλητές θα συνδεθούν διαδικτυακά. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

• Εργαστήριο περφόρμανς για ενήλικες

«‘Πώς να πω…’: από την ανάγκη στη δημιουργία»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 12.00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ώρες (εργαστήριο) και 15 λεπτά (παρουσίαση στον δημόσιο χώρο)

Σύμφωνα με τον R. Schechner, «η περφόρμανς είναι έναν φίδι το οποίο καθώς κινείται κατά μήκος ενός έρημου πατώματος, συστέλλεται και διαστέλλεται σε πλάγια κίνηση, επεκτείνεται και ακινητοποιείται, όποτε αυτό το κρίνει αναγκαίο».

Πότε όμως το κρίνει αναγκαίο;

Στο α’ μέρος θα συζητηθούν ζητήματα θεωρίας & ιστορίας της τέχνης της περφόρμανς μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα έργων που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θα δοθεί έμφαση στην κοινωνικοπολιτική διάσταση της περφόρμανς και στα μέσα με τα οποία οι καλλιτέχν(ιδ)ες του είδους εκφράζουν στη διαχρονία κοινωνικά αιτήματα με τρόπο άμεσο.

Στο β’ μέρος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες/ουσες με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας θα προχωρήσουν βήμα-βήμα στη δημιουργία σχεδίου δράσης μίας προσωπικής ή/και συλλογικής περφόρμανς που θα αφορά το σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό μας γίγνεσθαι και τους προβληματισμούς μας γύρω από αυτό.

Στη συνέχεια, θα δοκιμάσουν να εφαρμόσουν τα σχέδια δράσης τους στο πλαίσιο του εργαστηρίου. Ακριβώς μετά το τέλος του εργαστηρίου, τα έργα περφόρμανς που θα έχουν δημιουργηθεί θα παρουσιαστούν δημόσια έξω από το Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Συντονίζει:
Ιωάννα Λούτσια, Υποψήφια διδακτόρισσα Θεατρικών Σπουδών ΠΑΠΕΛ, σκηνοθέτιδα

Μέχρι 12 άτομα
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής

• Θεατρικό Εργαστήριο για παιδιά

«Θεατρικό εργαστήριο για παιδιά»
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 13.30
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά
Τα παιδιά που συμμετέχουν στο εργαστήριο, μεταμορφώνονται σε παιχνίδια, που ζωντανεύουν στο παιδικό δωμάτιο της Νικολέτας και του Άγγελου, όταν αυτοί λείπουν. Εκεί, παίζουν όλα μαζί και αποφασίζουν δημοκρατικά για τους κανόνες του δωματίου και την απασχόλησή τους. Τι θα γίνει όμως όταν η Τρομερή Πειρατίνα εισβάλλει στο δωμάτιο και δώσει σε μερικά παιχνίδια την εξουσία να διατάζουν τα άλλα; Πώς τα παιχνίδια θα καταφέρουν να παραμείνουν ενωμένα και να αποφασίζουν για τα ίδια; Ένα θεατρικό εργαστήρι με στοιχεία εκπαιδευτικού δράματος και εργαλεία δημιουργικής γραφής για το αγαθό της δημοκρατίας.
Εμψυχωτές:
Ελένη Γιαννούση (ηθοποιός – θεατροπαιδαγωγός)
Χρήστος Μαρτίνης (συγγραφέας, εμψυχωτής παιδικών εργαστηρίων δημιουργικής γραφής)

Για παιδιά 7 έως 11 χρονών
Μέχρι 12 άτομα
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

«Ετεροτοπίες: “Γκρὰ καὶ γκρὰ καὶ γκὰ καὶ ντὰ…”»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 13.30
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 30 λεπτά

Ένα ημίωρο μουσικό δρώμενο για τη μεταπολίτευση, από το ’74 μέχρι σήμερα, όπως αυτή εκφράζεται από τη σύμπραξη τριών νέων συνθετών. Μια παραμορφωμένη κρητική λύρα μπλέκεται με τους ήχους της ηλεκτρικής κιθάρας και με ηλεκτρονικά μέσα, παρουσιάζοντας και σχολιάζοντας σημεία της σύγχρονης ιστορίας και της επικαιρότητας με τρόπο αντισυμβατικό και…

Συμμετέχουν: Θωμάς Λαζάρου – συνθεσάϊζερ, ηλεκτρονικά, Γιώργος Μάρκος – κρητική λύρα και pedal, Χρήστος Παπαδόπουλος – ηλεκτρική κιθάρα (φοιτητές σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ)

Mια συνεργασία του ΚΘΒΕ και του Εργαστηρίου Σύγχρονης Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ.

Δημήτρης Παπαγεωργίου, συνθέτης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Σχολής Καλών Τεχνών, ΑΠΘ, διευθυντής Εργαστηρίου Σύγχρονης Μουσικής.

•Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με ελεύθερη είσοδο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Αντώνης Λυμπέρης: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του

    Read Next

    Σπάρτη: Συγκέντρωση δώρων για παιδιά ευάλωτων οικογενειών

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular