Τροχαίο με εγκατάλειψη στο Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 18χρονος, ακρωτηριάστηκε ο 25χρονος
Δεκάδες σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ προκαλούν μια πρωτοφανή ακολουθία με το επίκεντρο να παλινδρομεί μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού. Οι επιστήμονες επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν το φαινόμενο που δεν είναι άγνωστο εν τούτοις μέχρι στιγμής δεν δύνανται να καταλήξουν αν θα υπάρξει κάποιος ισχυρότερος σεισμός ή αν αποκλιμακωθεί μέσα από σεισμικές δονήσεις ανάλογης έντασης. Από τις 2 τα ξημερώματα έως και τις 3 το απόγευμα έχουν καταγραφεί 80 δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να είναι 5 Ρίχτερ.
Ερασιτεχνικό βίντεο του Meteo Hellas καταγράφει την δόνηση των 5.0 R στη Σαντορίνη.
Ως εξαιρετικά ασυνήθιστη και πρωτόγνωρη χαρακτηρίζεται η σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται από την περασμένη Παρασκευή στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την ακολουθία τόσο ως προς τα ποσοτικά όσο και ως προς τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά επιχειρώντας να την αποκωδικοποιήσουν.
Πυκνές σεισμικές δονήσεις
Πάνω από 70 δονήσεις κατέγραψαν οι σεισμογράφοι από τα ξημερώματα ως τις πρώτες απογευματινές ώρες. Παρά το γεγονός ότι δεν παρατηρείται προοδευτική αύξηση του μεγέθους ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 5 σεισμοί μεγάλου μεγέθους άνω των 4 βαθμών σημειώθηκαν μέσα στην ημέρα, κάποιοι από αυτούς και το βράδυ.
«Στη χώρα μας δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο με τόσους πολλούς σεισμούς με αυτά τα μεγέθη. Βλέπουμε αντίθετα μια ενίσχυση της συχνότητας αλλά και των μεγεθών» επεσήμανε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.
«Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση, σήμερα το πρωί είχαμε ένα σεισμό 4.9 βαθμών, θα υπάρξουν βεβαίως αυξομειώσεις στη σεισμική δραστηριότητα» τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.
Οι σεισμοί δεν σταματούν ποτέ στη Σαντορίνη. Μια τέτοια δόνηση αποτυπώθηκε και τη στιγμή που ο δήμαρχος Θήρας παραχωρούσε συνέντευξη στην κάμερα του ERTNews.
Μετατοπίζεται το επίκεντρο
Το επίκεντρο δεν παραμένει σταθερό και δεν είναι ένα. Τις τελευταίες ώρες φαίνεται να μετατοπίζεται η σεισμική δραστηριότητα πιο κοντά στην Αμοργό , αν και ακόμη δεν είναι γνωστό ποιο ακριβώς ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί, κάτι το οποίο εξετάζεται.
«Το φαινόμενο μετατοπίζεται ΒΑ προς την Αμοργό, έχει περάσει ΒΑ και της νήσου Ανύδρου» είπε ο κ. Λέκκας.
«Στην αρχή ήταν η ακολουθία εστιασμένη πολύ κοντύτερα στη Σαντορίνη, σταδιακά μεταφέρθηκαν τα περισσότερα επίκεντρα προς ΒΑ» τόνισε ο κ. Καραστάθης.
Το επίκεντρο απομακρύνθηκε 30 χλμ. από την αρχική εστία, μακριά από κατοικημένη περιοχή. Αυτό απομακρύνει το ενδεχόμενο καταστροφικού σεισμού ενώ για την πιθανότητα τσουνάμι έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες και λειτουργεί κέντρο προειδοποίησης.
Προσεισμοί ή σμηνοσειρά
Οι επιστήμονες εξετάζουν και το φαινόμενο της σμηνοσειράς, των αλλεπάλληλων δονήσεων που διαρκούν εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να εξασθενήσουν. Αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί αποφεύγεται μεγάλος σεισμός και τσουνάμι.
«Ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή δεν θα έχουμε σεισμό μεγαλύτερο, δηλαδή σιγά – σιγά το δυσμενές σενάριο περνάει σε 2η προτεραιότητα από πλευράς πιθανοτήτων» υπογράμμισέ ο Αθανάσιος Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
«Το θετικό θα ήταν να γίνει ένας σεισμός 5 μέχρι 5,5 ο οποίος δε θα μας προβληματίσει, ούτε θα κάνει ζημιές προκειμένου να αρχίσει η σταδιακή εκτόνωση του φαινομένου» τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.
«Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι κατά ανάγκη περιμένουμε κάποιος μεγάλο σεισμό[…] υπάρχει το σενάριο ενός μεγαλύτερου σεισμού γι’ αυτό έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα» επεσήμανε ο κ. Καραστάθης.
Στενά παρακολουθείται και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, με ειδικούς αισθητήρες που τοποθετήθηκαν.
Δεκάδες και αλλεπάλληλες οι σεισμικές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης – Αμοργού- Ίου
Στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Θήρας όπου έφτασε το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ της Πυροσβεστικής βρέθηκε η απεσταλμένη του ΕΡΤΝews, Λίνα Θεολογήτου.
Όπως είπε λίγο μετά τις τρεις και μισή έφτασε στο νησί της Σαντορίνης, το «ΟΛΥΜΠΟΣ». «Πρόκειται ουσιαστικά για ένα όχημα το οποίο χρησιμοποιείται για τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν, καθώς και τη σωστή και έγκαιρη επικοινωνία με την Αθήνα. Το φορητό επιχειρησιακό κέντρο είναι εξοπλισμένο με internet, τηλεφωνικές γραμμές και υπερσύγχρονες κάμερες[…] ενώ από την πρώτη στιγμή βρίσκονται εδώ και οι μονάδες της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ» πρόσθεσε.
Οι τοπικοί φορείς προτείνουν στον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος ενώ ακολουθούν κι εκείνοι τις οδηγίες και ακούν όλα όσα έχουν πει οι επιστήμονες ως τώρα, οι οποίοι συστήνουν στον κόσμο να μην πανικοβάλλεται.
«Η πλειονότητα του κόσμου παραμένει ψύχραιμη. Συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά και περιμένουν να δουν και εκείνοι πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο» είπε ακόμα μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος.
Φεύγουν κατά εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες από τη Σαντορίνη
Η σεισμική ακολουθία που πλήττει τη Σαντορίνη για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα οδηγεί σε μαζική φυγή κατοίκους και επισκέπτες. Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν με μεγάλη πληρότητα, με τους πολίτες να εκφράζουν φόβους για την εξέλιξη του φαινομένου. Για την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων ταξιδιωτών, οι αεροπορικές εταιρείες προσθέτουν επιπλέον δρομολόγια.
Στο λιμάνι του Αθηνιού εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν να επιβιβαστούν στο πρώτο πρωινό πλοίο. «Δέκα χρόνια είμαστε εδώ αλλά φοβόμαστε και φεύγουμε, πάμε στην Μυτιλήνη, πίσω στο νησί μας. Αν σταματήσουν οι σεισμοί θα επιστρέψουμε πάλι» είπαν κάποιοι από αυτούς στην κάμερα ενώ ένας άλλος είπε ότι «σταμάτησε η εργασία που κάνουμε οπότε φεύγουμε».
Από χθες προστίθενται συνεχώς νέα έκτακτα δρομολόγια αεροπορικά και ακτοπλοϊκά προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αυξημένη ζήτηση.
«Αποφάσισα να φύγω όχι τόσο γιατί φοβάμαι αλλά γιατί είναι ψυχοφθόρα η κατάσταση, οι σεισμοί επιδεινώνονται, τα βράδια δεν μπορούμε να κοιμηθούμε κι εγώ δίνω και Πανελλήνιες, θέλω να πάω σε ένα πιο ήσυχο μέρος να διαβάσω» ανέφερε άλλος κάτοικος που αποφάσισε να φύγει από το νησί.
«Οι τιμές των εισιτηρίων από χθες μέσα σε δυο ώρες αυξήθηκαν κατά 30 έως 50%. Πλήρωσα 350€ για μένα και το παιδί μου. Μόνο για να πάμε» ανέφερε μια γυναίκα σε δημοσιογράφο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
«Μέχρι την Κυριακή το βράδυ που έγινε κάποιο θέμα το 200αρι έπεσε και από χθες το πρωί μέχρι σήμερα ένας μέσος όρος είναι 80-100 ευρώ μάξιμουμ» είπε ο τουριστικός πράκτορας Βαγγέλης Κοντονικολής.
«Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν έχουν καμία αύξηση, έχουμε βάλει και επιπλέον δρομολόγια» τόνισε στο Νewsroom o υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας.
«Αυτή τη στιγμή οι τιμές των εισιτηρίων είναι κανονικές» υπογράμμισε στο Οpen ο υφυπουργός Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου.
Λίγο μετά τις 8 αφίχθη το πρώτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από Σαντορίνη στον Πειραιά, με κατοίκους που εγκατέλειψαν το νησί μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.
Γεμάτες φτάνουν οι πτήσεις από Σαντορίνη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. «Φύγαμε ναι γιατί έχει γίνει λιγάκι επώδυνο όλο αυτό[…] Σήμερα και χθες ήταν όλοι έντρομοι και ήθελαν να κλείσουν εισιτήρια να φύγουνε οπωσδήποτε[…] Φεύγουμε για τα παιδιά πιο πολύ και ελπίζουμε να σταματήσει αυτό για να γυρίσουμε» τα λόγια κάποιων ανθρώπων που έφτασαν αεροπορικώς στην Αθήνα.
Έμειναν πίσω παρά τα Ρίχτερ
Ψύχραιμοι παραμένουν οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι έχουν ζήσει και στο παρελθόν ανάλογες καταστάσεις. Όπως λένε «είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι ζούμε σε ένα ηφαίστειο, υπάρχει μια ανησυχία, αλλά το θέμα είναι να μην πανικοβαλλόμαστε» λέει χαρακτηριστικά μία κάτοικος της Σαντορίνης ενώ ένας άλλος ανέφερε « σεισμογενής χώρα είμαστε, τι άλλο περιμένουμε;».
« Υπάρχει και ο σχεδιασμός του Δήμου, ο οποίος μάλιστα έχει γίνει σε χρόνο που δεν υπήρχε κανένα γεγονός και παρουσιάστηκε σε όλες τις κοινότητες. Υπάρχει ένας σχεδιασμός με χώρους καταφυγής, με καταγραφή των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος.
«Με ψυχραιμία, υπάρχει προετοιμασία και αυτό είναι πολύ καλό για να νιώσει και ο κόσμος καλύτερα» τόνισε ο Δήμαρχος Ίου Γκίκας Γκίκας.
Σήμερα θα πραγματοποιηθούν 8 πτήσεις, με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 1.400 θέσεων ενώ αν εξακολουθεί να παρίσταται ανάγκη θα προστεθούν έκτακτες πτήσεις αύριο.
Η Πέγκη Μπρούσαλη από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης μετέδωσε ότι «δεν υπάρχει πανικός στους κατοίκους. Όσοι αποφασίζουν να φύγουν είναι άνθρωποι είτε μεγαλύτερης ηλικίας είτε άνθρωποι που έχουν μικρά παιδιά. Η ζωή τους κανονικά εξελίσσεται εδώ στο νησί με ηρεμία, με ψυχραιμία και αυτό που τονίζουν όλοι είναι ότι το νησί έτσι είναι».
Αποστολή στη Σαντορίνη: Λίνα Θεολογήτου και Πέγκυ Μπρούσαλη – Αποστολή στην Αμοργό: Χριστιάνα Μανιάτη – Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου – Επιμέλεια: Κατερίνα Φάκα
Σχετικά Άρθρα:
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος