Τ. Παππάς στο Πρώτο: Σήμερα δεν υπάρχει πρόταγμα από την αντιπολίτευση – Μιλάει για απονομιμοποίηση χωρίς νέα νομιμοποίηση (audio)


Με αφορμή το βιβλίο «Παράδοξη χώρα, Γιατί η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτές;» και το πρόσφατο συνέδριο «Κύκλος Ιδεών», μίλησε στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Tο GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Τάκης Σ. Παππάς, πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «Σήμερα δεν υπάρχει πρόταγμα από την αντιπολίτευση – Μιλάει για απονομιμοποίηση χωρίς νέα νομιμοποίηση».

Και συμπλήρωσε «Έβαλα κάτω τα νούμερα και έκρινα ποια κόμματα είναι συστημικά και ποια αντισυστημικά και είδα ότι η πορεία των συστημικών κομμάτων μειώνεται, κατεβαίνει, είναι καθοδική και η πορεία των αντισυστημικών κομμάτων είναι ανοδική. Έβαλα λοιπόν, τα νούμερα των δύο διετιών ή τριετίας (2009-2012) και (2020)- οι τρεις τελευταίες εκλογές μέχρι σήμερα, πήρα δηλαδή, τα δημοσκοπικά δεδομένα και είδα ότι οι δύο περιπτώσεις μοιάζουν περίπου σαν δυο σταγόνες νερό. Έχουμε δηλαδή, μια τάση απονομιμοποίησης του δικομματικού και πολιτικού συστήματος σήμερα, ακριβώς επειδή τα αντισυστημικά κόμματα είναι πολύ πιο ισχυρά από τα συστημικά κόμματα (…). Ποιο ήταν το πρόταγμα των συστημικών κομμάτων εκείνης της εποχής; Να κρατήσουμε τη χώρα με τα μνημόνια μέσα στην Ευρώπη και στο ευρώ. Σήμερα το πρόταγμα δεν υπάρχει. Το πρόταγμα είναι να πέσει η κυβέρνηση και να δημιουργήσουμε ένα άλλο κράτος, να έχουμε μια καλύτερη χώρα κτλ. Αλλά δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα πίσω από αυτό το πρόταγμα. Καταλάβατε; Υπάρχει μια απονομιμοποίηση χωρίς να υπάρχει μια νομιμοποίηση. Το 2012 υπήρχε η υπόσχεση μιας νέας νομιμοποίησης. Συνήλθε τότε, έγινε όμως, η περίφημη κωλοτούμπα κτλ. Αλλά σήμερα δεν υπάρχει (…)».

«Το σύστημα είναι η ίδια η δημοκρατία – Το αντισύστημα είναι άραγε, μια μορφή μη δημοκρατική; Μια άλλη μη φιλελεύθερη δημοκρατία;»

Έπειτα, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους δεν παρέλειψε να τονίσει τα παρακάτω «Το σύστημα είναι η ίδια η δημοκρατία. Η 3η Ελληνική Δημοκρατία στην οποία ζούμε από το 1974 και εφεξής μέχρι σήμερα, είναι ένα σύστημα πολιτικό, δημοκρατικό και φιλελεύθερο. Αυτό είναι το σύστημα. Εάν θέλουμε λοιπόν, να γίνουμε αντισυστημικοί και να αλλάξουμε αυτό το σύστημα, είτε θα πάμε σε μια μορφή μη δημοκρατίας (αυτή είναι μία μορφή αντισυστημισμού), θέλουμε λοιπόν, να ρίξουμε το σύστημα και να φέρουμε στη θέση του μία μη δημοκρατία ή ένα σύστημα μίας άλλης δημοκρατίας, μη φιλελεύθερης. Αυτές είναι οι δύο μορφές αντισυστημικού για τις οποίες μιλάμε. Αυτό λοιπόν, ούτε επικίνδυνο, ούτε περιττό είναι, ούτε ανοησία. Διότι, πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν μιλάμε για αντισημιτισμό και για σύστημα, για τι πράγματα μιλάμε, τι έχουμε στο μυαλό μας (…)».

Η αντιπολίτευση αποτελεί βαρίδι για να προχωρήσει ο τόπος

«(…) Στην Ελλάδα κανένα κόμμα δεν κάνει θεαματικές κινήσεις, ακριβώς γιατί έχει πολλά βαρίδια. Η αντιπολίτευση είναι ένα βαρίδι και τη στιγμή που δεν συνεργάζεται η αντιπολίτευση και δεν μιλάω μόνο για τη Νέα Δημοκρατία…η αντιπολίτευση λοιπόν, αυτή τη στιγμή νομίζω πως ναι, είναι ένα βαρίδι (…)», κατέληξε στο τέλος, ο κ. Παππάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Related Posts

    Μεθυσμένος οδηγός έτρεχε με 206 χλμ στη Συγγρού

    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Οι αστυνομικοί επιτηρούσαν το όχημα σε όλη την πορεία του, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος Συνελήφθη τα ξημερώματα από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Τροχαίας…

    Συνάντηση Τσίπρα – Σάντερς στην Ουάσιγκτον: Στο επίκεντρο οι επιπτώσεις της πολιτικής Τραμπ και η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων

    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn «Είχα τη σπουδαία ευκαιρία να ανταλλάξω σκέψεις με έναν βαθιά φιλοσοφημένο άνθρωπο και πολιτικό, για τις παγκόσμιες εξελίξεις – και ειδικότερα για τις επιπτώσεις της πολιτικής…

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *