Πότε θα δούμε το «Φεγγάρι του Κάστορα»

by 907@dreamfm.gr
2 minutes read


Οι λάτρεις της αστρονομίας θα μπορέσουν να απολαύσουν την προτελευταία πανσέληνο του έτους, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Κάστορα», το βράδυ της Παρασκευής (15/11). Αυτή η πανσέληνος είναι ξεχωριστή καθώς είναι η τελευταία υπερπανσέληνος του 2024. Αυτό σημαίνει ότι το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως.

Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Κάστορα»

Το «Φεγγάρι του Κάστορα» είναι ένα από τα πολλά ονόματα της πανσελήνου του Νοεμβρίου. Ο όρος προέρχεται από παραδόσεις και λαογραφίες των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Σύμφωνα με το Almanac, η πανσέληνος του Νοεμβρίου ονομάζεται και «φεγγάρι του κάστορα», γιατί αυτή την εποχή του χρόνου, οι κάστορες επιστρέφουν στις φωλιές τους, έχοντας αποθηκεύσει αρκετή τροφή για τον μακρύ χειμώνα που ακολουθεί.

Αλλα ονόματα για τη Σελήνη του Νοεμβρίου

Τα ονόματα της Σελήνης του Νοεμβρίου υπογραμμίζουν τις ενέργειες των ζώων που προετοιμάζονται για το χειμώνα και την έναρξη των ψυχρότερων ημερών που έρχονται. Το Digging (ή Scratching) Moon, αναφέρεται στα ζώα που αναζητούν τροφή και στις αρκούδες που σκάβουν τα χειμερινά τους καταφύγια. Ο όρος Dakota και Lakota Deer Rutting Moon αναφέρεται στην εποχή που τα ελάφια αναζητούν σύντροφο και το Algonquin Whitefish Moon στον χρόνο ωοτοκίας του συγκεκριμένου ψαριού.

Κάστορες και NASA

Πώς συνδέεται το εργατικό αυτό ζώο με τη NASA; Οι κάστορες είναι γνωστό ότι κατασκευάζουν φράγματα, τα οποία σχηματίζουν λίμνες, διευρύνουν ποτάμια και δημιουργούν κάθε είδους υδρόβιους βιότοπους στους οποίους βασίζονται πολλά άλλα ζώα. Η NASA χρηματοδοτεί- μέσω του Προγράμματος Οικολογικής Διατήρησης Εφαρμοσμένων Επιστημών- ένα έργο στο Αϊντάχο το οποίο ονομάζεται Beaver Rewilding Project. Για το έργο αυτό, οι επιστήμονες της NASA συλλέγουν δεδομένα από αποστολές παρατήρησης της Γης της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας- όπως το Landsat και το Sentinel– και παρακολουθούν τη μεταμόρφωση μιας περιοχής μετά την άφιξη των καστόρων. Τα δεδομένα αυτά τα αναλύει μια ομάδα ερευνητών στα πανεπιστήμια Boise State και Utah State, προκειμένου να κατανοήσει τον ρυθμό και τις επιπτώσεις των ζώων αυτών στα διάφορα οικοσυστήματα.

ΠΗΓΗ: NASA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Related Articles

    Leave a Comment

    Dream FM 90.6, ένας σταθμός ονειρεμένης ελληνικής μουσικής αλλά και ενημέρωσης πολυδιάστατης με lifestyle, υγεία, αθλητικά, κόσμος, συνεντεύξεις και πολλά άλλα. Συντονίσου κάθε πρωί Δευτέρα με Παρασκευή στις 9.00 στην πρωινή πτήση. Η Σοφία Πλουτινάκη και ο Στράτος Κυδωνάκης κάθε πρωί 9 με 11 αναλύουν τη τοπική επικαιρότητα! Έγκαιρα και υπεύθυνα! και πολύ χιούμορ! Μόνο στο Dream 90,6. Απογείωση στις 09:00. Προσδεθείτε!!!!!!! Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 ο Νίκος Σουλιώτης μιξάρει μόνο επιτυχίες στο καλύτερο ραδιόφωνο της Κρήτης! Non stop mix στον Dream FM 90.6
     

    Copyright @2025  All Right Reserved – Designed and Developed for Dream Fm 90.7

    Are you sure want to unlock this post?
    Unlock left : 0
    Are you sure want to cancel subscription?