Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 23 Ιανουαρίου
Τριμερής συνάντηση μεταξύ των αρμόδιων για τη μετανάστευση υπουργών Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα Δευτέρα 14 Ιανουαρίου.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ανακτόρου του Ντολμάμπαχτσε, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ από την τουρκική και βουλγαρική πλευρά συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια και Ατανάς Ίλκοφ, αντίστοιχα.
Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης
Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά τη συνάντησή, πρόκειται για ένα όργανο,, το οποίο έχει συναφθεί και σε επίπεδο στελεχιακό, επιχειρησιακών στελεχών δηλαδή, αλλά και σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών και πραγματοποιεί συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε τακτική βάση, ει δυνατόν ανά τετράμηνο. Βασικό αντικείμενο της σημερινής συνάντηση ήταν η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν, είναι γνωστές οι διαφορές Ελλάδος και Τουρκίας θα έλεγα, αλλά εξαρχής επιμείναμε -και φυσικά με την καθοδήγηση του πολιτικών ηγεσιών, του Έλληνα πρωθυπουργού δηλαδή και του Τούρκου προέδρου- ότι σε αυτό το πεδίο και διμερώς αλλά και σε ευρύτερα σχήματα, όπως η τριμερής Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας, πρέπει να συνεργαστούμε. Γιατί η συνεργασία μπορεί να φέρει οφέλη για όλους».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχουν αποτελέσματα στο πεδίο της συνεργασίας όσον αφορά στη διαχείριση των χερσαίων συνόρων, αφού οι ροές από εκεί ελέγχονται. «Είναι οριακά αυξημένη όσον αφορά τα σύνορα, τα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά σε σχέση με την αύξηση στα θαλάσσια σύνορα είναι σαφώς μικρότερες και διαχειρίσιμες ως εκ τούτου. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στα εμπόδια που έχουμε ανεγείρει, όπως τον φράχτη στον Έβρο, αλλά και στο καλύτερο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών των αρμοδίων και των τριών χωρών, Ελλαδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας» ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Το ζητούμενο και το σημείο που επέμεινε η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, «είναι ότι πρέπει να φέρουμε ανάλογα αποτελέσματα και στα θαλάσσια σύνορά μας, όπου εκεί υπάρχει μεγάλο περιθώριο για βελτίωση, αφού μεταξύ άλλων πρέπει να εντείνουμε τον πόλεμο κατά των εγκληματικών οργανώσεων των διακινητών, που πάντα βρίσκουν τρόπους».
Η αντιμετώπιση, στο Ανατολικό Αιγαίο κυρίως, πρέπει να γίνει με μεγαλύτερα και ταχύτερα σκάφη και περισσότερα πλωτά μέσα σε περισσότερα σημεία κίνησης, αλλά και αποβίβασης σε ελληνικό έδαφος, τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Επομένως, πρέπει να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε για να περιστείλουμε αυτή τη δραστηριότητα, η οποία -συμφωνούμε άπαντες και οι τρεις- ότι είναι εγκληματική δραστηριότητα και ως τέτοια πρέπει να τύχει σκληρής και αποφασιστικής απαντήσεως από οργανωμένα κράτη» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για το μέγεθος των ροών το τρέχον διάστημα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησε: «Αυτή τη στιγμή οι ροές από θαλάσσης εμφανίζονται μειωμένες. Είναι λογικό και επόμενο να μην έχουμε τις ίδιες ροές τον χειμώνα με τους καλοκαιρινούς μήνες. Όσον αφορά την είσοδο στην Ελλάδα κατά το περασμένο έτος, είχαμε γύρω στο 30 με 35% αύξηση των παρανόμως εισελθόντων στην χώρα, των παράτυπων μεταναστών.
Περίπου 60.000 άνθρωποι μπήκαν στη χώρα και από αυτούς το 80% εισήλθαν από το Αιγαίο και κυρίως από το νοτιοανατολικό Αιγαίο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως τα Δωδεκάνησα. Είχαμε εισροές στην Ελλάδα και από τον λεγόμενο νότιο διάδρομο, δηλαδή από τις ακτές της Λιβύης μέσω Κρήτης. Είχαμε, όπως σας είπα, ελάχιστες και από τα χερσαία σύνορα. Όμως το σημείο πίεσης εντοπίζεται στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και κατά μήκος των νησιών στα ανατολικά μας.
Επομένως, εκεί είναι και το πεδίο στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε στη συνεργασία των λιμενικών αρχών, περισσότερα μέσα, προσωπικό, χρήση των νέων τεχνολογιών εποπτείας και επιτήρησης συνόρων και ανταλλαγή πληροφοριών. Και νομίζω ότι αν εφαρμοστούν όλα αυτά με συνέπεια, αποφασιστικότητα και πνεύμα συνεργασίας θα έχουμε όλα τα αποτελέσματα».
Μετά την τριμερή υπουργική συνάντηση, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισκέφθηκε στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος