Μεσαρά: Άγρια επίθεση 18χρονου σε 19χρονο στην πλατεία του χωριού – Του έσπασε τα δόντια

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε, ως κύριο αντιπροσωπευτικό όργανο εκπροσώπησης και υποστήριξης του συνόλου των επαγγελματιών της Εστίασης των Σερρών, το προεδρείο της Ένωσης Καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης Ν. Σερρών.
Οι συνδικαλιστές της εστίασης, κάνουν λόγο για «μία ακόμη επίθεση που γίνεται σε βάρος του κλάδου» ενώ, το νέο Δ.Σ. πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί στο ευρωκοινοβούλιο και να θέσει μέσω του ευρωβουλευτή με την «Ελληνική Λύση» Εμμανουήλ Φράγκου, το ζήτημα της διαχείρισης των συγγενικών & πνευματικών δικαιωμάτων.
Ο Πρόεδρος, Άκης Χουρουζίδης, συνοδεία του Α’ Αντιπροέδρου, Κώστα Πασχαλίδη, του Ταμία Σωτηρίου Κοτσαμπά και του Υπευθύνου Οργανωτικού Τομέα, Ευστράτιου Πανταζή κατέθεσαν φάκελο ολοκληρωμένων προτάσεων, μέσω των οποίων προτείνουν την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, με τροποποιήσεις στα άρθρα του νόμου για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα (Ν.2121/1993).
Τα προβλήματα που έχουν ήδη προκύψει -όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές- από την εφαρμογή του νόμου αυτού, σε σχέση με την πρακτική που ακολουθείται από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης απέναντι σε Επαγγελματίες, Εμπόρους και Βιοτέχνες, αφορούν κυρίως σε ασάφειες και πιθανόν διασταλτικές ερμηνείες που εφαρμόζονται. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι δεν έχει καθοριστεί μία ενιαία διαδικασία προσδιορισμού της «δίκαιης και εύλογης αμοιβής» και με κριτήρια που να ανταποκρίνονται επακριβώς στην έννοια του όρου «Δημόσια Εκτέλεση Έργου».
Ένωση Καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης Ν. Σερρών πρότεινε:
Την επαναφορά του άρθρου 45 του σχεδίου νόμου του 2017 σύμφωνα με το οποίο, τα εμπλεκόμενα μέρη υποχρεώνονται να διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τις άδειες χρήσης των δικαιωμάτων και στις οποίες θα παρίστανται οι αντιπροσωπευτικές ενώσεις των χρηστών
Τη δημιουργία ενός εισπρακτικού φορέα για την είσπραξη των δικαιωμάτων τόσο των πνευματικών, όσο και των συγγενικών και πληρωμή ανάλογα με την άδεια του καταστήματος
Τη διευκρίνιση με ξεκάθαρο και ευδιάκριτο τρόπο, ποιο ρεπερτόριο εκπροσωπεί η ΕΔΕΜ και ποιο ρεπερτόριο η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.
Τις σύννομες ενέργειες που πρέπει να κάνει κάθε Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) περί δημοσίευσης των ρεπερτορίου που εκπροσωπούν. – Ν.4481/2017 , Άρθρο 28 (ιθ): «Δημοσιοποίηση πληροφοριών».
Την πρόβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού ή του ΟΠΙ, ότι ο χαρακτηρισμός ενός καταστήματος γίνεται σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας του αρμόδιου φορέα αδειοδότησης και όχι αυθαίρετα από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ).
Την αποποινικοποίηση της μη καταβολής του ποσού για τα πνευματικά δικαιώματα και μετατροπή της σε αστική διαφορά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος