• 25 Ιανουαρίου, 2025

Πάνω από 360 δημοσιογράφοι στις φυλακές το 2024 – Οι περισσότεροι στην Κίνα και το Ισραήλ


Συνολικά 361 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης κρατούνταν σε φυλακές εξαιτίας της δουλειάς τους σε παγκόσμια κλίμακα στα τέλη του 2024, σύμφωνα με καταμέτρηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), που για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει το Ισραήλ στην κορυφαία πεντάδα της κατάταξης των κρατών που φυλακίζουν τους περισσότερους: η χώρα αυτή κατατάχτηκε δεύτερη, πίσω μόνο από την Κίνα.

Η εκτίμηση —κάνει λόγο για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μετά το τραγικό ρεκόρ του 2022, όταν είχαν καταμετρηθεί συνολικά 370 φυλακισμένοι δημοσιογράφοι— θα όφειλε να αποτελέσει «κλήση αφύπνισης όλων μας», υπογράμμισε η Τζόντι Γκίνσμπεργκ, η διευθύνουσα σύμβουλος της αμερικανικής ΜΚΟ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου το οποίο συνοδεύει την έκθεση της CPJ.

Ως την 1η Δεκεμβρίου, στην Κίνα ήταν έγκλειστοι σε κελιά φυλακών 50 δημοσιογράφοι, στο Ισραήλ 43 και στη Μιανμάρ 35, τονίζει η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, καταγγέλλοντας τους «τρεις χειρότερους θύτες του πλανήτη».

Η CPJ υπογραμμίζει τη «γενικευμένη λογοκρισία» στην Κίνα, που δεν επιτρέπει πιο ακριβή εκτίμηση για την κατάσταση στη χώρα αυτή, καθώς και τον υψηλό αριθμό δημοσιογράφων από το Χονγκ Κονγκ που φυλακίστηκαν, όπως και ο μεγιστάνας του Τύπου Τζίμι Λάι — πίσω από τα σίδερα από τα τέλη του 2020.

Το Ισραήλ, χώρα με πολυκομματικό δημοκρατικό σύστημα, εκτοξεύτηκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης αφότου άρχισε ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την 7η Οκτωβρίου 2023.

Η εξέλιξη αποδίδεται στο γεγονός πως οι ισραηλινές αρχές «επιτέθηκαν εναντίον της κάλυψης των γεγονότων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», εξηγεί η ΜΚΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη. Έτσι, επέβαλαν «απαγόρευση εισόδου (στη Γάζα) στους ξένους ρεπόρτερ», αποφάσισαν να «διακοπεί η μετάδοση» του περιεχομένου του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ κι απαγόρευσαν στους δημοσιογράφους του «να εργάζονται στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη», θυμίζει η CPJ.

Ο αριθμός των δημοσιογράφων στις φυλακές στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη υπερδιπλασιάστηκε μέσα σ’ έναν χρόνο. Έχοντας ρίξει σε κελιά πλέον 43 δημοσιογράφους —όλοι είναι Παλαιστίνιοι—το Ισραήλ ξεπέρασε τη Μιανμάρ (35), τη Λευκορωσία (31) και τη Ρωσία (30).

«Η αύξηση των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων είναι σχεδόν πάντα προοίμιο επίθεσης σε άλλες ελευθερίες: στην ελευθερία της δημοσίευσης και της πρόσβασης σε πληροφορίες, στην ελευθερία της κίνησης και της συνάθροισης, στην ελευθερία της διαδήλωσης (…)», σημείωσε η κυρία Γκίνσμπεργκ.

Η Ασία είναι πλέον η ήπειρος που πλήττεται περισσότερο.

«Δημοσιογράφοι που απλούστατα θέλησαν να φέρουν στη δημοσιότητα υποθέσεις διαφθοράς ή καταχρήσεων πολιτικών, ή τον καταστροφικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στους πολίτες, βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα», τόνισε η Μπε Λι Γι, διευθύντρια του προγράμματος της CPJ για την Ασία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Πάνω από 360 δημοσιογράφοι στις φυλακές το 2024 – Οι περισσότεροι στην Κίνα και το Ισραήλ

    Read Next

    Κίνα: Ανάπτυξη 5% του ΑΕΠ το 2024 – Ο χαμηλότερος ρυθμός των τελευταίων 30 χρόνων

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular