Η Λουΐσα Γκονσάλες, υποψήφια συμμαχίας της αριστεράς στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στον Ισημερινό, δήλωσε χθες Σάββατο πως η βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι ευπρόσδεκτη στη χώρα, αλλά υπό τον όρο πως δεν θα βλάψει την οικονομία, που έχει ήδη «κακοπάθει».
Στο απλό σπίτι της οικογένειάς της σε αγροτική περιοχή, κοντά στις ακτές του Ισημερινού στον Ειρηνικό Ωκεανό, η κυριότερη αντίπαλος του προέδρου Ντανιέλ Νομπόα, γιου μεγιστάνα της μπανάνας, έθεσε ωστόσο όρους για να υποστηρίξει τη δανειακή σύμβαση 4 δισεκ. δολαρίων που ανακοινώθηκε πρόσφατα.
«Εφόσον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να προσφέρει την υποστήριξή του στον Ισημερινό χωρίς να απαιτεί η ζωή των πολιτών μας να γίνει πιο επισφαλής, χωρίς να αυξηθεί ο ΦΠΑ, χωρίς να καταργηθούν επιδοτήσεις, χωρίς να υποστεί πλήγμα η οικογενειακή οικονομία, που έχει ήδη κακοπάθει, είναι ευπρόσδεκτο», είπε η δελφίνος του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), ο οποίος είχε διακόψει τις σχέσεις του Ισημερινού με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό όταν κυβερνούσε.
Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί θεσμοί ανησυχούν πως σε περίπτωση νίκης της, η κυρία Γκονσάλες δεν θα συμφωνήσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η δανειακή σύμβαση που συμφωνήθηκε πέρυσι με το ΔΝΤ.
Το 2008, ο Ραφαέλ Κορέα είχε αναστείλει την καταβολή σχεδόν του 40% του εξωτερικού χρέους, αρνήθηκε να αποπληρώσει διεθνείς πιστωτές και διέταξε να φύγει από τη χώρα ο αντιπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο αντίκτυπος εκείνων των αποφάσεών του παραμένει αισθητός ως και σήμερα: ο Ισημερινός πληρώνει υψηλά επιτόκια για να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές.
Η κυρία Γκονσάλες βρίσκεται πίσω από τον πρόεδρο Νομπόα, κατά πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ωστόσο ίσως εξασφαλίσει ποσοστό που θα καθιστούσε απαραίτητη τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος