• 1 Φεβρουαρίου, 2025

Κ. Παναγόπουλος (ALCO) στο Πρώτο για εκλογές ΠΑΣΟΚ: Δεν διακρίνεται κάποιο δίδυμο (audio)


Είναι δόκιμο αλλά είναι και πολύ δύσκολο να πραγματοποιούνται δημοσκοπικές έρευνες για εσωκομματικές εκλογές, καθώς πρόκειται για ένα εκλογικό σώμα υπό διαμόρφωση, εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κοινωνικών και Πολιτικών Ερευνών της ALCO, Κώστας Παναγόπουλος, δεχόμενος σχετική ερώτηση από τον Φώτη Παπούλια, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα».

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων ποιοι θα προσέλθουν στις κάλπες για την εκλογή στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε, συνεπώς, οι εταιρείες ερευνών που ασχολούνται με το θέμα αυτό οφείλουν να προσεγγίζουν πολύ μεγάλα δείγματα, να φιλτράρουν, δηλαδή να υποβάλλουν ερωτήσεις για την πρόθεση συμμετοχής και να συνεχίζουν τη συνέντευξη μόνο ανάμεσα σε άτομα που δηλώνουν αυτή την πρόθεση, χωρίς βεβαίως να είναι γνωστό αν η πρόθεση θα μετουσιωθεί σε πράξη. Αν όντως δηλαδή οι άνθρωποι που λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν θα πάνε, θα το πράξουν ή αν κάποιοι από αυτούς που λένε ότι δεν θα πάνε τελικά θα πάνε να ψηφίσουν. Αυτό λοιπόν αυξάνει πολύ το βαθμό δυσκολίας, επισήμανε ο κ. Παναγόπουλος και τεχνικά, διότι για να προσεγγιστούν μεγάλα δείγματα απαιτείται μεγάλη προσπάθεια.

Ερωτηθείς εάν διακρίνεται ένα δίδυμο, ο κ. Παναγόπουλος είπε χαρακτηριστικά «η ειλικρινής απάντηση είναι όχι».

«Μιλούμε για καινούριες συνθήκες και κυρίως μιλούμε για μία πολύ μεγάλη μετατόπιση πολιτών στο χώρο της, σχηματικά επιτρέψτε μου τον όρο κεντροαριστεράς τα τελευταία χρόνια, που οφείλεται και στην αδυναμία της να έχει δική της ατζέντα διότι εδώ και αρκετά χρόνια ένα μεγάλο μέρος της ατζέντας αυτού του χώρου το έχουν υλοποιήσει συντηρητικότερες δυνάμεις, με συνέπεια το πράγμα να έχει μπλεχτεί αρκετά. Συνεπώς, δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς όχι μόνο τον όγκο των ανθρώπων που θα προσέλθουν στις κάλπες, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα είναι ικανός ο αριθμός των ανθρώπων που θα πάνε, υψηλότερος από εκείνον της προηγούμενης κομματικής διαδικασίας που ήταν 271.000. Αλλά υπάρχει και ένα σημαντικό ερώτημα σε ό,τι αφορά τα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων αυτών. Δεν αναφέρομαι τόσο στην ηλικιακή διαστρωμάτωση.
Δεν νομίζω ότι θα έχουμε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς οι νεότεροι άνθρωποι απέχουν ακόμα και από τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη κυβέρνησης. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς λοιπόν ότι θα πάρουν μέρος σε εσωκομματικές διαδικασίες. Αλλά περισσότερο σημαντικό είναι το χαρακτηριστικό αυτό το ερωτηματικό της κοινωνικής τοποθέτησης. Δηλαδή μιλούμε για ανθρώπους, για παράδειγμα για μεγάλο όγκο πολιτών οι οποίοι επέλεγαν το ΠΑΣΟΚ για χρόνια, τα αμέσως προηγούμενα χρόνια επέλεξαν κάτι άλλο, είτε αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία και σήμερα θα επανακάμψουν και σε ποιο βαθμό για να πάρουν μέρος στις διαδικασίες; Φοβάμαι ότι τις απαντήσεις πιθανότατα θα τις δώσουν τα αποτελέσματα της Κυριακής» συμπλήρωσε ο κ. Παναγόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, όλη αυτή η διαδικασία φαίνεται σε συνδυασμό και με την ευρύτερη συγκυρία του πολιτικού μας σκηνικού, να έχει κάνει καλό στο ΠΑΣΟΚ, καθώς του έχει δώσει τη δυνατότητα να έρθει ψηλά στις κοινωνικές συζητήσεις και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και αυτό «δείχνει να το έχει ωφελήσει, σε συνδυασμό και με το ό,τι άλλο συμβαίνει, για παράδειγμα, σε συνδυασμό με την εμφανή περίοδο κρίσης που διέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ έχει μια ευκαιρία να αναδειχθεί σε πόλο αντιπολίτευσης, κάτι που λείπει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. (…) Όλη η διαδικασία μιας εσωκομματικής εκλογής προσδίδει δυναμική και αποτελεί ευκαιρία, στο βαθμό που η επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωσή της δεν προκαλεί αναταράξεις και διασπαστικές κινήσεις στο εσωτερικό ενός κόμματος. Άρα αυτό είναι ένα κρίσιμο ζητούμενο. Η μέχρι τώρα εικόνα του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι δεν θα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα την επόμενη μέρα. Συνεπώς, ο αρχηγός που θα επιλεγεί, που θα εκλεγεί, θα έχει τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη διαδικασία για να χτίσει πάνω της το στόχο τον οποίο ο καθένας από τους 6 υποψηφίους έχει θέσει» προσέθεσε.

 
Σχετικά με τον κ. Κασσελάκη και το χθεσινό βιντεσκοπημένο μήνυμά του, ο κ. Παναγόπουλος σχολίασε πως «επέλεξε να αποφύγει τη φράση, είμαι υποψήφιος, πιθανότατα, εκτιμώ ότι αυτό σχετίζεται και με τακτικού χαρακτήρα κινήσεις σε σχέση με το συνέδριο. Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς, για παράδειγμα, μια προσπάθεια να ανατραπεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής στο συνέδριο. Κατά τα άλλα, υπήρξε μία απολύτως σαφής και διακριτή πλατφόρμα σε αυτά τα τρία, τέσσερα λεπτά του μηνύματος η οποία θα έλεγα ότι δεν φαίνεται καταρχήν να διευκολύνει την εκτίμηση ότι η επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εύκολη. Δεν φαίνεται ότι θα είναι εύκολη ανεξαρτήτου αποτελέσματος».
 
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο κυβερνών κόμμα, απαντώντας στο κατά πόσο ισχύει ότι κατά τη δεύτερη τετραετία η κυβέρνηση αναμετράται με τον εαυτό της, ο κ. Παναγόπουλος  σημείωσε πως αυτό ισχύει γενικώς, ειδικότερα πολύ περισσότερο διότι υπάρχει αυτή η περίεργη συνθήκη που λέγαμε πριν της απουσίας αντιπολιτευτικού πόλου. «Μάλλον, να το πω αλλιώς, της απουσίας εμφανούς για την κοινωνία εναλλακτικής κυβερνητικής επιλογής. Επιπροσθέτως να πω ότι η επιτυχία ενός πολιτικού φορέα και πολύ περισσότερο μιας κυβέρνησης συνδέεται άμεσα με το τι συναισθήματα σου προκαλεί. Αν μια κυβέρνηση παράγει ασφάλεια, βεβαιότητα, προοπτική, τα πράγματα πάνε καλά. (…) Το τελευταίο διάστημα, θα έλεγα κυρίως μετά τις εκλογές, εδώ και 15 μήνες, δεν παράγονται τέτοιου είδους συναισθήματα. Αντιθέτως, έχουν αρχίσει και παράγονται συναισθήματα αβεβαιότητας, ανασφάλειας, απογοήτευσης και αυτά έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα σε χειρισμούς που αφορούν τη διακυβέρνηση. Ξέρετε, πλέον το ζητούμενο δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις έγιναν στη διάρκεια της πρώτης φάσης της διακυβέρνησης, πιθανώς θα γίνουν και άλλες, αλλά το κρίσιμο πλέον είναι να απαντήσεις πειστικά στα ζητούμενα του κάθε νοικοκυριού, του κάθε πολίτη που αφορούν την καθημερινότητά του. Αυτό είναι το διακύβευμα για την κυβέρνηση. Δεν φαίνεται η αντίληψη της κοινωνίας να είναι ιδιαιτέρως θετική, θα έλεγα ούτε καν θετική δεν είναι σε αυτή τη φάση για ό,τι συμβαίνει μέχρι τώρα. Αυτό είναι το στοίχημά της για τα χρόνια που βρίσκονται μπροστά μας. Αν τα καταφέρει να απαντήσει πειστικά, προφανώς θα διατηρήσει αυτό που σήμερα εμφανίζεται, παρότι μειωμένο ως πολιτική κυριαρχία. Εάν δεν τα καταφέρει, τα πράγματα θα αλλάξουν» ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος καταλήγοντας.
 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Ήρα Κατσαντώνη: Η κόρη της Ελπίδας έγινε μαμά! Οι πρώτες φωτογραφίες με το νεογέννητο

    Read Next

    Χώρισε ο Άγγελος Μπασινάς: Οι πρώτες δηλώσεις

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular