H ανάδειξη του ρόλου και του έργου των πέντε πανεπιστημίων της Μακεδονίας και της Θράκης, η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας μέσα από συνεργασίες με τα οικεία επιμελητήρια και τις τοπικές επιχειρήσεις, και η διεθνοποίησή τους, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός Εσωτερικών|Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, με τους πρυτάνεις, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπο Φείδα, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στέλιο Κατρανίδη, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Σταμάτη Αγγελόπουλο, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτη Μάρη, και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Θεοδουλίδη.
![Κ. Γκιουλέκας: “Ανάδειξη και προβολή του ρόλου των πανεπιστημίων της Μακεδονίας και της Θράκης”](https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2025/02/DSC_7472-1-1024x736.jpg)
![Κ. Γκιουλέκας: “Ανάδειξη και προβολή του ρόλου των πανεπιστημίων της Μακεδονίας και της Θράκης”](https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2025/02/DSC_7472-1-1024x736.jpg)
Τα παραπάνω, αποφασίστηκε να αποτελέσουν αντικείμενα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη άνοιξη.
Η σύσκεψη, που όπως σημείωσαν οι πρυτάνεις πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, είχε ως στόχο “τη διερεύνηση τρόπων και συνεργειών που θα οδηγήσουν ταχύτερα στην ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης, και θα την καταστήσουν Κέντρο Παιδείας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης“.
Εξάλλου, τα πέντε αυτά πανεπιστήμια είναι τα προπύργια της δημόσιας εκπαίδευσης για την παραγωγή γνώσης, την προαγωγή της έρευνας, και την προετοιμασία χιλιάδων νέων επιστημόνων με υψηλού επιπέδου εφόδια και δεξιότητες.
Στη συζήτηση τέθηκαν από την πλευρά των πρυτάνεων και άλλα επιμέρους ζητήματα για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, και επισημάνθηκε ότι “η σύσκεψη είναι η έναρξη μιας συνεργασίας με στόχο αυτή να συμβάλλει για να ανέβουν η Μακεδονία και η Θράκη πιο ψηλά”.
Οι πρυτάνεις σημείωσαν την “πολύπλευρη σημασία της σύσκεψης” και επεσήμαναν ότι τα πανεπιστήμιά τους έχουν “ενεργή συμμετοχή στην ανάπτυξη της βορείου Ελλάδος και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της”.
Ο υφυπουργός ενημέρωσε τους πρυτάνεις ότι στο πλαίσιο του συντονιστικού ρόλου του, το ΥΜΑΘ μπορεί να λειτουργήσει ως σύνδεσμος με την κεντρική Κυβέρνηση και σε απόλυτη συνεργασία με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, “προκειμένου όλο αυτό το έργο που παράγεται από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της βόρειας Ελλάδας να προβληθεί και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και ειδικότερα της βορείου Ελλάδος”.
Επίσης τόνισε ότι “είναι σημαντικό να βοηθήσουμε ώστε να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους γιατί αυτό που αποτελεί τη μεγαλύτερη κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης είναι το πολύ έμψυχο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν αυτές οι περιοχές”.
Ακόμη, ο κ. Γκιουλέκας κατέθεσε την πρόταση της δημιουργίας πανεπιστημιακής έδρας σπουδών Μεγάλου Αλεξάνδρου, “στη γενέθλια γη του μεγαλύτερου Έλληνα όλων των εποχών”, κάτι στο οποίο συμφώνησαν απόλυτα οι πρυτάνεις και ιδίως ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη ύπαρξης και ενός εντελώς αναβαθμισμένου Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών στον τόπο που γεννήθηκε ο μεγαλύτερος φιλόσοφος όλων των εποχών, ο Αριστοτέλης.
“Αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για σπουδαστές, ερευνητές και ιστορικούς από όλο τον κόσμο, καθώς και μια γέφυρα συνεργασίας με την Ομογένεια, αλλά και να δημιουργήσουν τις προοπτικές για νέες συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού”, σημείωσε ο υφυπουργός.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος