Μόνο ο Θεός για το 3χρονο αγγελούδι στο Ηράκλειο – Διοικητής ΠΑΓΝΗ: «Περιμένουμε ένα θαύμα»
Το 2023 ήταν ένα έτος στο οποίο η τεχνολογία έφυγε από τα στενά όρια του επιστημονικού θαύματος και βρέθηκε στα χείλη και τα στόματα κάθε ανθρώπου στον πλανήτη. Άλλοτε με θετικό, άλλοτε με αρνητικό τρόπο, καινοτομίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, αποτέλεσαν σημείο αναφοράς ουκ ολίγες φορές σε συζητήσεις, παρουσιάσεις και, φυσικά, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η χρήση της τεχνολογίας, γενικότερα, είναι πια δεδομένη σε κάθε βιομηχανία, αν και υπάρχουν μερικές που συνεχίζουν να τη βλέπουν σαν πρόβλημα.
Ο τομέας της διασκέδασης είναι από εκείνους τους τομείς που πιστεύουν ότι η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει πολλά, οπότε και την αντιμετωπίζει θετικά. Για παράδειγμα, οι streaming υπηρεσίες βρήκαν στην τεχνητή νοημοσύνη ένα σύμμαχο για να προσφέρουν περιεχόμενο από κινηματογράφο και τηλεοπτικές σειρές, προσωποποιημένο στις ανάγκες των χρηστών και με τρόπους που βοηθούν στην κατανόηση των αναγκών τους. Ακόμα πιο χρήσιμη αποδείχθηκε η τεχνολογία στη βιομηχανία του πόκερ, εκεί όπου η διασκέδαση απαιτούσε πάντοτε τη φυσική παρουσία.
Από το 1825, όταν το πόκερ άρχισε να γίνεται το αγαπημένο παιχνίδι με τράπουλα της Αμερικής στα ποταμόπλοια του Μισισιπή, έως και σήμερα, δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις. Οι κανόνες πόκερ έχουν μείνει ίδιοι όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις διαφορετικές παραλλαγές που έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο των δεκαετιών, καμία παρτίδα δεν μοιάζει με την προηγούμενη κι αν κάποιος έχει ταλέντο, μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε, ακόμη και επαγγελματίες. Αυτό που ποτέ δεν μπορούσε να γίνει έως το τέλος του προηγούμενου αιώνα, ήταν να επιδείξει κάποιος τις δυνατότητές του χωρίς να βρίσκεται στο πράσινο τραπέζι. Ακόμη κι αυτό, όμως, έπαψε να αποτελεί προϋπόθεση όταν η βιομηχανία αντιλήφθηκε τη φθορά που προκαλούσε ο χρόνος στο πόκερ και εμπιστεύθηκε την τεχνολογία για να αναστρέψει την κατάσταση.
Με την είσοδο της νέας χιλιετίας, δημιουργήθηκαν online πλατφόρμες διασκέδασης που έδωσαν σε όλους τη δυνατότητα να παίζουν από όπου κι αν βρίσκονται, με τη βοήθεια του internet και των κινητών τηλεφώνων. Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης ήταν, όμως, το κερασάκι στην τούρτα για την άνθιση του πόκερ, αφού η καινοτόμος τεχνολογία αναλύει τόσο γρήγορα τα δεδομένα, που βοήθησε στην ακεραιότητα του παιχνιδιού, τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων, την ασφάλεια των συναλλαγών, ακόμη και την εξυπηρέτηση των πελατών.
Η βιομηχανία της μουσικής έχει πάντα τους ηθικούς προβληματισμούς της, όσον αφορά στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά αναμφισβήτητα έχει βγει κερδισμένη από την τεχνολογία γενικότερα. Ποιος μπορεί, άλλωστε, να ξεχάσει πόσο κακός ήταν ο ήχος από τις παλιές πηγές, με τις μεγάλες ατέλειες, ή πόσο διαφορετικές ήταν οι συναυλίες χωρίς τη σημερινή τεχνολογία; Οι προβλέψεις για το «αύριο» της μουσικής είναι ευοίωνες και, σε κάποιο βαθμό, απρόσμενες.
Η μουσική του μέλλοντος δεν περιορίζεται σε είδη, ούτε «κλείνεται» σε συγκεκριμένα όρια και πλαίσια. Η τάση για μίξη στοιχείων από διαφορετικά είδη γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, με τους καλλιτέχνες να δημιουργούν πρωτότυπες νέες μουσικές εμπειρίες. Η παραδοσιακή μουσική «παντρεύεται» με νέους ήχους, κάνοντάς μας να ανυπομονούμε για τις επερχόμενες μουσικές σκηνές που θα αναδυθούν.
Η ψηφιακή εξέλιξη δεν σημαίνει, όμως, απαραίτητα ότι θα αποκλείσει και την αναβίωση παλαιότερων μέσων διασκέδασης. Η αγορά που αφορά τα βινύλια και τις κασέτες, για παράδειγμα, έχει κάνει ήδη δυναμική επιστροφή, με τους ακροατές να αναζητούν τη νοσταλγία της παλιάς μουσικής εμπειρίας τους.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, και οι υπηρεσίες streaming κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς, μιας και πλεονεκτήματα, όπως η εξατομίκευση και η ευκολία χρήσης, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην καθημερινή επιλογή ψυχαγωγίας μας. Προσαρμοσμένες playlists και νέες προτάσεις, που ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις μας, κερδίζουν κάθε μέρα όλο και περισσότερο έδαφος στις επιλογές των χρηστών.
Οι καλλιτέχνες, επίσης, έχουν στη διάθεσή τους νέες πλατφόρμες για να αυξήσουν τα κέρδη τους και να γίνουν πιο δημοφιλείς, ενώ οι ζωντανές εμφανίσεις γίνονται πιο εντυπωσιακές με τη βοήθεια της επαυξημένης και της εικονικής πραγματικότητας, όπως για παράδειγμα το Sphere, το οποίο ήδη προσφέρει εντυπωσιακές συναυλίες, που μέχρι πριν δεν φανταζόμασταν καν ότι ήταν εφικτό. Το κτίριο που χτίστηκε στο Λας Βέγκας έχει ήδη γίνει εμβληματικό για την πόλη, αλλά αναμένουμε να δούμε όλα τα πολλά υποσχόμενα μελλοντικά εγχειρήματα που μας επιφυλάσσει αυτό το εξαιρετικό «πάντρεμα» τεχνολογίας και μουσικής βιομηχανίας.