• 25 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

Κρήτη: Σβήνουν οι ελπίδες για τον 21χρονο Γερμανό – Προσωρινή διακοπή των ερευνών λόγω καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή στον 17χρονο, έρχονται εντάλματα για τους πυροβολισμούς

Κρήτη: 20χρονη κατήγγειλε ότι την εξέδιδε ο εραστής της

Τραγωδία στο Αρκαλοχώρι: Βρήκε νεκρό τον αδερφό του

«Άγιο» είχαν οι επιβαίνοντες στο φορτηγό που λαμπάδιασε στον ΒΟΑΚ (Φωτογραφίες)

Κλειστά την Παρασκευή και τα καταστήματα Γεωργικών Εφοδίων στη Μεσαρά, προς ένδειξη συμπαράστασης για την τραγωδία των Τεμπών

Ο ΤΟΕΒ Α΄ Ζώνης Μεσαράς στηρίζει τον αγώνα για τα θύματα των Τεμπών- Κλειστό το γραφείο του την Παρασκευή

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 25 Φεβρουαρίου

Για όλους και για όλα μίλησε σήμερα  στην Πρωινή Πτήση του Dream 90,7 ο  Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης

Σοκ στην Κρήτη: 14χρονη έφερε στον κόσμο παιδί μετά από ερωτική σχέση που είχε με δύο μεσήλικες

Vinkmag ad

Λ. Κιοσές, ΙΕΛΚΑ: Στην Ελλάδα είμαστε από τις ακριβότερες χώρες στο νωπό γάλα – Φθηνότερο στο σύνολο του το καλάθι του νοικοκυριού

Vinkmag ad


«Μετά από 3-4 χρόνια πληθωριστικών πιέσεων, δεν μπορούμε να περιμένουμε μεγάλες μειώσεις. Η οικονομία έχει προσαρμοστεί σε υψηλότερο επίπεδο τιμών. Για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου απαιτείται αύξηση των εισοδημάτων» δήλωσε στο ΕΡΤΝews ο Λευτέρης Κιοσές, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών. Μιλώντας για τις τιμές των τροφίμων, όπως αυτές καταγράφηκαν από την σύγκριση σε 44 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, επισήμανε ότι το ελληνικό καλάθι του νοικοκυριού είναι χαμηλότερο σε τιμή σε σχέση άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση το νωπό γάλα.

Oι σημαντικές διαφοροποιήσεις που καταγράφονται από χώρα «έχουν να κάνουν και με την εγχώρια παραγωγή, έχουν να κάνουν και με φόρους και με τη δυνατότητα που έχει κάθε χώρα να διανείμει τα προϊόντα» δήλωσε ο κ. Κιοσές.

Όπως είπε στους παρουσιαστές της εκπομπής «Newsroom», Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ, «η μείωση προκύπτει από μια συνεχή έρευνα σύγκρισης τιμών σε οκτώ χώρες της Ε.Ε. επισημαίνοντας ότι η αξία του καλαθιού είναι στα 130 – 140 ευρώ.

Όπως εξήγησε στην τελευταία μέτρηση του Δεκέμβριου του 2024, το ελληνικό καλάθι που περιλαμβάνει περίπου 600 – 700 κωδικούς προϊόντων σε 41 κατηγορίες ήταν χαμηλότερο σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Ρουμανία. Ήταν αρκετά χαμηλότερο από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) και χαμηλότερο από χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία ακόμα και Ρουμανία.

Ερωτηθείς για το πώς προκύπτουν αυτά τα στοιχεία ο κ. Κιοσές διευκρίνισε ότι η σύγκριση γίνεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ΦΠΑ, καθώς η Ελλάδα έχει υψηλότερους συντελεστές σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. Επίσης, οι τιμές των βασικών προϊόντων (π.χ. φρούτα, λαχανικά, φέτα, ζυμαρικά, ψωμί του τοστ) διαμορφώνουν τη συνολική εικόνα.

«Το τελευταίο τετράμηνο του 2024 υπήρξε μείωση 1-2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο Ιανουάριος 2025 ξεκίνησε με σταθερές τιμές. Η συνολική εικόνα δείχνει σταθεροποίηση της αγοράς» πρόσθεσε ο γ.γ. του ΙΕΛΚΑ σημειώνοντας ότι στην έρευνα του Ινστιτούτου δεν υπολογίζεται η αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών.

Ειδικότερα, όπως τόνισε, οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν σε είδη προσωπικής φροντίδας, απορρυπαντικά και τυποποιημένα τρόφιμα, φτάνοντας έως και 10% το 2024. Αντίθετα οι τιμές αυξήθηκαν σε γαλακτοκομικά, ρύζι, χυμού και αυγά. «Το γάλα είναι από τα ακριβότερα λόγω της χαμηλής παραγωγής και της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου» υποστήριξε ο κ. Κιοσές.

Αναφορικά με το τι ισχύει για τις προωθητικές ενέργειες στα σούπερ μάρκετ απάντησε ότι «οι προσφορές και οι εκπτώσεις θα συνεχιστούν, αλλά με μικρότερη συχνότητα λόγω της εφαρμογής του νέου κώδικα δεοντολογίας. Αυτό σημαίνει ότι ένα προϊόν που ήταν σε έκπτωση κάθε εβδομάδα, ίσως πλέον να εμφανίζεται σε προσφορά μία φορά τον μήνα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Στην τρίωρη στάση εργασίας της 28ης/2 συμμετέχουν τα ταξί της Πάτρας

    Read Next

    Εντοπίστηκε αμίαντος στο νέο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular