• 4 Μαρτίου, 2025

Breaking News :

Σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας: Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες

Κρήτη: Πήγε να ανατινάξει με φιάλες υγραερίου το σπίτι του γείτονα του!

Πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις στη Μεσαρά στη μνήμη των 57 νεκρών των Τεμπών (Βίντεο από Μοίρες και Τυμπάκι)

“Γάζωσαν” με καλάσνικοφ αυτοκίνητο που επέβαινε ο πατέρας του 17χρονου «πιστολέρο»

Βίντεο ντοκουμέντο από το Σύνταγμα – Η στιγμή που βάζουν φωτιά στο φυλάκιο των Ευζώνων

Ηelleniq Energy: Απόφαση για γεωτρύπανα σε ένα εξάμηνο στην Κρήτη

ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας: Οι μαθητές γέμισαν τους τοίχους του σχολείου με μηνύματα για την τραγωδία των Τεμπών (Φωτο)

Hράκλειο: Μια λαοθάλασσα για τους 57 νεκρούς – Μέχρι την λ. Καλοκαιρινού οι διαδηλωτές

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 28 Φεβρουαρίου

Μοίρες: «Το έγκλημα στα Τέμπη να μην συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών γινόμαστε φωνή!» (Βίντεο και Φώτο)

Vinkmag ad

Στον ανακριτή για να απολογηθεί ο γνωστός ποινικολόγος

Vinkmag ad



Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο προφυλάκισης – Θα υπάρξουν βαρύτατοι περιοριστικοί όροι

Στον ανακριτή απολογείται σήμερα το πρωί ο γνωστός ποινικολόγος μετά την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που του άσκησε ο εισαγγελέας, σύμφωνα με τον νέο νόμο και την πρωτοβουλία των θεραπόντων γιατρών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η υπόθεση έφτασε στις εισαγγελικές αρχές και έγινε γνωστή, όταν η σύζυγος, η οποία είχε πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι, επισκέφθηκε ιδιωτική κλινική.

Η γυναίκα συνοδευόταν από τον σύζυγό της και ανέφερε στους γιατρούς πως όλα τα τραύματα ήταν αποτέλεσμα πτώσης της από τις σκάλες.

Ωστόσο, οι γιατροί με βάση τον νέο νόμο ειδοποίησαν τις εισαγγελικές αρχές, καθώς κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν ευστοχούσε ο ισχυρισμός της, ότι έπεσε από τη σκάλα στο σπίτι της.

Όπως επεσήμανε στον ΣΚΑΪ η Ιωάννα Μάνδρου, πρόκειται για μια σοφή διάταξη, δεδομένου ότι το θύμα διστάζει να μιλήσει. Πλέον, κάθε τέτοια υπόθεση δεν στηρίζεται στη μαρτυρία του θύματος, αλλά στην ιατροδικαστική έκθεση, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο νόμος έχει αυστηριοποιηθεί, διαφοροποιώντας τον μώλωπα από το κάταγμα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο προφυλάκισης του γνωστού ποινικολόγου, με τους βαρύτατους περιοριστικούς όρους να συγκεντρώνουν αρκετές πιθανότητες.

Αξίζει να αναφερθεί, ακόμη, ότι η γυναίκα ζήτησε panic button, κατασχέθηκαν τα όπλα του ποινικολόγου, ενώ έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει υπάρξει προγενέστερη μήνυση για περιστατικό κακοποίησης εκ μέρους του συγκεκριμένου ποινικολόγου.

Ο νέος νόμος

Η νεοπαγής διάταξη υποχρεώνει του ιατρούς να ειδοποιούν τις αρχές, όταν κατά την εξέταση διαπιστώνουν ευρήματα που παραπέμπουν σε  ενδοοικογενειακή βία, ανεξαρτήτως με το τι δηλώνει το θύμα.

Παράλληλα με την θέσπιση υποχρέωσης καταγγελίας ο νόμος θωρακίζει τους ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες (λ.χ παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους) που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, με σχετικό ακαταδίωκτο σε εκδικητικές σε βάρος μηνύσεις των δραστών, αλλά και αποφυγή της ταλαιπωρίας να καταθέσουν ως μάρτυρες στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. (εκτός αν το δικαστήριο κρίνει απολύτως αναγκαία τη κατάθεση τους με φυσική παρουσία και δεν αρκεί η ανάγνωση της αναφοράς τους).
 
Το νέο άρθρο 23 του ν.3500/2006 όπως διαμορφώθηκε με το νόμο Φλωρίδη 5090/2024 και η αντίστοιχη αιτιολογική του έχουν ως εξής:
 
 Άρθρο 130
 
 «Άρθρο 23
 
 Υποχρεώσεις των επαγγελματιών
 
 1. Παιδαγωγός, εκπαιδευτικός, μέλος του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ή του ειδικού βοηθητικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, επιμελητής, προπονητής ή γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του σε ανήλικο, ο οποίος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του πληροφορείται ή διαπιστώνει με οποιονδήποτε τρόπο, ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ανηλίκου έγκλημα ενδο-οικογενειακής βίας, υποχρεούται να το αναφέρει αμελλητί στις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Την ίδια υποχρέωση έχει ιατρός που με βάση σοβαρά αντικειμενικά ευρήματα της ιατρικής εξέτασης διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ενηλίκου έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας.
 
 2. Τα πρόσωπα της παρ. 1, που προβαίνουν σε αναφορά εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας δεν εγκαλούνται, δεν ενάγονται, δεν διώκονται πειθαρχικά, δεν απολύονται, ούτε υφίστανται άλλου είδους κυρώσεις ή δυσμενή μεταχείριση, για το περιστατικό που ανέφεραν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, παρά μόνο εάν προέβη-σαν εν γνώσει τους σε αναληθή αναφορά.
 
 2. Α. Τα πρόσωπα της παρ. 1 καλούνται να εξετασθούν ως μάρτυρες κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο, μόνο αν το έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας δεν αποδεικνύεται με οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο.

Πηγή: skai.gr



Source link

    Read Previous

    Σαν σήμερα: 17 Ιουνίου 1885 – Το Άγαλμα της Ελευθερίας φθάνει στη Νέα Υόρκη

    Read Next

    Στο Σύνταγμα το τρόπαιο του EURO 2004

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular