Μεσαρά «Βομβαρδισμένο» τοπίο ο δρόμος από το Καστέλι προς τα Χουστουλιανά

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Η πρώτη φορά που εορτάστηκε η ημέρα της γυναίκας ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 1909, στη Νέα Υόρκη, κάτι που διοργάνωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το 1910 διοργανώθηκε Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών στην Κοπεγχάγη και με έμπνευση από τις ΗΠΑ, η Γερμανίδα σοσιαλίστρια Λουίζε Τσιτς πρότεινε να καθιερωθεί μια ετήσια διεθνής ημέρα της γυναίκας, σύμφωνα με το Wikipedia.
Οι αντιπρόσωποι- 100 γυναίκες από 17 χώρες- συμφώνησαν με την ιδέα, για την προώθηση των ίσων δικαιωμάτων.
Στις 19 Μαρτίου 1911 η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάστηκε στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία, ενώ οι Αμερικανίδες συνέχισαν να γιορτάζουν τη δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου.
Το 1914 γιορτάστηκε στη Γερμανία η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου- πιθανόν επειδή ήταν Κυριακή- και πολλές δεκαετίες αργότερα ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Στη Σοβιετική Ένωση, ο Βλαντιμίρ Λένιν όρισε την 8η Μαρτίου (με το γρηγοριανό ημερολόγιο) ως επίσημη αργία, αλλά παρέμεινε εργάσιμη έως το 1965. Το 1949, η Κίνα όρισε την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία, με τις γυναίκες να δικαιούνται μισή ημέρα άδειας.
Τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Δύο χρόνια αργότερα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.
Για τη σημερινή ημέρα οι γυναίκες στέλνουν το μήνυμά τους…
Χρύσα Μιχαλοπούλου
«Ευτυχισμένη ημέρα της Γυναίκας με χαμόγελα, φροντίδα και αγάπη»
Ζήνα Κουτσελίνη
«Όνειρα που πραγματοποιήθηκαν έστω και αργά! Ημέρα της γυναίκας σήμερα! Είμαστε ικανές να φτάσουμε ως την άκρη της γης αρκεί να παλέψουμε, να ονειρευτούμε, να μας αγαπήσουμε! Χρόνια μας πολλά!».
Ταμίλα Κουλιέβα
«Χρόνια πολλά, Γυναίκες!!! Happy Woman’s day. Με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες».
Άντζελα Δημητρίου
«Στην Ημέρα της Γυναίκας, ας θυμηθούμε ότι η δύναμη μας δεν είναι μόνο στο “Γυναίκα”, αλλά και στο “Μάνα”, “Αδερφή”, “Φίλη”, και πάνω απ’ όλα, στον “Άνθρωπο”.»
Δώρα Τσαμπάζη
«Σήμερα, 8 Μαρτίου, η Παγκόσμια ημέρα γυναίκας υπερισχύει της ονομαστικής μου εορτής. Η σημερινή ημέρα δεν είναι γιορτή, αλλά υπενθύμιση του αγώνα για ισότητα, δικαιοσύνη και εξάλειψη της πατριαρχίας.
Ως γυναίκα και ως μητέρα κόρης, ξέρω από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να διεκδικούμε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες μπορούν να ζουν ελεύθερες, ασφαλείς, με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες. Μεγαλώνω την κόρη μου με την ελπίδα ότι θα ζήσει σε μια κοινωνία πιο δίκαιη, χωρίς διακρίσεις και βία. Σε μια κοινωνία όπου ο αυτοσκοπός και η αυτοολοκλήρωση μιας γυναίκας δεν θα σημαίνει αποκλειστικά να τεκνοποιεί, (τα είδαμε όλα πάλι χθες) αλλά να κυνηγάει τα όνειρα και την ευτυχία της, χωρίς ταμπέλες και πρέπει.
Σήμερα, λοιπόν, δεν λέμε απλώς “χρόνια πολλά”, αλλά δεν σταματάμε να διεκδικούμε. Για εμάς. Για τις κόρες μας. Για κάθε γυναίκα που αξίζει να ζει χωρίς φόβο και περιορισμούς.
Υ.Γ. Χρόνια πολλά στους συνονόματους και τις συνονόματες! Να έχετε πάντα υγεία και ανθρώπους γύρω σας που σας αγαπούν άνευ όρων! Μόνο έτσι τα χρόνια τα πολλά, θα είναι και καλά!».
Δέσποινα Μοιραράκη
«Μητέρα – επιχειρηματίας – γυναίκα
Η ζωή μιας γυναίκας είναι γεμάτη ρόλους, ευθύνες και αμέτρητες στιγμές που τη διαμορφώνουν. Κάθε μέρα είναι μια νέα πρόκληση, μια νέα ευκαιρία να δώσουμε, να δημιουργήσουμε, να σταθούμε δυνατές.
Δεν είναι ποτέ μόνο ένα πράγμα — είναι πολλά μαζί, και όλα με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο την ολοκληρώνουν.
Αν έπρεπε να διαλέξω τους ρόλους μου με τη σειρά θα έλεγα πως πρώτα απ’ όλα, είμαι μάνα. Η μεγαλύτερη ευθύνη και τιμή της ζωής μου. Να μεγαλώνω, να αγαπώ, να δίνω χωρίς όρια.
Μετά, είμαι επιχειρηματίας και παρουσιάστρια. Με πάθος και αφοσίωση, με όνειρα που έγιναν στόχοι και στόχοι που έγιναν πραγματικότητα, μέσα από σκληρή δουλειά και πίστη.
Και, πάνω απ’ όλα, είμαι γυναίκα. Με δύναμη και ευαισθησία, με αντοχή και τρυφερότητα, με ψυχή.
Σήμερα, γιορτάζουμε όλες μας. Για όλα όσα είμαστε, για όλα όσα προσφέρουμε, για όλα όσα μπορούμε να καταφέρουμε. Χρόνια μας πολλά!».
Μαρίνα Σταυράκη
«Χρόνια πολλά σε όλες εμάς τις γυναίκες που μέσα από τους διακριτούς ρόλους της κόρης, της μητέρας, της γιαγιάς, της συντρόφου, της συζύγου, της σύγχρονης δραστήριας γυναίκας στον επαγγελματικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό και κοινωνικό στίβο πρωταγωνιστούμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε τις ζωές μας!!!
Γυναίκες, μάνες, σύντροφοι που μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις και τις ανατροπές για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και να χτίσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας!!!
Να μας χαιρόμαστε!!!».
Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι γυναίκες επιχειρούν στον κόσμο της ομορφιάς