Νέα τραγωδία τρακτέρ: Νεκρός άνδρας που τον καταπλάκωσε το αγροτικό μηχάνημα

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας απέρριψε την παραπομπή του πρωθυπουργού Χαν Ντακ-σου, αποκαθιστώντας τον υπ’ αριθμόν 2 αξιωματούχο της χώρας ως υπηρεσιακό ηγέτη, ενώ δεν έχει ακόμη αποφανθεί για την ξεχωριστή παραπομπή του Προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ.
Ο Χαν ανέλαβε καθήκοντα προέδρου μετά την παραπομπή του Γιουν από την Εθνοσυνέλευση λόγω της επιβολής στρατιωτικού νόμου στις 3 Δεκεμβρίου που προκάλεσε μαζική πολιτική κρίση. Αλλά ο Χαν παραπέμφθηκε επίσης από τη συνέλευση στα τέλη Δεκεμβρίου μετά από πολιτικές διαμάχες με βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Οι πρωτοφανείς, διαδοχικές διώξεις που έθεσαν σε διαθεσιμότητα τους δύο κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας ενέτειναν έναν εσωτερικό διχασμό και ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τις διπλωματικές και οικονομικές δραστηριότητες της χώρας. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών, Τσόι Σανγκ-μοκ, υπηρετούσε έκτοτε ως υπηρεσιακός πρόεδρος.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο δήλωσε ότι αποφάσισε να ανατρέψει την παραπομπή του Χαν, αλλά δεν έχει ακόμη αποφανθεί για την παραπομπή του Γιουν.
Εάν το δικαστήριο επικυρώσει την παραπομπή του Γιουν, η Νότια Κορέα θα πρέπει να διεξάγει εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου. Εάν αποφανθεί υπέρ του, ο Γιουν θα επανέλθει στο αξίωμα και θα ανακτήσει τις προεδρικές του εξουσίες.
Ο Γιουν παραπέμφθηκε σε δίκη περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα από τον Χαν. Παρατηρητές προέβλεπαν νωρίτερα ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφανθεί επί της υπόθεσης του Γιουν στα μέσα Μαρτίου, αλλά δεν το έχει πράξει.
Ο Γιουν έχει συλληφθεί χωριστά και κατηγορείται για εξέγερση σε σχέση με το διάταγμα του στρατιωτικού νόμου. Εάν καταδικαστεί για την κατηγορία αυτή, θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή ή ισόβια κάθειρξη. Στις 8 Μαρτίου, ο Γιουν απελευθερώθηκε από τη φυλακή, αφού ένα περιφερειακό δικαστήριο της Σεούλ του επέτρεψε να παραστεί στην ποινική του δίκη χωρίς να τεθεί υπό κράτηση.
Μαζικές αντίπαλες συγκεντρώσεις υπέρ του Γιουν ή κατά του Γιουν έχουν διχάσει τους δρόμους της Σεούλ και άλλων μεγάλων πόλεων της Νότιας Κορέας. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Νοτιοκορεατών ήταν επικριτική απέναντι στην επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν, αλλά αργότερα ενισχύθηκαν όσοι υποστήριζαν ή συμπαθούσαν τον Γιουν.
Στο επίκεντρο της διαμάχης για τον Γιουν βρίσκεται το γιατί έστειλε εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικούς στη συνέλευση μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου. Ο Γιουν λέει ότι σκοπός του είναι να διατηρήσει την τάξη, αλλά ανώτεροι στρατιωτικοί και αστυνομικοί που στάλθηκαν εκεί είπαν ότι ο Γιουν τους διέταξε να σύρουν έξω τους νομοθέτες για να αποτρέψουν την ψηφοφορία στο βήμα για την ανατροπή του διατάγματός του. Αρκετοί νομοθέτες κατάφεραν τελικά να εισέλθουν σε μια αίθουσα της συνέλευσης και το καταψήφισαν ομόφωνα.
Πηγή: Associated Press
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος