Φρίκη στο Ηράκλειο: Αυτό είναι το ζευγάρι που έκανε τη ζωή κόλαση στο 3χρονο αγοράκι
Σε έναν ελεγχόμενο περίβολο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, πολύχρωμες πεταλούδες ρουφούν γλυκό χυμό από φέτες πορτοκαλιού, απαλλαγμένες από τους κινδύνους του μεταβαλλόμενου κλίματος που απειλεί τους πληθυσμούς στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό -περίπου 237- ειδών πεταλούδων στην Ευρώπη, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά. Αλλά οι θερμότερες θερμοκρασίες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή κάνουν τη ζωή τους πιο δύσκολη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η τροφή σπανίζει, οι περίοδοι ανθοφορίας είναι μικρότερες και οι ειδικοί έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι οι πεταλούδες της Ελλάδας μπορεί να μικραίνουν.
Ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Αναγνωστέλλης, είναι μέλος μιας ομάδας που εργάζεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «MEIOSIS» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το έργο περιλαμβάνει τη μέτρηση του σωματικού βάρους περισσότερων από 50.000 δειγμάτων πεταλούδων κατά τη διάρκεια ενός αιώνα, προκειμένου να μοντελοποιηθεί το μειούμενο μέγεθος του σώματός τους ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή.
Πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις πεταλούδες «που βασίζονται στη θερμοκρασία για την εκτέλεση βασικών δραστηριοτήτων, όπως το ζευγάρωμα, η αναπαραγωγή, η ανάπτυξη και η διατροφή».
«Η προκαταρκτική μας θεωρία υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρξουν σταδιακές αλλαγές στο μέγεθός τους», προσθέτει ο Αναγνωστελής.
Η ζέστη αναγκάζει τις πεταλούδες να πετούν σε πιο δροσερά μέρη όπου υπάρχει λιγότερη τροφή. Η επιδείνωση των πυρκαγιών στην Ελλάδα μειώνει επίσης την πρόσβαση στην τροφή λόγω της απώλειας σε λιβάδια, δήλωσε ο Αναγνωστελής.
Πηγή: Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος