10 σοφές ατάκες του Snoopy και της παρέας των Peanuts
9637274504711810789

Με ένα ακόμα έτος να φτάνει στο τέλος του, δεν υπάρχουν πολλοί καλύτεροι τρόποι για να προετοιμαστούμε για το επόμενο, από μερικές δόσεις σοφίας από τον Snoopy, τον Charlie και την υπόλοιπη λατρεμένη παρέα των Peanuts, η οποία έγινε τον περασμένο Οκτώβριο 66 ετών και ακόμα, εμπνέει.

O Αμερικάνος καρτουνίστας Charles M. Schulz δημοσίευσε το πρώτο καρέ των θρυλικών Peanuts, στις 2 Οκτωβρίου 1950, σε εννέα αμερικάνικες εφημερίδες και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2000, όταν και έφυγε από τη ζωή, άγγιξε και επηρέασε το σύγχρονο pop culture, μέσα από 18.000 δημοσιεύσεις, οι οποίες μεταφράστηκαν σε 21 γλώσσες και κυκλοφόρησαν σε 75 χώρες.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το έργο του Schulz με το Peanuts αποτελεί την πιο μακροσκελή αφήγηση μιας ιστορίας, που δημιούργησε ποτέ ένας και μόνο άνθρωπος.

Με το ιδιότυπο χιούμορ του, τις ενδοσκοπικές φιλοσοφίες και τους βαθυστόχαστους κοινωνιολογικούς προβληματισμούς με τους οποίους έντυνε τις ιστορίες του Charlie Brown, της Lucy, του Linus, του Snoopy, του Schroeder, του Woodstock και τόσων άλλων, ο Schulz κατάφερε να αντιμετωπίσει με λεπτότητα, καθημερινές ανησυχίες που έχουμε όλοι, δίνοντας μάλιστα, εμβριθείς λύσεις.

Πολύ γρήγορα, όπως ήταν φυσικό το Peanuts μεταπήδησε από τα καθημερινά καρέ σε διάφορες εφημερίδες προς την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Μάλιστα, η χριστουγεννιάτικη ταινία Charlie Brown Christmas, η οποία βραβεύτηκε και με Emmy, άφησε εποχή και παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, ως η σύγχρονη απάντηση στη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Κάρολου Ντίκενς.

Όταν ο Schulz άφησε την τελευταία του πνοή, πρόλαβε να δηλώσει ρητά ότι αυτός και η οικογένεια του δεν επιθυμούν να συνεχιστούν οι επικές ιστορίες σε εφημερίδες από κανέναν άλλον. Ένα ακόμα κεφάλαιο, όμως, στην ιστορία των Peanuts γράφτηκε το 2015 με την ομώνυμη ταινία, η οποία γράφτηκε με υλικό που προσέφερε ο γιος του Schulz, Craig και ο εγγονός του, Bryan.

Η παρέα των Peanuts από την ταινία του 2015.
Η παρέα των Peanuts από την ταινία του 2015.

Με αφορμή την τηλεοπτική προβολή της ταινίας Peanuts τον Δεκέμβριο, στα Novacinema, τα οποία κάθε Παρασκευή στις 21:00 προβάλλουν μία μεταγλωττισμένη ταινία για μικρούς, αλλά και μεγάλους, ψάξαμε και βρήκαμε μερικές από τις πιο εμβληματικές ατάκες οι οποίες μετέτρεψαν ένα comic strip σε πολιτιστική κληρονομιά.

Αυτά τα Χριστούγεννα, αξίζει να γίνουν μαγικά για όλη την οικογένεια. Μέσα από ταινίες όπως η Peanuts, την οποία πρέπει να σημειώσουμε ότι μπορούμε να απολαύσουμε όποτε και όσες φορές θέλουμε, καθώς είναι διαθέσιμη και στην υπηρεσία Nova on Demand που παρέχεται χωρίς επιπλέον χρέωση σε όλους τους Nova3play συνδρομητές, έχουμε τον τρόπο.

Δεν γίνεται να χάσουμε την ευκαιρία. Συνδέουμε, λοιπόν, αποκωδικοποιητές στο internet και δημιουργούμε τον δικό μας “θησαυρό” από ατάκες όπως οι παρακάτω:

Για τη σημασία της προσπάθειας

Ο Linus Van Pelt βρίσκει πάντα καταφύγιο στην κουβέρτα του.
Ο Linus Van Pelt βρίσκει πάντα καταφύγιο στην κουβέρτα του.

Ο Linus, αναφερόμενος στις αναξιοποίητες δυνατότητες πολλών ανθρώπων, στήνει μια αναλογία εύκολα κατανοητή για όλες τις ηλικίες, η οποία φροντίζει να μας θυμίζει πάντα, ότι δεν είναι μόνο θέμα ικανοτήτων, αλλά και θέλησης, το τι θα πετύχει κάποιος στη δουλειά, στις σχέσεις, στη ζωή του:

Η ζωή είναι σαν ποδήλατο με 10 ταχύτητες. Μερικοί από εμάς έχουμε κάποιες που δεν τις χρησιμοποιούμε ποτέ”.

Για τη σωστή ώρα να… γαβγίζεις

Ο Snoopy αν και σκύλος, κάνει έναν εύστοχο σχολιασμό, αναφερόμενος σε μία κατάσταση που δεν είναι, όπως φαίνεται, φαινόμενο μόνο των δικών μας ημερών. Ο Snoopy αναφερόταν σε πολιτικά debates περασμένων δεκαετιών, αλλά η ατάκα έχει πάρα πολλές ταιριαστές εφαρμογές ακόμα και σήμερα (όχι μόνο στην πολιτική):

Δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος να γαβγίζεις, αν δεν έχεις τίποτα ουσιαστικό να πεις”.

Για τη χαμένη τελευταία σελίδα

Ο Charlie Brown ήταν για 50 χρόνια, η βασική φωνή των φιλοσοφικών προβληματισμών του Schulz.
Ο Charlie Brown ήταν για 50 χρόνια, η βασική φωνή των φιλοσοφικών προβληματισμών του Schulz.

Ο Charlie Brown, αναφερόμενος στη ματαιότητα της σχολικής μελέτης, προσφέρει μία χρυσή, γενικότερη συμβουλή, την οποία καλό θα είναι να έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας, για να μην επαναπαυόμαστε, όπως συχνά κάνουμε, περιμένοντας κάποιον από μηχανής θεό. Στη ζωή, συχνά δεν περιμένει κανείς να διακόψει την πτώση μας, στις αποτυχίες:

Στο βιβλίο της ζωής, οι απαντήσεις δυστυχώς δεν βρίσκονται στην τελευταία σελίδα”.

Για όλες τις φορές που είναι OK να μην κάνεις πολλά

Ο Snoopy εμβαθύνει λίγο περισσότερο στη φιλοσοφία της ζωής και βρίσκει νόημα ακόμα και όταν αυτό, στα μάτια των περισσότερων, δεν υπάρχει. Έτσι μας βγάζει από τη δύσκολη θέση της αυτοκριτικής, όταν αισθανόμαστε ότι δεν κάνουμε και πολλά με την ζωή μας, αλλά είμαστε απόλυτα OK με αυτό. Είναι εντάξει να είσαι χαρούμενος χωρίς ιδιαίτερο λόγο:

Η ζωή μου δεν έχει κατεύθυνση, σκοπό ή νόημα και παρόλα αυτά είμαι χαρούμενος. Δεν μπορώ να καταλάβω. Μα, τι κάνω τόσο σωστά επιτέλους;”.

Για το νόημα της ζωής

Ο Snoopy μπορεί να ταξιδεύει στους αιθέρες, ακόμα και όταν βρίσκεται στο έδαφος.
Ο Snoopy μπορεί να ταξιδεύει στους αιθέρες, ακόμα και όταν βρίσκεται στο έδαφος.

Και πάλι ο Snoopy, έρχεται ίσως να απαντήσει στο παραπάνω του ερώτημα (αν και είμαστε βέβαιοι ότι ήταν ρητορικό) και μέσα από πολύ λίγες λέξεις, απαντά σε θεμελιώδεις προβληματισμούς, οι οποίοι έχουν μονοπωλήσει άπειρες φιλοσοφικές συζητήσεις ανά τους αιώνες. Αν το καλοσκεφτείτε, ο Snoopy ξέρει τι λέει:

Να κοιτάς πάντα ψηλά. Εκεί είναι το νόημα της ζωής”.

Για να μη φοβάσαι να δείχνεις ποιος είσαι

Ο Woodstock και ο Snoopy είναι πάντα ο εαυτός τους.
Ο Woodstock και ο Snoopy είναι πάντα ο εαυτός τους.

Κι αν χρειαζόμαστε λίγο ενθάρρυνση για να κάνουμε όλα τα παραπάνω, γιατί ίσως μας λείπει η αυτοπεποίθηση, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε να προσπαθούμε να γίνουμε κάτι που δεν είμαστε (σε όλους συμβαίνει κάποτε), η παρέα των Peanuts έχει βρει πριν από εμάς, για εμάς την καλύτερη δικαιολογία για να μη φοβόμαστε να αποκαλύπτουμε ποιοι είμαστε πραγματικά:

Να είσαι πάντα ο εαυτός σου. Κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι το κάνεις λάθος”.

Για τις μέρες που απλά θες λίγη σοκολάτα

Στην παρέα του Charlie, της Lucy, του Snoopy και του Linus, αξίζει να στρεφόμαστε κι εκείνες τις ημέρες που έχουμε σκάσει από τις συμβουλές και τις προτροπές των άλλων, για να οπλιστούμε με comeback ατάκες, βγαλμένες από τη ζωή. Κάποιες φορές, απλά θέλουμε να αφεθούμε, βρε αδερφέ:

Η άσκηση είναι μια βρώμικη λέξη. Για αυτό και εγώ κάθε φορά που την ακούω ξεπλένω το στόμα μου με σοκολάτα”.

Για τη μελωδία της δικής σου ευτυχίας

Η πραγματίστρια Lucy Van Pelt και ο λιγομίλητος Schroeder με το πιάνο του.
Η πραγματίστρια Lucy Van Pelt και ο λιγομίλητος Schroeder με το πιάνο του.

Και όπως εμείς μερικές φορές χανόμαστε σε εκείνες τις μελαγχολικές αναζητήσεις, οι οποίες μας οδηγούν σε συμπεράσματα που μοιάζουν στα μάτια κάποιων διφορούμενα, αλλά για εμάς, είναι τόσο ξεκάθαρα, έτσι και οι Peanuts έχουν πει πολλά πράγματα, τα οποία για τον καθένα θα σημαίνουν κάτι ξεχωριστό και διαφορετικό, αλλά πάντα θα βγάζουν ένα βαθύτερο νόημα, όπως ότι:

Η ευτυχία είναι ένα λυπητερό τραγούδι”.

[Ή όπως, το είχαμε πει εμείς “Όταν σε πνίγει το κλάμα, βάλε να παίζει ένα θλιμμένο τραγούδι”]

Για τη ματαιότητα της επιστροφής σε λάθος αγκαλιές

Όσο κι αν νομίζουμε ότι αγαπάμε έναν άνθρωπο, αν εκείνος μας γυρνάει την πλάτη, δεν έχει νόημα να επιστρέφουμε συνέχεια στην ψυχρή αγκαλιά του. Το πιθανότερο είναι να πληγωθούμε ξανά. Ο Snoopy δίνει το παράδειγμα, αλλάζοντας γνώμη στη μέση ενός γράμματος:

Αγαπητή πρώην αγαπημένη, ακόμα σε σκέφτομαι συχνά. Σε αγαπούσα περισσότερο κι από τη ζωή, αλλά εσύ με απέρριψες. Οπότε, γιατί σου γράφω; Δεν θα το κάνω!”.

Για να θυμάσαι ότι όλα θα πάνε καλά

Όλα θα πάνε καλά, στο τέλος...
Όλα θα πάνε καλά, στο τέλος…

Και αφήνοντας πάντα μια αχτίδα αισιοδοξίας για το τέλος, υπερτονίζοντας τη σχετικότητα του χρόνου με όλες τις κατακλυσμιαίες προεκτάσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια συνειδητοποίηση, ο Charles Schulz και η παρέα των Peanuts μας θυμίζουν:

Αν αισθάνεστε λες και σήμερα είναι το τέλος του κόσμου, να θυμάστε ότι είναι ήδη αύριο στην Αυστραλία”.