• 4 Μαρτίου, 2025

Breaking News :

Ηράκλειο: Άναυδοι έμειναν οι οδηγοί με το αρνάκι που «έκοβε βόλτες» στη Λεωφόρο Κνωσού

Κρήτη: «Μπούκαραν» σε καφε-παντοπωλείο και έκαναν  απόκριες με μακαρόνια, κονσέρβες και ουίσκια

Κρήτη: Πήγε για επίσκεψη στο νοσοκομείο και ξάφρισε την τσάντα επισκέπτριας

Τραγικό: 26χρονος γρονθοκόπησε τον ηλικιωμένο παππού του και τον χτύπησε με πέτρα στέλνοντάς τον στη ΜΕΘ

Απίστευτο: Οδηγός στο Ηράκλειο, περίμενε στο φανάρι για να ανάψει πράσινο και του άρπαξαν το σταυρό από το λαιμό

Ανήλικος επιβάτης έπαθε ηλεκτροπληξία στο πλοίο της Γραμμής από Πειραιά για Ηράκλειο

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 4 Μαρτίου

Δήμος Φαιστού: Εσπερίδα με θέμα: «Παιδιά και Οθόνες» αύριο στο Πολύκεντρο Μοιρών

Έπιασε στα πράσα τον σύζυγό της με την ερωμένη του και τους ανέβασε στο facebook- Δείτε το βίντεο

Χτυπούσαν τα κουδούνια κι έκλεβαν χρήματα και κοσμήματα

Vinkmag ad

Νυχτερινό ρεύμα: Νέο ωράριο απο το ΥΠΕΝ

Vinkmag ad


Κίνητρα για μεταφορά της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες που οι τιμές στο Χρηματιστήριο ενέργειας είναι χαμηλότερες, δηλαδή τα μεσημέρια και τα Σαββατοκύριακα θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ανήγγειλε χθες ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης.

Με το νέο πλαίσιο αλλάζει το ωράριο για το μειωμένο («νυχτερινό») τιμολόγιο που ισχύει σήμερα -το οποίο είναι 2-8 π.μ. και 4-5 μ.μ. το χειμώνα και 11 μ.μ.-7 π.μ. το καλοκαίρι- και θα μεταφερθεί σε μια ζώνη μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. τις καλοκαιρινές μέρες και όλο το 24ωρο τα Σαββατοκύριακα. Κατά τις ώρες αυτές οι τιμές στο Χρηματιστήριο είναι χαμηλότερες -έως και μηδενικές- εξαιτίας της υπερπροσφοράς ενέργειας από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών ή και της χαμηλής ζήτησης τα Σαββατοκύριακα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι το σύστημα με το νυχτερινό τιμολόγιο, δεν ανταποκρίνεται πλέον στα δεδομένα της αγοράς, δεδομένου ότι τις ώρες εκείνες το ρεύμα είναι πια ακριβότερο.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα απομεινάρι του παλιού ηλεκτρικού συστήματος, που όταν δεν υπήρχε ζήτηση το βράδυ έδινε η τότε ΔΕΗ το νυχτερινό τιμολόγιο. Τώρα το βράδυ είναι η πιο ακριβή ώρα της ημέρας, και οι πιο φθηνές είναι τα μεσημέρια, όταν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά, και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός τις Κυριακές.

Έχει λοιπόν νόημα να μετακινήσουμε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η φθηνή τιμή, γιατί αυτό θα επιτρέψει να είναι φθηνότερα τα τιμολόγια που θα δίνουν οι πάροχοι. Έχουμε αυτή τη στιγμή αναλογικούς μετρητές, που δεν είναι “έξυπνοι”, αλλά έχουν δύο ζώνες. Με αυτό το δεδομένο, θα πάμε σε δύο ζώνες, μία τις μεσημεριανές ώρες και τα Σαββατοκύριακα -όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτό, νομίζω, μέχρι την αρχή του χρόνου θα μπορέσουμε να το εισάγουμε», δήλωσε ο υπουργός.

Οι αλλαγές στο νυχτερινό είχαν αναγγελθεί την άνοιξη με ορίζοντα εφαρμογής το φθινόπωρο, ωστόσο το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ από το 2025. Οι νέες ζώνες μειωμένων χρεώσεων αφορούν τους καταναλωτές που διαθέτουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης που υπολογίζονται σε 1,2 εκατ. Για τους υπόλοιπους η εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου θα γίνεται εφικτή καθώς προχωρά η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ. Σημειώνεται ότι το όφελος από το νυχτερινό τιμολόγιο σήμερα δεν αφορά το σύνολο των καταναλωτών που διαθέτουν νυχτερινό μετρητή, καθώς οι περισσότεροι προμηθευτές έχουν καταργήσει τις μειωμένες χρεώσεις τη νύχτα (παραμένουν στη ΔΕΗ για το πράσινο τιμολόγιο και την Ελίν για το μπλε-σταθερό). Συνεπώς προϋπόθεση για να μεγιστοποιηθεί το όφελος για τους καταναλωτές από το νέο πλαίσιο, είναι να διαμορφωθούν τα αντίστοιχα εμπορικά προγράμματα από τους προμηθευτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Νυχτερινό ρεύμα: Νέο ωράριο απο το ΥΠΕΝ

    Read Next

    Κέρκυρα: Ξεκινάει σήμερα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Δραμιών

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular