• 1 Φεβρουαρίου, 2025

Με το νέο ηγέτη της Συρίας συναντήθηκε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου


Στη Δαμασκό συναντήθηκε σήμερα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν με τον νέο ηγέτη της Συρίας Άχμαντ αλ Σάρα, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, όπου είχαν συνομιλίες για την υποστήριξη της Συρίας στη δίωξη εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε το πρώην καθεστώς Άσαντ.

Έπειτα από 13 χρόνια πολέμου που άφησε περισσότερους από 500.000 νεκρούς, ένοπλες ομάδες υπό την ηγεσία της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) κατέλαβαν στις 8 Δεκεμβρίου τη Δαμασκό και εκδίωξαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ που διέφυγε στη Ρωσία.

Το καθεστώς Άσαντ κατηγορήθηκε για εγκλήματα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Ο Σάρα και ο υπουργός Εξωτερικών Άσαντ αλ Σαϊμπάνι συναντήθηκαν με «αντιπροσωπεία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, με επικεφαλής» τον Καρίμ Χαν, τόνισε το SANA, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τη συνάντηση.

Το γραφείο του Χαν ανέφερε ότι ο εισαγγελέας «επισκέφτηκε τη Δαμασκό μετά από πρόσκληση της συριακής μεταβατικής κυβέρνησης» για να συζητήσει πώς το γραφείο του μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες των νέων αρχών να διασφαλίσουν τη λογοδοσία σχετικά με φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη χώρα.

«Ο εισαγγελέας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τις ανοιχτές και εποικοδομητικές συζητήσεις κατά την επίσκεψή του, κατά την οποία ελήφθησαν μέτρα παρακολούθησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στις φυλακές της χώρας υπό το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος κατηγορείται επίσης για χρήση χημικών όπλων εναντίον του ίδιου του λαού του, όπως επιθέσεις με αέριο σαρίν.

Ο Άσαντ, ο οποίος κατέφυγε στη Μόσχα, αρνήθηκε να συνεργαστεί με το ΔΠΔ, μη αναγνωρίζοντας τη δικαιοδοσία του στην επικράτεια της Συρίας.

Οι νέες αρχές έχουν δεσμευτεί να αποδώσουν δικαιοσύνη στα θύματα φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά το καθεστώς Άσαντ που καταδυνάστευε τη χώρα πάνω από μισό αιώνα. Οι νέες αρχές αναφέρουν ότι δεσμεύονται να δικάσουν τους υπεύθυνους για βασανιστήρια κρατουμένων.

Ο Χαφέζ αλ Άσαντ κυβέρνησε τη Συρία με σιδηρά πυγμή για τρεις δεκαετίες μέχρι το θάνατό του το 2000, όταν τον διαδέχθηκε ο γιος του Μπασάρ.

Το ΔΠΔ, με έδρα τη Χάγη, δεν μπόρεσε να ανοίξει έρευνα για τη Συρία επειδή η χώρα δεν επικύρωσε ποτέ το Καταστατικό της Ρώμης, ιδρυτική συνθήκη του Δικαστηρίου.

Το 2014, Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για παραπομπή της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Θεσσαλονίκη: Εστίες μόλυνσης τα ερειπωμένα κτίρια στην οδό Γιαννιτσών

    Read Next

    Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τα σχέδια του Τραμπ: «Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το σκηνικό για μια πληθωριστική έκρηξη»

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular