Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-μιας και πρόσφατα είχαμε το χτύπημα κατά των Χούθι με stealth τύπου B-2 Spirit βομβαρδιστικό-μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Μάνος Καραγιάννης, καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King’s College London αλλά και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Μιλώντας λοιπόν, στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ, ο Μάνος Καραγιάννης δήλωσε αρχικά «Κοιτάξτε, τώρα είμαστε σε ένα πολύ κομβικό σημείο, διότι όλοι οι παίκτες έχουν προδικάσει ότι θα υπάρχουν ισραηλινά αντίποινα εναντίον των Ιρανών. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρχε μια διαπραγμάτευση μεταξύ Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ σχετικά με το περιεχόμενο αυτών των ενεργειών, δηλαδή αν θα χτυπηθούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις ή απλά θα χτυπηθούν κάποιοι στρατιωτικοί στόχοι. Την απόφαση βέβαια δεν μπορεί να την γνωρίζουμε εμείς σε καμία περίπτωση, αλλά απ’ ό, τι φαίνεται οδηγούμαστε σε ένα αισιόδοξο σχετικά με τα δεδομένα της εποχής σενάριο ότι οι Ισραηλινοί θα αντιδράσουν με έναν πιο ελεγχόμενο τρόπο, θα υπάρχει μια λελογισμένη αντίδραση και δεν θα οδηγηθούμε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Αυτό όμως, είναι μια υπόθεση εργασίας τώρα, διότι κάθε μέρα αλλάζουν τα δεδομένα.Μπορεί για παράδειγμα, να υπάρχει ένα χτύπημα της Χεζμπολάχ μέσα στο Ισραήλ, όπως έγινε πριν λίγες μέρες εναντίον της Ταξιαρχίας Γκολάνι που ήταν ένα αιματηρό χτύπημα, σκοτώθηκαν οι στρατιώτες, αλλά μπορεί να υπάρχει και ένα άλλο χτύπημα με μεγαλύτερες απώλειες για τους Ισραηλινούς και να αλλάξει ξαφνικά».
Έπειτα, σχετικά με όλες αυτές τις ενέργειες οι οποίες έχουν διαταράξει και κάποιες άλλες ισορροπίες, είδαμε μάλιστα και την αντίδραση του Μακρόν έναντι του Νετανιάχου, σημείωσε το εξής «Αυτό συμβαίνει γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες θεωρώ ότι έχουν ανησυχήσει τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με την πιθανότητα ενός νέου προσφυγικού ρεύματος. Δηλαδή δεν θέλει κανένας πραγματικά εχέφρων άνθρωπος στην Ευρώπη, το τονίζω αυτό, να δει έναν διαλυμένο Λίβανο. Διότι, ένας διαλυμένος Λίβανος που γειτνιάζει με μια σχεδόν διαλυμένη Συρία, όπως καταλαβαίνετε, θα πυροδοτήσει αντιδράσεις και θα δημιουργηθούν προσφυγικά ρεύματα, τα οποία θα κληθούν να διαχειριστούν οι ευρωπαϊκές χώρες, πρωτίστως βέβαια η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά στη συνέχεια και οι υπόλοιποι. Επομένως, η Γαλλία, αν και δεν έχει πια μεγάλη επιρροή στη Μέση Ανατολή-τουλάχιστον δεν έχει την επιρροή που είχε κάποτε-στέλνει κάποια μηνύματα προς το Ισραήλ. Θέλω όμως να σας πω και κάτι άλλο: Η Γαλλία είναι μια χώρα η οποία έχει το μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δυτική Ευρώπη. Υπάρχει λοιπόν, ένα εσωτερικό ακροατήριο, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι εξοργισμένο με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γάζα. Και έχουμε και επιθέσεις εναντίον της εβραϊκής κοινότητας, η οποία εβραϊκή κοινότητα είναι η μεγαλύτερη στη Δυτική Ευρώπη. Επομένως, εγώ θεωρώ ότι ο Μακρόν έχει στο μυαλό του-ως πρόεδρος της Γαλλίας-ότι πρέπει να ασκήσει μια κριτική στο Ισραήλ για να κατευνάσει λίγο και τα πνεύματα στο εσωτερικό της μουσουλμανικής κοινότητας της Γαλλίας».
Εν συνεχεία, είπε χαρακτηριστικά «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του Ισραήλ έχουμε πολλές αντιπαραθέσεις, πάρα πολλές εντάσεις, οι οποίες κάπως έχουν υποχωρήσει λόγω των πολεμικών μετώπων, αλλά οι ακροδεξιοί εταίροι του Νετανιάχου θέλουν το Ισραήλ προς μια πολύ ακραία κατάσταση πραγμάτων. Δηλαδή αυτοί ονειρεύονται ένα ολοκληρωτικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών όχι απλά με τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ-εκεί θεωρώ ότι υπάρχει μια εθνική συναίνεση ότι κάπως πρέπει να τελειώνουν οι Ισραηλινοί με αυτές τις ισλαμιστικές οργανώσεις-αλλά αυτοί ονειρεύονται εποικισμό της Γάζας, ονειρεύονται μια εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Εντάξει, είναι άνθρωποι οι οποίοι ξεκάθαρα έχουν ακραίες απόψεις. Δηλαδή είναι άνθρωποι, θα έλεγα, οι οποίοι διακατέχονται από ακραίες πεποιθήσεις, θρησκόληπτοι. Σε αυτούς στηρίζεται ο Νετανιάχου. Και έχουμε πει ότι Νετανιάχου έχει και ένα προσωπικό διακύβευμα, αλλά από την άλλη, εγώ κοιτάξτε, δεν θέλω να δίνω πολύ μεγάλη σημασία ή τέλος πάντων μόνο σημασία στην εσωτερική διάσταση που σε κάθε χώρα υπάρχει αλλά πρέπει να δούμε και τη μεγάλη εικόνα ότι το Ισραήλ νιώθει απειλούμενο από αυτές τις οργανώσεις από το Ιράν και τώρα θεωρεί ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας λόγω της επίθεσης που έκανε πριν ένα χρόνο η Χαμάς, αλλά και λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Αμερική να πετύχει δηλαδή, την εξουδετέρωση αυτών των οργανώσεων και τέλος πάντων, να νιώσει πιο ασφαλής στη γειτονιά. Έχει όμως, πολύ δρόμο μπροστά του. Και αυτό που ανησυχεί όλους είναι ότι βλέπουμε μια συνεχή επιδείνωση της κατάστασης (…)».
Τέλος, ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King’s College London αλλά και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κ. Καραγιάννης, επισήμανε «Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολιτικό σκηνικό στις Ηνωμένες Πολιτείες που χαρακτηρίζεται από πάρα πολύ μεγάλη πόλωση. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα των εκλογών (…). ΗΑμερική δεν είναι μια τυχαία χώρα, δεν είναι απλά μια πολύ μεγάλη δύναμη. Είναι μια χώρα η οποία παίζει έναν ρόλο, τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης στη Δύση. Άρα, όλο αυτό το πολιτικό σκηνικό της αβεβαιότητας σίγουρα προσφέρει μια ευκαιρία σε έναν άνθρωπο σαν τον Νετανιάχου να κινηθεί με μεγαλύτερη αυτονομία. Μάλιστα, το προσφέρει και στον Ερντογάν αλλά και σε άλλους παίκτες. Εγώ θεωρώ ότι με βάση τα δεδομένα αυτή τη στιγμή που έχουν διαμορφωθεί στο πεδίο, ίσως δεν έχουμε δει το χειρότερο στην περιοχή. Δηλαδή φοβάμαι ότι υπάρχει ένα σπιράλ εδώ πέρα, επιδείνωσης και αστάθειας, το οποίο θα το βλέπουμε σιγά σιγά να ξετυλίγεται μπροστά μας και θα απαιτηθεί ισχυρή ηγεσία των Αμερικανών για να σταματήσει αυτό που τώρα φαίνεται ότι δεν σταματάει με τίποτα και το έχουμε μπροστά μας».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος