Ο δημοσιογράφος του BBC που συνελήφθη και απελάθηκε από την Τουρκία στο ΕΡΤNews: «Ήμουν υπό κράτηση για 17 ώρες, χωρίς καθόλου ύπνο ή ξεκούραση»


Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για σεβασμό του κράτους δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, οι τουρκικές αρχές προχωρούν σε συνεχείς συλλήψεις, ακόμα και δημοσιογράφων διεθνών Μέσων.

Στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews, με τον Απόστολο Μαγγηριάδη, φιλοξενήθηκε ο Mark Lowen, δημοσιογράφος του BBC, που κατά την κάλυψη των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη συνελήφθη και απελάθηκε.

Ο κ. Lowen αρχικά εξήγησε ότι ζούσε στην Κωνσταντινούπολη μόνιμα για 5 έτη, από το 2014 έως και το 2019 και ότι επέστρεψε την Κυριακή προκειμένου να καλύψει τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν της σύλληψης του Ικρέμ Ιμάμογλου.

Περιγράφοντας τον τρόπο που οι Τουρκικές αρχές τον συνέλαβαν ανέφερε: «Ήμουν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και χτύπησε το τηλέφωνο, όπου η ρεσεψιονίστ μου ζήτησε να κατέβω για να μιλήσουμε για κάτι επείγον δια ζώσης. Εγώ κατέβηκα και εκεί είδα τρεις αστυνομικούς, οι οποίοι με έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο και με οδήγησαν στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης. Έμεινα εκεί για επτά ώρες αρχικά, ήταν εκεί και άλλοι συνάδελφοι μου και ήρθαν και οι συνήγοροι μου. Η ατμόσφαιρα ήταν εγκάρδια, κάποιοι αξιωματικοί της αστυνομίας είπαν ότι δεν συμφώνησαν με αυτή την απόφαση και κατηγορούσαν το κράτος, κάποιοι με αγκάλιασαν και μου είπαν στο τέλος ότι είσαι καλός άνθρωπος και ελπίζουμε να απελευθερωθείς».

Ο δημοσιογράφος του BBC εξήγησε ότι έπειτα απο επτά ώρες κράτησης τον μετέφεραν σε έναν άλλο μέρος, που ήταν ο χώρος κράτησης ξένων υπηκόων, σημειώνοντας ότι φοβήθηκα λίγο, γιατί δεν είχε πρόσβαση σε δικηγόρους και καμιά επαφή με τον έξω κόσμο.

«Στις δυόμιση το πρωί μου έδωσαν κάποια χαρτιά απέλασης, γιατί ήμουν απειλή προς τη δημόσια τάξη. Όταν τους ρώτησα τι εννοείτε, μου είπαν ότι είναι μια κυβερνητική απόφαση και έπειτα με πήγαν σε μια τρίτη τοποθεσία, στο αεροδρόμιο, στο τελωνείο, όπου παρέμεινα για άλλες πέντε ώρες, άρα συνολικά ήμουν υπό κράτηση για 17 ώρες, χωρίς καθόλου ύπνο ή ξεκούραση», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Lowen, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι μπήκε στο αεροπλάνο και απελάθηκε στις 08:00 το πρωί στο Λονδίνο.

Σε ερώτηση του Απόστολου Μαγγηριάδη αναφορικά με το για ποιόν λόγο τον θεώρησαν απειλή για την δημόσια τάξη, καθώς και για το εάν πιστεύει ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στην Τουρκία, ο κ. Lowen απάντησε: «Δεν είναι σαφές. Ρώτησα έναν από τους αστυνομικούς εάν θα μπορούσα να επιστρέψω και μου απάντησε ότι ήταν αβέβαιο και ότι θα έπρεπε να μιλήσω με τις τουρκικές αρχές», σημειώνοντας: «Στις δυόμισι το πρωί, ένας αστυνομικός μου είπε αγαπητέ μου ίσως να σε βιντεοσκοπήσω να λες ότι φεύγεις οικειοθελώς με τη δική σου σύμφωνη γνώμη και ίσως έτσι να μπορέσεις να επιστρέψεις για να το δείξεις στα αφεντικά μου και όλα θα είναι καλά».

«Ευγενικά αρνήθηκα, διότι γνώριζα ότι θα το έδινε στα φιλοκυβερνητικά μίντια στην Τουρκία για να προωθήσουν τη δική τους εκδοχή», εξήγησε.

Ο Mark Lowen ανέφερε ότι δεν του φέρθηκαν άσχημα και δεν τον κακομεταχειρίστηκαν, ωστόσο είδε από πρώτο χέρι αυτό που έχουν βιώσει πολλοί δημοσιογράφοι και άλλοι στην Τουρκία μετά από συλλήψεις χιλιάδων ή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ωστόσο σημείωσε ότι για εκείνους η κατάσταση ήταν πιο δραματική, αφού ο ίδιος είχε την υποστήριξη του BBC και του βρετανικού προξενείου.

«Αφού έφτασα στο Λονδίνο, το γραφείο Τύπου της Τουρκίας εξέδωσε μια δήλωση που έλεγε ότι δεν είχα την απαραίτητη διαπίστευση. Ωστόσο, αυτό ήταν κάτι που δεν ανέφεραν κατά τη διάρκεια της κράτησής μου και φάνηκε ότι ήταν μια δεύτερη σκέψη για να αιτιολογήσουν μια αβάσιμη απόφαση», εξήγησε.

Ερωτηθείς από τον Απόστολου Μαγγηριάδη σχετικά με το εάν θεωρεί ότι η τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία είναι η πιο σοβαρή απειλή στους δημοκρατικούς θεσμούς, ο δημοσιογράφος του BBC απάντησε: «Νομίζω, ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει παγιώσει τα τελευταία 22 χρόνια τη δική του εξουσία, με τόσα χρόνια στην κυβέρνηση. Το 2013 ταρακουνήθηκε από την δήλωση του Γκεζί. Τότε δεν υπήρχε πολιτική ηγεσία των διαδηλώσεων, τώρα συγκεντρώνονται γύρω από το πρόσωπο του Εκρέμ Ιμάμογλου, του δημάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Είναι μια σοβαρή απειλή για εκείνον. Παρά ταύτα, η διεθνής συγκυρία τον ενθαρρύνει. Έχει τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο που και εκείνος δεν ασχολείται με τα απολυταρχικά καθεστώτα. Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία τώρα περισσότερο από ποτέ, σε ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία, την Συρία και το μεταναστευτικό», καταλήγοντας: «Άρα διεθνώς, ο Ερντογάν έχει βάλει τις επικρίσεις σε σίγαση, αλλά μέσα στη χώρα του μετά από 22 έτη, υπάρχει ένας δημοκρατικός χώρος και μια ελευθερία του λόγου, όπως και μια οικονομία σε δύσκολη κατάσταση. Είναι υπό πίεση, διότι βλέπουμε ότι έχει και εκείνος τη δική του βάση και να δούμε εάν αυτό το μομέντουμ θα συνεχιστεί ή αν θα υποτιμηθεί η αντιπολίτευση στη χώρα».

Τέλος, στην ερώτηση του Απόστολου Μαγγηριάδη αναφορικά με το εάν αισθάνεται ότι η δημόσια αντίδραση, οι διαδηλώσεις, οι άνθρωποι που είναι στον δρόμο, θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση για να αλλάξει τη δική της συμπεριφορά προς την αντιπολίτευση, ο κ. Lowen εξήγησε ότι προφανώς οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.

«Υπάρχει μια άλλη διαδήλωση προγραμματισμένη για αύριο, Σάββατο, το βράδυ και οι διαδηλωτές με τους οποίους μίλησα αισθάνονται πιεσμένοι από ένα μεγάλο κύμα απολυταρχισμού και λένε ότι δεν θα σταματήσουν έως ότου ο Ιμάμογλου βγει τη φυλακή και ο Ερντογάν φύγει από την εξουσία.

Κάτι τέτοιο ποτέ δεν έχει συμβεί τα τελευταία έτη. Είναι ένας μεγάλος πολιτικός επιζών. Οπότε ναι βλέπουμε μια ατμόσφαιρα πανικού μαζί με τη ρίψη δακρυγόνων, αλλά ποτέ δεν μπορεί να ξεγράψει αυτόν τον άνθρωπο που είναι αποφασισμένος να επεκτείνει την εξουσία του μέσω πρόωρων εκλογών. Ο Ιμάμογλου είναι μεγαλύτερη πολιτική απειλή για εκείνον τώρα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Related Posts

    Νέα ελληνική εκπομπή στο Αιγυπτιακό ραδιόφωνο

    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Μια νέα εκπομπή με ελληνικό πρόγραμμα άρχισε το Σάββατο 28 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα της Αιγυπτιακής Ραδιοφωνίας. Παρουσιαστής είναι ο Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, στιχουργός-συγγραφέας, μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού (EAETE)…

    Πρεμιέρα για τον νέο κατώτατο μισθό – Η υπουργός Εργασίας απαντά σε ερωτήματα πολιτών

    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Μέσα από μια σειρά χρηστικών βίντεο, τα οποία δημοσίευσε στα κοινωνικά της δίκτυα, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, απαντά σε εύλογα ερωτήματα πολιτών,…

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *