• 6 Μαρτίου, 2025

Breaking News :

Ηράκλειο: Γνωστό μπαρ της παραλιακής κινδύνεψε από τη φωτιά σε κάδο! (Βίντεο)

ΔΕΥΑ Φαιστού: Drone θα αποτυπώσει  αύριο τις οδούς των Πιτσιδίων από τις 10 το πρωί μέχρι τις 15:00

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 6 Μαρτίου

Κρήτη: Στο έλεος του Θεού καρκινοπαθείς – Αγώνας δρόμου για να βρουν το φάρμακό τους

Τριτοκοσμικές λύσεις στο Ηράκλειο: Μετά το τροχαίο με το μηχανάκι «έλυσαν» το πρόβλημα της «αμαρτωλής» σχάρας, με μια χοντρή ξύλινη τάβλα (Φωτο)

Μανώλης Λιδάκης: Η αδερφή του αποκάλυψε τι έδειξε η νεκροψία του – «10 γιατροί να ήταν από πάνω του δεν τον προλάβαιναν πλέον»

Απίστευτο: Ξεπάτωσαν δεντράκια που είχαν φυτέψει εθελοντές πριν από ένα μήνα στη δράση δεντροφύτευσης στο Τυμπάκι (Φωτο)

Το Σύνολο Νυκτών & Τοξοτών Οργάνων Κρήτης παρουσιάζει την μουσικοχορευτική παράσταση: “Καλήν Εσπέραν Αφεντάδες”

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων με «πλοκάμια» και στην Κρήτη

Εφιαλτικές στιγμές για ζευγάρι στο Ηράκλειο – Οδηγός προσπάθησε να τους χτυπήσει με το αυτοκίνητό του

Vinkmag ad

Φορολογική συνέπεια: «Πρωταθλήτριες» οι επιχειρήσεις, ασθμαίνουν τα φυσικά πρόσωπα – Ποιοι φόροι πληρώνονται χωρίς καθυστέρηση

Vinkmag ad


Στην …ώρα του πληρώνουν το φόρο εισοδήματος το 90% των επιχειρήσεων, εν αντιθέσει με τα νοικοκυριά τα οποία δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής να υποχωρεί για τα φυσικά πρόσωπα στο 75,15%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τη φορολογική συμμόρφωση, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2024, 9 στις 10 επιχειρήσεις κατέβαλαν χωρίς καθυστέρηση το φόρο εισοδήματος. Από τα 5,602 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να καταβληθούν στην περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 5,044 δισ. ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώθηκε στο 90,04%.
Στο 74,15% διαμορφώθηκε την ίδια περίοδο, η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Από το συνολικό ποσό των 3,332 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 2,471 δισ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έμειναν απλήρωτα με αποτέλεσμα τη διόγκωση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στα 108,5 δισ. ευρώ. Στα ίδια επίπεδα παρέμεινε το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης επιμέρους τον Οκτώβριο. Από τα 613,17 εκατ. ευρώ που έπρεπε να καταβληθούν οι υπόχρεοι κατέβαλαν τα 456,33 εκατ. ευρώ.

Τι ισχύει με τον ΦΠΑ

Όσον αφορά στο ΦΠΑ, το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 81,69%. Από τα 15,288 δισ. ευρώ το Δημόσιο εισέπραξε εμπρόθεσμα τα 12,489 δισ. ευρώ. Ειδικά τον Οκτώβριο, το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί ανέρχονταν σε 1,973 δισ. ευρώ αλλά το ποσό που εισέρρευσε τελικά στα δημόσια ταμεία ήταν 1,560 δισ. ευρώ. Το ποσοστό συμμόρφωσης υποχώρησε κάτω από το 80% (για την ακρίβεια στο 79,06%).

Κοντά στο ποσοστό του ΦΠΑ κινήθηκε ο Φόρος ακίνητης περιουσίας. Η εισπραξιμότητα στο 10μηνο ανήλθε σε 78,39% καθώς από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ ύψους 1,939 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκε ποσό 1,520 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβριο 6.167.304 ιδιοκτήτες κατέβαλλαν 165,85 εκατ. ευρώ την ώρα που η συνολική οφειλή ανέρχονταν στα 202,39 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 81,94% των υπόχρεων πλήρωσε το φόρο στην ώρα του.

Σε μέσο επίπεδο, το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης στο δεκάμηνο για ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθε στο 82,27%, δηλαδή 8 στους 10 φορολογούμενους ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία. Τα υψηλά ποσοστά εισπραξιμότητας των φόρων συνεχίζουν να τροφοδοτούν το πλεόνασμα, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, φτάνοντας στο 2,8% – 2,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 2,5%.
Μεγάλο είναι το φορολογικό βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2025. Θα πληρώνουν άμεσους και έμμεσους φόρους που θα ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ το μήνα (περίπου 70 δισ. ευρώ συνολικά), όπως προκύπτει από τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού. Ο λογαριασμός «φουσκώνει» το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς οι εισπράξεις του δημοσίου από φόρους αναμένεται να ανέλθουν στα 39,487 δισ. ευρώ από 29,97 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο. Ο πιο …βαρύς μήνας για τους φορολογούμενους είναι ο Ιούλιος οπότε θα πρέπει να καταβάλλουν στην εφορία το ποσό των 8 δισ. ευρώ καθώς θα «τρέξει» η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Η Ουγγαρία προσέφερε άσυλο σε καταζητούμενο πρώην υφυπουργό της Πολωνίας

    Read Next

    «Κουμπί είμαι κι εγώ», ένα παιδικό βιβλίο για την διαφορετικότητα

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular