• 2 Φεβρουαρίου, 2025

Συρίγος στο ΕΡΤΝews: Είναι καλό που συζητούμε με την Τουρκία για το μεταναστευτικό – H ιστορία στο Λίβανο μπορεί να οδηγήσει σε προσφυγικά ρεύματα


Για θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, μίλησε στην εκπομπή UPDATE του ΕΡΤΝews ο βουλευτής και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.

Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και το νέο κάλεσμα Ερντογάν στη διεθνή κοινότητα για αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους στη Βόρεια Κύπρο, αφού υπενθύμισε ότι το 2022 στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο Τούρκος Πρόεδρος «καλούσε και πάλι τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος», ο κ. Συρίγος είπε ότι αυτό που θέλει να κρατήσει από τη συγκεκριμένη συνάντηση είναι ότι «θα συνεχιστεί η διακοπή των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου απ’ ότι φαίνεται». Κάτι το οποίο «στην καθημερινότητα είναι σημαντικό για την ηρεμία των νησιωτών μας και των πιλότων της αεροπορίας, οι οποίοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν έναν εισβολέα διαρκώς, πολλές φορές την ημέρα».

Απαντώντας προκαταβολικά στην υποθετική ερώτηση «καλά, δεν θα συζητήσουμε τα μεγάλα και σημαντικά;», ο κ. Συρίγος επεσήμανε πως «κάποια από τα μεγάλα και σημαντικά, όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, είναι πολύ δύσκολο να συζητηθούν, γιατί οι θέσεις μας απέχουν όσο ο ουρανός με τη γη».

«Κάποια άλλα όμως, όπως το θέμα του μεταναστευτικού, που εγώ το θεωρώ μεγάλο και σημαντικό, συζητήθηκαν. Και είναι πολύ καλό σε αυτή τη φάση που υπάρχει αυτή η συζήτηση, διότι όλη η ιστορία στο Λίβανο μπορεί να οδηγήσει σε προσφυγικά ρεύματα προς την Τουρκία», είπε ο κ. Συρίγος.

Ερωτηθείς για το ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και αν επιμένει σε μια ολική λύση ασφαλείας γύρω από το Ισραήλ, ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αντιμετωπίζει δύο σοβαρά εσωτερικά προβλήματα: «Το ένα, το πιο σοβαρό, είναι η επιστροφή των ομήρων οι οποίοι κρατούνται από τη Χαμάς και δεν ξέρουμε πόσοι από αυτούς εξακολουθούν να είναι ζωντανοί, αλλά οι οικογένειές τους ασκούν τρομακτική ηθική πίεση στο Ισραήλ», ενώ το δεύτερο είναι «οι 60.000 εκτοπισμένοι από το βόρειο τμήμα του Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο, οι οποίοι κατοικούν αυτή τη στιγμή σε πρόχειρες εστίες κάπου μέσα στο Ισραήλ».

Απαντώντας τέλος στην ερώτηση, τι θα σήμαινε ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ο κ. Συρίγος μας κάλεσε να αναλογιστούμε ότι «αυτή τη στιγμή, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, η Συρία που έχει 40.000 Ιρανούς στρατιώτες, το Ιράκ – το οποίο ελέγχεται από το Ιράν – και οι αντάρτες Χούθι του Ιράν, μαζί με το Ιράν, είναι 6 άξονες που μπορούν να μπουν σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ». Υπογράμμισε ωστόσο ότι «από την άλλη μεριά, το Ιράν αυτή τη στιγμή δείχνει αυτοσυγκράτηση. Δεν απάντησε στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και δείχνει αυτή τη στιγμή να μην θέλει να εμπλακεί σε πόλεμο, μάλλον διότι θέλει να ολοκληρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να μην δεχθεί επίθεση από το Ισραήλ πριν το ολοκληρώσει».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Δανάη Μπάρκα: Οι ευχές της για τη Μαρινέλλα και για την οικογένειά της

    Read Next

    Λαύριο: Ληστεία σε χρηματαποστολή | ΣΚΑΪ

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular