• 25 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

Μεσαρά: Ασυνείδητοι σκόρπισαν φόλες στον Άγιο Θωμά- Έβαλαν το δηλητήριο σε μπολάκι με γάλα

Απίστευτη παρεξήγηση στο Ηράκλειο: Φοβήθηκε ότι επιχείρησαν να εμβολίσουν το αυτοκίνητο της λόγω της υπόθεσης των Τεμπών

Κάθε δεύτερη μέρα η υδροδότηση της κοινότητας Άνω Ακρίων, λόγω βλάβης σε γεώτρηση

Επιμορφωτικές Συναντήσεις στο Εσπερινό Γυμνάσιο Τυμπακίου (με Λυκειακές Τάξεις)

Νέα απάτη: Δήθεν κάρτα για μετακινήσεις με το αστικό ΚΤΕΛ για 6 μήνες

Κρήτη: Ανήλικος ο δράστης των πυροβολισμών έξω από κέντρο διασκέδασης

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 24 Φεβρουαρίου

Απεργιακή συγκέντρωση για τα θύματα των Τεμπών, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στις Μοίρες

Κρήτη: Συνελήφθη ο 32χρονος που είχε «ρημάξει» αγροτικά και οικοδομικά μηχανήματα

Κρήτη: 20.000 ευρώ θα πληρώσει η οικογένεια για ελικόπτερο στην αναζήτηση του αγνοούμενου τουρίστα

Vinkmag ad

Πώς έχει επηρεάσει η ακρίβεια τις διατροφικές συνήθειες σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ

Vinkmag ad


Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή την τελευταία δεκαπενταετία όσον αφορά τις δαπάνες και την κατανάλωση σε ποσότητες, καταδεικνύει νέα έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, με αφορμή την ημέρα διατροφής, που γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου.

Η κατά κεφαλήν δαπάνη σε είδη παντοπωλείου, αυξήθηκε κατά 3,37% σε σχέση με πέρυσι,  και κατά 10,69% σε σχέση με το 2009. Έτσι, το 2023, οι Έλληνες δαπανήσαμε συνολικά 21,6 δισ. ευρώ, μόνο σε είδη παντοπωλείου, αφού ο καθένας μας δαπανά περίπου 1.670 ευρώ για τρόφιμα, και 866 ευρώ για εστίαση, κάθε χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, η δαπάνη για ψωμί και ζυμαρικά, αυξήθηκε κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο, και κατά 23% τα τελευταία 15 χρόνια.

Η δαπάνη για μοσχαρίσιο και αιγοπρόβειο κρέας έχει μειωθεί κατά 13% και 2% αντίστοιχα σε σχέση με το 2009, αλλά αυξήθηκε κατά 6% και 64%, το 2023. Αντίθετα, το χοιρινό και το κοτόπουλο παρουσιάζουν διαχρονικά και συνεχόμενα, αύξηση.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για το ελαιόλαδο, όπου η δαπάνη αυξήθηκε κατά 28% τον τελευταίο χρόνο. Σε σχέση με το 2009, η δαπάνη για φρούτα αυξήθηκε κατά 14%, για λαχανικά κατά 15%, για καφέ κατά 6% και για αλκοολούχα ποτά κατά 9%.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η αγορά της εστίασης παρουσιάζει αύξηση κατά σχεδόν 40% τον τελευταίο χρόνο, με τους Έλληνες να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο φαγητό σε πακέτα. Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ηλεκτρισμός έχει την μεγαλύτερη αύξηση διαχρονικά, κατά 74%, σε σχέση με το 2009.

Σε γενικές γραμμές, μερικά από τα σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας του ΙΕΛΚΑ, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες έχουμε μειώσει την κατανάλωση υδατανθράκων (6%), κρεάτων (16%), γαλακτοκομικών (42%) , φρέσκων φρούτων (11%) και ελαιολάδου (35%), ενώ καταναλώνουμε περισσότερα όσπρια. Τέλος, καταγράφεται σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμων, κατά περίπου 67%.

Ρεπορτάζ: Έλενα Αποστολίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    ΠΑΣΟΚ: Η ώρα του β’ γύρου – Το «κλειδί» και τα διλήμματα της εσωκομματικής αναμέτρησης

    Read Next

    ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαι εδώ», η απάντηση Κασσελάκη στο «μπλόκο» της ΚΕ – Τα αναπάντητα ερωτήματα της επόμενης ημέρας

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular