Κρήτη: Χτύπησε την σύζυγό του, πήρε το μόλις 8 ημερών βρέφος κι έφυγε με το αυτοκίνητο!

Η αναζήτηση για συνταγές πιο ελαφριές, χωρίς πολύ λάδι δεν σταματά και ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε διαφορετικά ακόμα και παραδοσιακά πιάτα. Αν είστε λάτρεις του μπακαλιάρου σκορδαλιά, αλλά αναζητάτε έναν τρόπο να γλιτώσετε το πολύ λάδι στο μαγείρεμα ίσως η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για ψήσιμο στο air fryer να σας λύσει τα χέρια.
Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για μπακαλιάρο στο air fryer με σκορδαλιά
Τα υλικά που θα χρειαστείτε
Για τον μπακαλιάρο
- 425 γρ. μπακαλιάρο, φιλέτο, κατεψυγμένο και ξαλμυρισμένο
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 140 γρ. μπίρα, ξανθιά
- 100 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 180 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σκορδαλιά
- 400 γρ. πατάτες, καθαρισμένες
- 1 σκ. σκόρδο
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 25 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
- αλάτι
- πιπέρι
- Για τα παντζάρια
- 450 γρ. παντζάρια, βρασμένα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- λεμόνι, σε φέτες
- μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Πώς θα τον φτιάξετε
Για τον μπακαλιάρο
- Η φριτέζα αέρος που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκεκριμένη συνταγή έχει ορθογώνιο κάδο, χωρητικότητα 8 λίτρα και ισχύ 1700 Watt.
- Κόβουμε σε μια επιφάνεια κοπής τον μπακαλιάρο σε κομμάτια διαστάσεων περίπου 2×4 εκ.
- Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και τα απλώνουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να πάνε παντού.
- Στρώνουμε αρκετό απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε ένα ταψί, μεταφέρουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και αφήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να φύγει η υγρασία.
- Προθερμαίνουμε τη φριτέζα αέρος στους 180°C.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ την μπίρα, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και 1 πρέζα αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε ένα κουρκούτι.
- Ρίχνουμε τη φρυγανιά σε ένα μικρό ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
- Περνάμε διαδοχικά ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου πρώτα από το κουρκούτι, τινάζοντας το περιττό, μετά από τη φρυγανιά, φροντίζοντας να καλυφθεί εντελώς από αυτήν, και μεταφέρουμε στον κάδο της φριτέζας.
- Αλείφουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο όλα τα κομμάτια και ψήνουμε για 9 λεπτά.
- Αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια μια τσιμπίδας, αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για ακόμα 9 λεπτά.
Για τη σκορδαλιά
- Κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
- Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 7-8 λεπτά στα 800 Watt.
- Αφαιρούμε και πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις πατάτες.
- Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το ξίδι, και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ με τις πατάτες και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθεί η σκορδαλιά και αφήνουμε στην άκρη.
Συνοδέψτε τον και με παντζάρια
Για τα παντζάρια
- Κόβουμε τα παντζάρια σε κυδωνάτες φέτες και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και αφήνουμε στην άκρη.
Για το σερβίρισμα
- Βγάζουμε τον μπακαλιάρο από τον κάδο της φριτέζας και μεταφέρουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
- Συνοδεύουμε με τη σκορδαλιά και τα παντζάρια, και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Δείτε περισσότερες συνταγές στο akispetretzikis.com
Διαβάστε επίσης: Μπακαλιάρος σκορδαλιά: 9 μυστικά για γίνει τραγανός