Στο «μικροσκόπιο» των θεσμών τα έσοδα από την φοροδιαφυγή – Ζητούν εγγυήσεις για την βιωσιμότητά τους


Ο δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να δημιουργηθεί από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και οι δυνατότητες χρηματοδότησης νέων φοροελαφρύνσεων, θα απασχολήσει -μεταξύ άλλων θεμάτων – τις συζητήσεις που θα έχει αυτή την εβδομάδα το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ουσιαστικά θα εξετασθεί το κατά πόσο τα επιπλέον έσοδα που προκύπτουν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής έχουν μόνιμο χαρακτήρα και μπορούν να αξιοποιηθούν για διαρθρωτικές μειώσεις φόρων, με στόχο την ανακούφιση της μεσαίας τάξης.

  • Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θέτουν θέμα εγγυήσεων για τη βιωσιμότητα των εν λόγω εσόδων, προτού ανάψουν το «πράσινο φως».
  • Τα πρόσθετα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, υπολογίζονται για το 2024 περίπου στα 2 δισεκ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο των 1,8 δισεκ. ευρώ που είχε τεθεί από τον προϋπολογισμό.

Καταλυτικός παράγοντας στην επίτευξη αυτού του αποτελέσματος αποτέλεσε η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, καθώς και η επιβολή αντικειμενικών τεκμηρίων φορολόγησης στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Εκτιμάται ότι και το τρέχον έτος οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα φέρουν θετικά αποτελέσματα με τα επιπλέον έσοδα να υπολογίζονται σε τουλάχιστον 2 δισεκ. ευρώ.

Πέρυσι η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 6,6 δισεκ. ευρώ. Ορισμένοι κλάδοι, όπως τα ταξί, τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα συνεργεία, καθώς και οι νομικές και ιατρικές υπηρεσίες (όπως οι γιατροί και οι οδοντίατροι), είδαν τις ηλεκτρονικές πληρωμές τους να εκτοξεύονται, με αύξηση που ξεπέρασε το 600% σε σχέση με το 2023. Σήμερα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη των εσόδων ΦΠΑ και των ηλεκτρονικών πληρωμών ανά κλάδο, ρίχνοντας φως στους τομείς που έκαναν τη διαφορά στις φορολογικές εισπράξεις.

  • Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι η αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο, αλλά μόνιμο και σταθερό, ανοίγει ο δρόμος για σημαντικές παρεμβάσεις στην άμεση φορολογία, με αιχμή τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, το κούρεμα κατά 30% στα τεκμήρια διαβίωσης, νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της  ευρωπαϊκής τρόικας εντάσσονται στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και αναμένεται να εστιάσουν σε μια σειρά ζητημάτων: από την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πορεία των φορολογικών εσόδων μέχρι τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τις επενδύσεις, την διαχείριση των κόκκινων δανείων, τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

  • Related Posts

    Κοζάνη: Μικρής έκτασης επεισόδια έξω απο τον ΑΗΣ Καρδιάς (βίντεο)

    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Ένταση μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώθηκε έξω από τον ΑΗΣ Καρδιάς την ώρα προσέλευσης του Πρωθυπουργού. Τα μικρής έκτασης επεισόδια ξεκίνησαν όταν κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους…

    Συνάντηση Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη με την Υπουργό Εσωτερικών της Φινλανδίας Mari Rantanen

    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, υποδέχθηκε σήμερα την Υπουργό Εσωτερικών της Φινλανδίας, Mari Rantanen, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας –…

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *