
Χαοτική παραμένει η κατάσταση στη Μιανμάρ, τρεις μέρες μετά τον μεγάλο σεισμό που ισοπέδωσε πόλεις και χωριά. Ακριβής απολογισμός θυμάτων δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς οι διασώστες, με τα πενιχρά τους μέσα, δεν μπορούν να εντοπίσουν επιζώντες ούτε να ανασύρουν σορούς από τα συντρίμμια.
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε για σοβαρές ελλείψεις ιατρικών προμηθειών, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο, το έργο διαχείρισης της καταστροφής.
Η έρευνα για επιζώντες διεξάγεται κυρίως από τους κατοίκους της περιοχής χωρίς τη βοήθεια βαρέως εξοπλισμού, μετακινώντας τα μπάζα με τα χέρια και με φτυάρια σε ζέστη 41 βαθμών Κελσίου, ενώ μόνο περιστασιακά παρατηρούνται εκσκαφείς.
Πολλές περιοχές δεν έχουν ακόμη προσεγγιστεί
Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 1.700 νεκροί στη Μιανμάρ και 3.408 τραυματίες, αλλά πολλές περιοχές δεν έχουν ακόμη προσεγγιστεί και πολλές προσπάθειες διάσωσης μέχρι στιγμής έχουν αναληφθεί από ανθρώπους που εργάζονται με τα χέρια για να προσπαθήσουν να καθαρίσουν τα χαλάσματα, δήλωσε η Κάρα Μπραγκ, η διευθύντρια της Catholic Relief Services στη Μιανμάρ με έδρα τη Γιανγκόν.
«Πρόκειται κυρίως για ντόπιους εθελοντές, ντόπιους ανθρώπους που απλώς προσπαθούν να βρουν τους αγαπημένους τους», δήλωσε η Μπραγκ.
«Είδα επίσης αναφορές ότι τώρα κάποιες χώρες στέλνουν ομάδες έρευνας και διάσωσης στο Μανταλέι για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες, αλλά τα νοσοκομεία πραγματικά δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την εισροή τραυματιών, υπάρχει έλλειψη ιατρικών προμηθειών και οι άνθρωποι αγωνίζονται να βρουν τροφή και καθαρό νερό», πρόσθεσε η Μπραγκ.
Η Μιανμάρ βρίσκεται στο ρήγμα Sagaing, ένα σημαντικό ρήγμα βορρά-νότου που χωρίζει την πλάκα της Ινδίας και την πλάκα της Σούντα.


Οι προσπάθειες διάσωσης στη Μιανμάρ περιπλέκονται από τον εμφύλιο πόλεμο
Στη Μιανμάρ, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Βιρμανία, οι προσπάθειες διάσωσης επικεντρώνονται μέχρι στιγμής στις πόλεις Μανταλέι και Ναϊπιτάου, οι οποίες πιστεύεται ότι έχουν πληγεί περισσότερο, αλλά πολλές άλλες περιοχές έχουν επίσης πληγεί και λίγα είναι μέχρι στιγμής γνωστά για τις ζημιές εκεί.
«Ακούμε αναφορές για εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί σε διάφορες περιοχές», δήλωσε η Μπραγκ. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πολλά στοιχεία, αλλά πρέπει να υποθέσουμε ότι θα αυξηθούν σε χιλιάδες με βάση τις επιπτώσεις. Πρόκειται απλώς για ανεπίσημες πληροφορίες σε αυτό το σημείο».
Πέρα από τις ζημιές από τον σεισμό, οι προσπάθειες διάσωσης περιπλέκονται από τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται σε μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Το 2021, ο στρατός κατέλαβε την εξουσία από την εκλεγμένη κυβέρνηση της Aung San Suu Kyi, προκαλώντας αυτό που έκτοτε έχει μετατραπεί σε σημαντική ένοπλη αντίσταση.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν χάσει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της Μιανμάρ και πολλά μέρη είναι επικίνδυνα ή αδύνατο να προσεγγίσουν ομάδες βοήθειας. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες και σχεδόν 20 εκατομμύρια έχουν ανάγκη, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Τομ Άντριους, ένας παρατηρητής των δικαιωμάτων στη Μιανμάρ, εντεταλμένος από το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάλεσε τον στρατό να κηρύξει αμέσως κατάπαυση του πυρός.
«Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν θα πρέπει να έχουν να φοβούνται τη σύλληψη και δεν θα πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στο να φτάσει η βοήθεια εκεί που τη χρειάζονται περισσότερο. Κάθε λεπτό μετράει», δήλωσε στο X.
The junta should follow the National Unity Government in declaring an immediate ceasefire. Military conscription should be suspended, aid workers should not have to fear arrest and there should be no obstructions to aid getting to where it is most needed. Every minute counts.
— UN Special Rapporteur Tom Andrews (@RapporteurUn) March 30, 2025
Στους 1.700 οι νεκροί στη Μιανμάρ – Δόνηση 5,1 Ρίχτερ έπληξε σήμερα την πόλη Μανταλέι
Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από την στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ, οι νεκροί έχουν ανέλθει στους 1.700, πάνω από 3.400 είναι οι τραυματίες και 300 είναι οι αγνοούμενοι. Ωστόσο, όπως λέει ο επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης, αυτός ο αριθμός μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τους μετασεισμούς. Μάλιστα πριν από λίγο καταγράφηκε ένας μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ, 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μανταλέι, όπου ήταν το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού της Παρασκευής των 7,7 Ρίχτερ.
Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Βάνα Κουτρουλού, η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας γίνεται μετ’ εμποδίων, γιατί αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ κακή κατάσταση το οδικό δίκτυο ενώ δυσκολίες προκύπτουν και από τις εχθροπραξίες του στρατού με τους αντάρτες στη Μιανμάρ.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων σωστικών συνεργείων που λένε ότι καταφέρνουν να βγάλουν ανθρώπους από τα ερείπια, αλλά δεν έχουν πού να τους πάνε για να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες γιατί δεν υπάρχουν νοσοκομεία, αλλά και ιατρικές προμήθειες.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος