Υλικά:
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 5%
150 γρ. βούτυρο, + έξτρα για τη φόρμα
100 γρ. ηλιέλαιο
300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
150 γρ. αυγά
1/3 κ.γ. μαστίχα, σε σκόνη
½ κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. μαχλέπι
1/3 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 βανιλίνη
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. γάλα πλήρες
450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα για τη φόρμα
άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
- Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο.
- Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε στον κάδο 2 κ.σ. από το αλεύρι και ξεκινάμε να χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο.
- Σταματάμε ξανά το μίξερ, ρίχνουμε τη μαστίχα, την κανέλα, το μαχλέπι, το μοσχοκάρυδο, τη βανιλίνη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι, και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Προσθέτουμε το γάλα και το γιαούρτι, και χτυπάμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
- Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26 εκ. με αποσπώμενη βάση.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και το απλώνουμε με τη σπάτουλα.
- Τοποθετούμε το φλουρί, μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 55-60 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Δείτε περισσότερες συνταγές στο akispetretzikis.com