Για τις mega-fires και του κινδύνους για τον ανθρώπινο οργανισμό μίλησε η Μαριάνθη Κιουμουρτζόγλου, Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Περιβαλλοντικής Υγείας στο Columbia University, στην εκπομπή «Prime» του ΕΡΤNews και τον δημοσιογράφο Ηλία Σιακαντάρη.
Σχετικά με τους κινδύνους από τις πολύ μεγάλες πυρκαγιές η κα Κιουμουρτζόγλου ανέφερε: «Προφανώς ο άμεσος κίνδυνος αν καίγεται κάποιου το σπίτι, είναι η απώλεια περιουσίας, η απώλεια ζωής, πιθανόν, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι και σε άτομα που δεν είναι τόσο κοντά στις πυρκαγιές.
Η αέρια ρύπανση, για παράδειγμα, που προκαλείται από την καύση από τις πυρκαγιές, μπορεί να ταξιδέψει αρκετά μακριά, αρκετά χιλιόμετρα και ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Μπορεί να επηρεάσει το αναπνευστικό μας σύστημα, το καρδιακό μας κυκλοφορικό μας σύστημα, ακόμη και τη διάθεση μας.
Οπότε όταν υπάρχει πυρκαγιά σχετικά κοντά, καλό είναι να προσέχουμε ακόμη και αν δεν μπορούμε να μυρίσουμε ή να δούμε τον καπνό.
Έχουμε κάνει και υπάρχουν μελέτες γενικά που δείχνουν ότι η αέρια ρύπανση επηρεάζει το νευρολογικό μας σύστημα, μπορεί να συνεισφέρει σε Αλτσχάιμερ, σε Πάρκινσον, σε άνοια και στη διάθεσή μας ακόμη».
Αναφορικά με το πως μπορούμε να προστατευτούμε όταν βρισκόμαστε κοντά σε μια πυρκαγιά δήλωσε: «Ειδικά οι κάτοικοι που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, όπως παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα που έχουν κάποια προδιάθεση για κάποιο καρδιακό νόσημα, έγκυοι, να προσέχουν, για παράδειγμα, να μην βγουν για άσκηση έξω, αν είναι κοντά στη φωτιά καλό είναι να κλείσουν τα παράθυρα, ακόμη και να αποφύγουν πηγές καύσης μέσα στο σπίτι, όχι κεριά, όχι τζάκι και αν είναι ακόμη πιο κοντά στη φωτιά, ακόμη και η χρήση μάσκας θα είναι χρήσιμη».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος