• 13 Φεβρουαρίου, 2025

Κ. Συνολάκης στο ΕΡΤΝews: Χρειάζονται περισσότερες μετρήσεις για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για τη Σαντορίνη


Στις εξελίξεις στο θέμα των σεισμών στην περιοχή της Σαντορίνης, αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή PRIME (Η. Σιακαντάρης).

Όπως ανέφερε ο κ. Συνολάκης: «Αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι είμαστε σε αυτή τη σειρά, η οποία προφανώς, αυτό το έχουμε δει, το έχουμε δει όλοι, μας δίνει λίγο μεγαλύτερα μεγέθη. Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε ποια θα είναι η εξέλιξή της. Και ξέρετε, εγώ είμαι από τους ανθρώπους που δεν πιστεύω ότι μπορούμε κάθε μέρα να βγάζουμε συμπεράσματα και να λέμε πάμε καλύτερα ή δεν πάμε τόσο καλά. Αυτό θα το δούμε σε βάθος χρόνου, σε μια εβδομάδα.

Δεν ξέρω αν έχει γίνει ακόμα, αν έχει τελειώσει η ανάλυση των σεισμογραφημάτων τα οποία ήταν στον βυθό. Αυτά έχουν ανατεθεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο. Θέλω να θυμίσω ότι η κυρία Νομικού μαζί με Γερμανούς συναδέλφους θα έκανε αυτή την μερίμνηση, ώστε να υπάρχουν υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι και να κάνουν αυτές τις μετρήσεις.
Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ για να δούμε να εντοπίσουμε τους σεισμούς.
Από εκεί και πέρα είναι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Πάρα πολλές καινούργιες, μετρήσεις που πρέπει να γίνουν για να έχουμε μια πιο καλή εικόνα για το τι γίνεται».

«Η Καλντέρα γνωρίζουμε ότι από το καλοκαίρι έχει αρχίσει και φουσκώνει»

Για το αν βρισκόμαστε μπροστά στη δημιουργία ενός νέου ηφαιστείου, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα ερωτηματικό γιατί εγώ το είδα αυτό, το είδα, το διάβασα και το γνωρίζω. Είχε γίνει στην έκρηξη σε ένα γαλλικό νησί, αυτό που υπέφερε από έναν πολύ μεγάλο τυφώνα, αλλά η έκρηξη του ηφαιστείου είχε γίνει πριν από το 2018 και τότε πραγματικά παρατηρήθηκε ότι υπήρξε η γέννηση ενός μικρού υποθαλάσσιου κρατήρα. Το νησί και η σεισμικότητα και σε εκείνη την περίπτωση δεν ήταν στο νησί του Μαγιότ, ήταν εκτός του νησιού.

Οπότε τηρουμένων των αναλογιών έχουμε τέτοια παραδείγματα και είναι και κοινή λογική ότι αυτό μπορεί να συμβεί.
Δεν σας λέω ότι αυτό το πράγμα συμβαίνει, αλλά όταν καταλαβαίνουμε ότι ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο έχει έναν ασκό ο οποίος είναι γεμάτος μάγμα, αυτός δεν έγινε τώρα, αυτός γεμίζει σε βάθος χρόνου χιλιάδων χιλιάδων ετών και κάθε τόσο κάνει μερικές εκρήξεις και λίγο από αυτό το μάγμα βγαίνει στην επιφάνεια.

Αλλά όταν λοιπόν έχουμε αυτόν τον ασκό και στο βυθό και από αυτόν έχουμε διάφορους, αυτό που λέμε φλέβες και διάφορους σωλήνες ή κανάλια τα οποία φτάνουν στην επιφάνεια, μια λογική εξήγηση είναι ότι αυτό μπορεί να είναι μια αιτία για το σμήνος σεισμών το οποίο βλέπουμε, αλλά δεν είναι το μόνο ηφαίστειο το οποίο μας απασχολεί.
Η Σαντορίνη, η Καλντέρα γνωρίζουμε ότι από το καλοκαίρι έχει αρχίσει και φουσκώνει.

Έχει φτάσει αυτή τη στιγμή στα 3 εκατοστά. όλη η ξηρά έχει ξηρά έχει υψωθεί προς τα πάνω. Κοιτάξτε, αυτό το είχαμε παρατηρήσει και το 2011 στην έξαρση που έχει η Σαντορίνη και δεν οδήγησε σε τίποτα. Απλώς και πάλι έχουμε ένα ηφαίστειο, την Καλντέρα, η οποία βλέπουμε ότι από το καλοκαίρι έχει μια παραμόρφωση.
Και συγχρόνως έχουμε αυτό το σμήνος σεισμών. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν έχουν καμία σχέση και μπορεί να κάνει διάφορες εικασίες και να πει ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των δύο».

Ακολούθως ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, επισήμανε ότι: «Αρκετοί Έλληνες επιστήμονες έχουν πολύ καλές σχέσεις με ξένους ειδικούς, οπότε υπάρχει επικοινωνία. Ενθαρρύνουμε πάρα πολύ τους ξένους ειδικούς. Ξέρετε μερικές φορές στην Ελλάδα υπάρχει η αίσθηση ότι τα καταφέρνουμε όλα και θα τα καταφέρουμε μόνοι μας και πραγματικά έχουμε πάρα πολύ αξιόλογους ανθρώπους στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή υπήρχε ένα πλοίο από τη Γερμανία, εγώ έχω μεριμνήσει, θα μας έρθουν, θα μας δανείσουν οι Ιταλοί διάφορα gps τα οποία θα μπουν πάνω για να έχουμε περισσότερες μετρήσεις.

Νομίζω οι Πολωνοί θα δανείσουν στον κ. Παπαζάχο και νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να έλθουν περισσότεροι επιστήμονες εδώ. Nομίζω ότι είναι ότι είναι κάτι που, όπως όταν έχετε μια πολύ σοβαρή, σοβαρή ιατρική περίπτωση, πολλές φορές παίρνει κανείς τις συμβουλές ξένων ειδικών».

Σχολιάζοντας ένα φιλμ του 1925 με έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, ο κ. Συνολάκης είπε πως: «Για να υπάρχει αυτό το φιλμ, καταλαβαίνετε ότι υπήρχε προειδοποίηση και υπήρχε αρκετός χρόνος. Μάλιστα τότε είχαν έλθει στην Ελλάδα Γερμανοί και Ολλανδοί ειδικοί από τα ηφαίστεια, οι Ολλανδοί είχαν μεγάλη εμπειρία από τα ηφαίστεια της Ινδονησίας και είχε φέρει τότε η ελληνική κυβέρνηση, τους είχε καλέσει να έλθουν, όπως καταλαβαίνετε και πώς είναι τα ταξίδια τότε για να υπάρχει χρόνος να έλθουν ξένοι ειδικοί, για να υπάρχει χρόνος να πηγαίνει η κάμερα, να πηγαίνει να το κινηματογραφήσει όλο, υπήρχε αρκετός χρόνος για την προειδοποίηση και ελπίζουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση, αν τύχει και τύχει και γίνει ηφαιστειακή έκρηξη, θα έχουμε αρκετό χρόνο ώστε να υπάρχει αρκετή προειδοποίηση ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι».

Οι μετρήσεις

Aναφερόμενος στην αναγκαιότητα μετρήσεων σχολίασε πως: «Νομίζω ότι μας χρειάζονται περισσότερες μετρήσεις. Φερειπείν μετρήσεις αερίων, μετρήσεις της κλίσης, όχι μονάχα μέτρηση της ανύψωσης, αλλά μέτρηση αν αλλάζει η κλίση σε μερικά σημεία, μετρήσεις βυθού και χαίρομαι αυτή τη στιγμή ο κύριος Καράτζελος βρίσκεται καθηγητής στο Πολυτεχνείο και είναι και σύγχρονος και μου φαίνεται Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βρίσκεται στη Σαντορίνη γιατί ο ίδιος έχει ένα υποθαλάσσιο ρομπότ και θα πηγαίνει να μαζέψει δείγματα από το νερό γύρω από το Κολούμπο, είχε πάει και είχε μαζέψει πάλι δείγματα, μου φαίνεται πριν από μία εβδομάδα, πριν από δέκα μέρες.

Μακάρι να είχαμε στοιχεία πριν από ένα μήνα, πριν από δύο μήνες. Θα είμαστε μάλλον σε καλύτερη θέση να έχουμε μια πιο καλή εκτίμηση του κινδύνου.

Ο σεισμικός κίνδυνος

O κ. Συνολάκης συνέχισε λέγοντας ότι: «Όσον αφορά έναν πολύ μεγάλο σεισμό, υπάρχουν γεωλογικά όρια, δηλαδή ανάλογα με την περιοχή παραμόρφωσης, αν εξακολουθήσουμε να έχουμε επίκεντρα τα οποία προχωρούν προς τα βόρεια, προχωρούν περισσότερο νότια σημαίνει ότι η περιοχή παραμόρφωσης που θα μπορούσε να δώσει ένα μεγαλύτερο σεισμό, μεγαλώνει.

Από τη στιγμή που θα γίνει ο μεγαλύτερος σεισμός σε αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή, όλοι πιστεύουν ότι μάλλον θα υπάρξει εκτόνωση και θα το δούμε άλλωστε και μετασεισμική ακολουθία, θα αρχίσουν να πέφτουν, αν είναι κάτι φυσιολογικό, θα αρχίσουν να πέφτουν τα μεγέθη και αυτά των σεισμών και αυτό θα το δούμε.

Τώρα τι σχέση θα είχε; Για πολλούς ηφαιστειολόγους, είναι κάτι σαν το αυγό και την κότα και το αυγό. Δηλαδή το ηφαίστειο είναι αυτό το οποίο προξενεί τους μικροσεισμούς, αυτούς που βλέπουμε και που είναι πάρα πολύ ενοχλητικοί. Αυτό πολύ φοβάμαι ότι για την περίπτωση της Σαντορίνης θα το διαπιστώσουμε για πρώτη φορά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Τατιάνα Μπλάτνικ: Η ανάρτηση μετά τον γάμο του Νικόλαου Ντε Γκρες – «Όταν οι άνθρωποι ρωτούν αν θα συνεχίσω να ζω στην Ελλάδα, η απάντηση μου δεν…»

    Read Next

    Παραβατικότητα ανηλίκων χωρίς ούτε μία συγνώμη από παιδιά και γονείς

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular