
Σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζει η καλλιέργεια ρυζιού στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με τη συνολική έκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων να ανέρχεται πλέον σε περίπου 300.000 στρέμματα.
Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ιταλία και την Ισπανία με το 70% της παραγωγής να προέρχεται από την Μακεδονία ενώ οι καλλιεργητές σε όλη την επικράτεια φτάνουν τους 10 χιλιάδες.
Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και την συγκεκριμένη καλλιέργεια καθώς παράγεται κυριολεκτικά μέσα στο νερό ενώ οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν κι άλλες προκλήσεις όπως διακυμάνσεις στις τιμές, γεγονός, που αυξάνει των ανταγωνισμό με άλλες χώρες, αυστηρούς κανονισμούς που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρήση φυτοφαρμάκων, απαιτώντας τη χρήση ηπιότερων σκευασμάτων, που συνεπάγεται με υψηλότερο κόστος παραγωγής και τις εισαγωγές.
Αυξημένη, πάντως, είναι η ζήτηση του ελληνικού ρυζιού στο εξωτερικό λόγω της υψηλής ποιότητας του. Τα 2/3 της συνολικής παραγωγής φεύγει στις διεθνείς αγορές.
Κύριος προορισμός του ελληνικού ρυζιού στις διεθνείς αγορές είναι οι χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, η Πολωνία, η Τουρκία αλλά και κυρίως, τα κράτη της Μέσης Ανατολής.
Ρεπορτάζ: Παύλος Σαρόγλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος