Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!
Η ερώτηση του Κωνσταντίνου
«Είμαι παντρεμένος τα τελευταία έξι χρόνια και έχουμε αποκτήσει ένα κοριτσάκι με τη γυναίκα
μου. Τον τελευταίο χρόνο τα πράγματα έχουν αλλάξει μεταξύ μας. Έχουμε απομακρυνθεί σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και του σεξουαλικού. Επιπλέον κάνει πολύ στενή παρέα με μια γυναίκα που γνώρισε στο γυμναστήριο, σε σημείο που αρχίζω να πιστεύω ότι είναι κάτι παραπάνω από φίλες. Μπορεί να κάνω λάθος, δεν ξέρω, αλλά ανησυχώ. Πώς μπορώ να διαχειριστώ κάτι τέτοιο; Κινδυνεύει ο γάμος μου, ενώ με ανησυχεί και το πώς θα το πω στο παιδί μας»
Ο Dr. Γιώργος Λάγιος, Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος, www.georgelagios.gr, www.instagram.com/glagi0s.
Η απάντηση του ειδικού
Αγαπητέ Κωνσταντίνε,
Τα πάντα είναι διαχειρίσιμα – ή, τουλάχιστον, σχεδόν τα πάντα. Ας υποθέσουμε πως η γυναίκα σου σχετίζεται ερωτικά με μια άλλη γυναίκα. Σε ενοχλεί το ότι είναι με άλλη γυναίκα ή το θέμα της απιστίας; Ίσως σε ενοχλεί και η μικρoαπιστία. Το ότι κάνει παρέα με κάποια από το γυμναστήριο ίσως σε κάνει να νιώθεις ότι μοιράζεται πράγματα ή περνάει όμορφα με έναν άλλο άνθρωπο. Ακόμα και αυτό είναι ικανό να μας κάνει να νιώσουμε απειλή. Όμως αυτό είναι το σύμπτωμα, δεν είναι το αίτιο. Μου αναφέρεις πως εδώ και έναν χρόνο τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εφόσον γνωρίζεις ότι έχετε απομακρυνθεί, έχεις αναρωτηθεί τι έχεις κάνει για αυτό; Δεν ρωτάω αν ευθύνεσαι, ρωτάω αν έχεις προσπαθήσει να έρθετε πιο κοντά. Τις περισσότερες φορές, όταν υπάρχει σεξουαλική απομάκρυνση, έχει προηγηθεί η εγκεφαλική και συναισθηματική απομάκρυνση. Καλά κάνεις λοιπόν και ανησυχείς, όμως τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι τα εξής:
Κατά πρώτον, θα πρέπει να το συζητήσεις ανοιχτά. Αυτό είναι κάτι που προτείνω πάντα ώστε και οι δύο πλευρές να μπορέσουν να εκφραστούν με ειλικρίνεια. Ίσως μάθεις ότι εδώ και αρκετό καιρό την έχεις κάνει να νιώσει μόνη. Την έχεις παραμελήσει. Ίσως και όχι. Ίσως ανακαλύψεις ότι έχει ανάγκες που δεν καλύπτονται μέσα στον γάμο και θέλει να εξερευνήσει καινούρια πράγματα. Οτιδήποτε και να μάθεις θα είναι μια χρήσιμη πληροφορία. Φυσικά κι εσύ θα πρέπει να μοιραστείς από τη δική σου πλευρά τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει ώστε να μη θεωρείς ότι κινδυνεύει ο γάμος σας. Ακόμα όμως κι αν κινδυνεύει, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να τον σώσεις. Από εσάς εξαρτάται. Από τους δυο σας.
Το δεύτερο βήμα είναι να ξεφύγετε από τη ρουτίνα. Δυστυχώς τα περισσότερα ζευγάρια συνηθίζουν σε μια καθημερινότητα, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην εκκρίνει ντοπαμίνη. Η έλλειψη ντοπαμίνης ευθύνεται για την κόπωση, την έλλειψη συγκέντρωσης, την αναποφασιστικότητα και την ανηδονία. Πλέον ίσως κάποια άτομα δεν βρίσκουν ευχαρίστηση σε τίποτα. Αυτό δεν είναι υγιές. Όταν λοιπόν θυμόμαστε πώς είναι το φλερτ, πώς είναι το ποιοτικό σεξ, πώς είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, πώς είναι να ανυπομονείς, τότε όλος ο εγκέφαλος φωτίζεται. Πρέπει να κάνεις καινούρια πράγματα και πρέπει να ζητήσεις και από εκείνη τι είναι αυτό που θα ήθελες εσύ να πραγματοποιήσει για να ξεφύγετε από την καθημερινότητα.
Το τελευταίο βήμα είναι το εξής: Θα κάνετε μια συμφωνία, ότι για όσο καιρό προσπαθείτε να βελτιώσετε τον γάμο σας θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες. Εσείς θα ορίσετε ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες. Ένας από αυτούς όμως θα είναι να μην υπάρχει μικροαπιστία ή και κανονική απιστία. Εκτός αν το επιθυμείτε και οι δύο για σεξουαλικούς λόγους. Θα γράψεις λοιπόν σε ένα χαρτί τους δικούς σου κανόνες και εκείνη τους δικούς της και αν υπάρχει καλή προαίρεση και συνεργασία όλο αυτό θα αναζωπυρωθεί.
Αν δεν συμβεί αυτό, δεν χάνεται ο κόσμος. Χωρίζουμε συναινετικά και παραμένουμε καλοί γονείς για το παιδί μας. Το ξέρω ότι είναι πολύ δυσάρεστο να χωρίζουμε, όμως το να παραμένουμε σε σχέσεις όπου δεν είμαστε χαρούμενοι είναι καταστροφικό. Όλα αυτά είναι διαχειρίσιμα πάντως.
Διαβάστε επίσης: