• 30 Μαρτίου, 2025

Breaking News :

Νέα τραγωδία τρακτέρ: Νεκρός άνδρας που τον καταπλάκωσε το αγροτικό μηχάνημα

Νέα αιματοχυσία στην άσφαλτο – Δύο 20χρονοι νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα

Κρήτη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε τοιχίο – Νεκρός ο οδηγός

Χρήστος Δάντης: «Με την Ασημίνα έχουμε διαφορά ηλικίας 33 χρόνια, δεν ήξερε καν ποιος είμαι»

Απίστευτες σκηνές στην Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε σε κοπέλα on camera μπροστά στα μάτια περαστικών

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 28 Μαρτίου

Κρήτη: Τους αναζητούσαν και τους βρήκαν νεκρούς στο σπίτι τους

Βίντεο ντοκουμέντο από την κατάρρευση 18χρονου μετά από επίθεση παρέας ανηλίκων

Θλίψη στην Κρήτη: Για τον 44χρονο Γιώργο Καμπουράκη άφησε πίσω του τρία παιδιά

Μεσαρά: Άγρια επίθεση 18χρονου σε 19χρονο στην πλατεία του χωριού – Του έσπασε τα δόντια

Νέα τραγωδία τρακτέρ: Νεκρός άνδρας που τον καταπλάκωσε το αγροτικό μηχάνημα

Νέα αιματοχυσία στην άσφαλτο – Δύο 20χρονοι νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα

Vinkmag ad

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Τι θα αλλάξει με την έλευσή τους στην Ελλάδα

Vinkmag ad


Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα είναι μία υπόθεση που απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Πανεπιστημιακά ιδρύματα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενώ ήδη αρκετά κολλέγια έχουν προετοιμαστεί σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού και αναμένεται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου εκπαιδευτικού τοπίου της χώρας.

Εντωμεταξύ, οι απόψεις υπέρ ή κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα διίστανται τόσο μεταξύ των πολιτών όσο και στην ακαδημαΐκή κοινότητα.

Όπως τόνισε ο κ. Χαράλαμπος Φειδάς, πρύτανης ΑΠΘ, “τα δημόσια πανεπιστήμια εδώ και δύο αιώνες συνέβαλαν σημαντικά στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους, στην οικονομική και κοινωνική του ανάπτυξη, στην ισότιμη πρόσβαση όλων των νέων στην ανώτατη εκπαίδευση και στην κοινωνική και την επαγγελματική τους ένταξη. Από τη δεκαετία του 1950 όμως, σε όλα τα Συντάγματα της χώρας μας υπάρχει μία απαγόρευση για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Η τότε αιτιολόγηση ουσιαστικά είναι ότι αυτό βοηθά στην ισότιμη και αξιολογική πρόσβαση των νέων μας στην εκπαίδευση. Ο ουσιαστικός λόγος όμως ήταν να υπάρχει έλεγχος του κράτους στα πανεπιστήμια, έτσι ώστε να προάγονται συγκεκριμένες αξίες και συγκεκριμένα ιδεολογικά πρότυπα. Έκτοτε όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ζούμε πλέον σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον, στο οποίο η μη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων σε μία χώρα είναι αναχρονιστική. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση στο διεθνές περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί.”

Σε ό,τι αφορά το αν μπορούν να προχωρήσουν παράλληλα τα ιδιωτικά και τα δημόσια πανεπιστήμια, ο κ. Σταμάτης Αγγελόπουλος, Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, σχολίασε: “Αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδηθεί”, προσθέτοντας ότι: “Είμαι υπέρμαχος του ανταγωνισμού και της αριστείας. Είμαστε θετικά προσηλωμένοι στο να λειτουργήσουν παράλληλα και πρέπει να λειτουργήσουν παράλληλα. Είμαστε υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού. Αν δεχτούμε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει έναν πιο αναπτυξιακό ρόλο και μια άλλη συμβολή στην κοινωνία, θα πρέπει να το ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα βελτιώσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο.”

“Η παιδεία και η ανώτατη εκπαίδευση είναι ένα κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, όλοι οι νέοι και οι νέες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. Και δεν νομίζω ότι κριτήριο για την πρόσβαση μπορεί να είναι η οικονομική κατάσταση κάθε οικογένειας”, επισήμανε ο κ. Νίκος Καρτσαράκης, Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) και κατέληξε λέγοντας: “Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ποια είναι η κατάσταση σήμερα στη χώρα μας. Η χώρα μας αντιμετωπίζει ένα σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Ξεκινήσαμε το 2019 ως Πανεπιστήμιο με περίπου 104.000 υποψηφίους για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Φέτος οι υποψήφιοι ήταν περίπου 74.000 και με βάση τα δημογραφικά στοιχεία εκτιμάται ότι το 2030 θα έχουμε λιγότερους από 50.000 υποψηφίους. Τα δημόσια πανεπιστήμια μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και δεν θεωρώ απαραίτητο να έχουμε την ίδρυση νομικών προσώπων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη στιγμή μάλιστα που είναι ανοικτό το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16.

Προφανώς και τα βλέπουμε ανταγωνιστικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κάτι το οποίο άλλωστε συμβαίνει και στην Κύπρο. Την επόμενη μέρα της ίδρυσής τους θα διεκδικήσουν χρήματα από την κρατική επιχορήγηση. Θα διεκδικήσουν πόρους από ένα πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, το οποίο είναι πάρα πάρα πολύ μικρό και μάλιστα έχουμε τεράστια προβλήματα με την επόμενη προγραμματική περίοδο 2026- 2030. Κατά συνέπεια, ναι, προφανώς θα δράσουν ανταγωνιστικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να ανταγωνιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια όσον αφορά στην ποιότητα. Ένας βασικός πυλώνας του πανεπιστημίου είναι η έρευνα.

Πέρα από την εκπαίδευση, αμφιβάλλω αν σε αυτά τα εκπαιδευτήρια θα υπάρχει έρευνα, η οποία να μπορεί να ανταγωνιστεί τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας”, επισήμανε ο κ. Καρτσαράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Γιώργος Καπουτζίδης – Σμαράγδα Καρύδη: Μαζί στην Αίγινα για να γιορτάσουν την 25η Μαρτίου

    Read Next

    Θεσσαλονίκη: Αφαίρεσαν από επιχείρηση εργαλεία, καλώδια και εξαρτήματα μηχανημάτων-Τρεις συλλήψεις

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular