• 21 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

Ηράκλειο: Στα χέρια της αστυνομίας η 55χρονη «εισπράκτορας» για τηλεφωνικές απάτες

Ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στους Καλούς Λιμένες – Σε εξέλιξη οι εργασίες στη Χερσόνησο (Φωτο)

H συζήτηση στην Πρωινή Πτήση του Dream 90,7 φέρνει αποτελέσματα – Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου στέκεται στο πλευρό της Κέλλυς Κυδωνάκη

Μεσαρά: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των Καρναβαλικών Εκδηλώσεων

Απέκλεισαν το Μηχανολογικό Ηρακλείου: «Εκτοξεύτηκε» ο χρόνος αναμονής για δίπλωμα

Κρήτη: Ανήλικος «ποντικός» εν δράση, εισέβαλε σε σπίτι και το «έγδυσε»

ΕΜΥ: Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης προβλέπουν οι μετεωρολόγοι – Το Σάββατο πιθανόν και σε χαμηλότερο υψόμετρο

Νέα απάτη: Πέταξε 1.200 ευρώ από το μπαλκόνι για να σώσει το παιδί της

Μινωικές Γραμμές: Ενημέρωση για τα δρομολόγια λόγω 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ στις 28 Φεβρουαρίου

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 20 Φεβρουαρίου

Vinkmag ad

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Προσθήκες της ΠΟΜΙΔΑ στο υπό διαβούλευση ν/σ

Vinkmag ad


Θετικό θεωρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) το γεγονός του σεβασμού της δημοκρατικής αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών, για την τοποθέτηση φωτοβολταικών συστημάτων στις κοινόχρηστες ταράτσες και λοιπούς χώρους των πολυκατοικιών, με το άρθρο 70 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και επείγουσες ενεργειακές και πολεοδομικές ρυθμίσεις».

Παράλληλα όμως, για να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα της νέας αυτής νομοθετικής ρύθμισης, η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει να προστεθούν στο κείμενό της οι απόλυτα αναγκαίες λειτουργικές παράμετροι, χωρίς την προσθήκη των οποίων κατά το στάδιο εφαρμογής της φοβάται ότι θα επικρατήσει χάος και χιλιάδες δικαστικές προσφυγές, με αποτέλεσμα τη ματαίωση του σκοπού του νομοθέτη. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ:

1.Ο διαχειριστής (ή οι ενδιαφερόμενοι συνιδιοκτήτες) θα πρέπει να παρουσιάσει στη γενική συνέλευση των συνιδιοκτητών, κάτοψη του δώματος (ταράτσας) της πολυκατοικίας και των τυχόν τμημάτων της κεραμοσκεπής στα οποία μπορεί με ασφάλεια να τοποθετηθούν τέτοια συστήματα, από αρμόδιο μηχανικό, στην οποία θα απεικονίζεται το ελεύθερο εμβαδόν του κοινόχρηστου τμήματός του (τυχόν χώροι αποκλειστικής χρήσης θα εξαιρούνται ρητά από τις ρυθμίσεις του παρόντος), θα γίνεται προσδιορισμός του τμήματος του ακάλυπτου χώρου του που μπορεί να διατεθεί για την τοποθέτηση φωτοβολταικών πάνελ κλπ και εν συνεχεία ο επιμερισμός της κοινόχρηστης επιφάνειας του δώματος / στέγης καθώς και τυχόν άλλων κατάλληλων κοινόχρηστων χώρων σε τμήματα ανά οριζόντια ιδιοκτησία για τους σκοπούς της εγκατάστασής τους, τα οποία θα πρέπει να προσδιοριστεί και σε ποιόν θα ανήκουν κατά τη χρήση, χωρίς να καθιδρύεται οποιοδήποτε είδους εμπράγματο δικαίωμα υπέρ αυτών.

2.Κατά τον επιμερισμό της κοινόχρηστης επιφάνειας θα πρέπει στην κάτοψη να προβλέπεται ελεύθερος και ανεμπόδιστος χώρος πρόσβασης στις διάφορες υφιστάμενες υποδομές (π.χ. μηχανοστάσιο ασανσέρ, καπνοδόχος, κεντρική κεραία τηλεόρασης) συμπεριλαμβανομένου του κλιμακοστασίου της ταράτσας.
Συνεπώς, αυτό που θα πρέπει να αποφασιστεί είναι το ακριβές τμήμα του ακάλυπτου χώρου που μπορεί να διατεθεί για την τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων κλπ. βάσει των ανωτέρω περιορισμών.

3. Στην ίδια κάτοψη θα πρέπει να βεβαιωθεί υπεύθυνα από αρμόδιο μηχανικό ότι η στατική κατάσταση του κτιρίου επιτρέπει με ασφάλεια την επιβάρυνση του με τα πρόσθετα φορτία των φωτοβολταΐκών πάνελ και άλλων εγκαταστάσεων.

4. Ο επιμερισμός αυτός θα σέβεται απολύτως κάθε ήδη υφιστάμενη εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα ή άλλου συστήματος, εντάσσοντάς την στην κάτοψη αυτή.

5.Στη διάταξη αυτή, προς αποφυγή παρερμηνειών, πρέπει ρητά να προστεθεί ότι αυτή υπερισχύει κάθε τυχόν διαφορετικής ρύθμισης του κανονισμού του κτιρίου.

6.Εφόσον ληφθεί θετική απόφαση, το σχέδιο της κάτοψης που εγκρίθηκε θα πρέπει να επισυναφθεί στα πρακτικά της γενικής συνέλευσης, υπογραφόμενο από την πλειοψηφία των συνιδιοκτητών που συμφώνησαν και θα φυλάσσεται από το διαχειριστή του κτιρίου, ο οποίος υποχρεούται να αναρτήσει αντίγραφό του στον πίνακα ανακοινώσεων της πολυκατοικίας.

7.Οι διατάξεις αυτές δεν θα έχουν εφαρμογή στις πολυκατοικίες στις οποίες το σύνολο της επιφανείας του δώματος (συμπεριλαμβανομένων και της επιφανείας των κεραμοσκεπών στις οποίες θα μπορούσαν να τοποθετηθούν τέτοια συστήματα με ασφάλεια) έχει ήδη κατανεμηθεί από την αρχική πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας στους συνιδιοκτήτες για εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων.

8. Οι συνιδιοκτήτες που σύμφωνα με τον κανονισμό του κτιρίου διαθέτουν στην αποκλειστική χρήση τους, κοινόκτητους χώρους του κτιρίου (συνήθως ολόκληρο ή τμήμα του δώματος) δικαιούνται σε τοποθέτηση σε αυτούς κάθε είδους εγκαταστάσεων και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε απόφαση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    «Έχω ζηλέψει στο παρελθόν σε σχέση. Είναι ό,τι χειρότερο»

    Read Next

    Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular