Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 23 Ιανουαρίου
Συμπληρώνονται φέτος 106 χρόνια από την ανακάλυψη του δίσκου της Φαιστού, ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα της Μινωικής εποχής που ασκούν μεγάλη γοητεία και το οποίο ανακαλύφτηκε στις 3 Ιουνίου 1908 στην αρχαία πόλη της Φαιστού, από τον Ιταλό αρχαιολόγο Luigi Pernier. Με αφορμή την επέτειο αυτή, την Πέμπτη 3/7 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού, ο καθηγητής Δρ. Γκάρεθ Όουενς, θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις στον κόσμο στο μυστήριο που κρύβει ο δίσκος, σε μια ανοικτή συζήτηση- απολογισμό με θέα το θερινό ανάκτορο της Φαιστού.
Τα τελευταία χρόνια, ο καθηγητής κ. Γκάρεθ Όουενς, σε συνεργασία με τον Dr. John Coleman, καθηγητή Φωνητικής στη σχολή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, την συμμετοχή της επιστημονικής ομάδας του ΤΕΙ Κρήτης και την υποστήριξη του Δήμου Φαιστού, βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στην ανάγνωση ενός εκ των σημαντικότερων μυστηρίων της αρχαιότητας. Ο καθηγητής σε πρόσφατη συνέδριο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της επιστημονικής έρευνας τονίζοντας ότι βρισκόμαστε στο 95% για την ολοκλήρωση του να διαβάσουμε τον Δίσκο.
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 28-29/6 στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το 3ο Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας, με τίτλο “Ακουστική Οικολογία και Εκπαίδευση” στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί θα γίνει μια παρουσίαση της οπτικοακουστικής εφαρμογής την οποία έφτιαξαν οι σπουδαστές από το ΤΕΙ Κρήτης, κατά την οποία μπορούμε να ακούσουμε σε ψηφιακό ήχο την ανάγνωση του δίσκου αλλά και να δούμε σε ποιο σύμβολο αντιστοιχεί η κάθε λέξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον περασμένο Μάιο, για πρώτη φορά, στην αίθουσα του Δ.Σ. Φαιστού στις Μοίρες, στα πλαίσια ενημερωτικής εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της μητέρας παρουσιάστηκαν στοιχεία της έρευνας με θέμα: «Μια Προσευχή για την για την έγκυο μητέρα». Εκείο καθηγητής κ. Γκάρεθ Όουενς, φέρνοντας νέα αρχαιολογικά και γλωσσικά δεδομένα, προσπάθησε να εξηγήσει και να δώσει τη δική του ερμηνεία ως προς τι μπορεί να πει ο Δίσκος της Φαιστού, ως ένα μικρό αντίδωρο για τις μητέρες που αποτελούν σταθερή αξία στη ζωή μας και για ότι μας προσφέρουν.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του ο ίδιος ο ερευνητής: «Σχετικά με την έρευνα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την ανάγνωση, ενώ είμαστε σε θέση να ανακαλύψουμε νέα στοιχεία. Ο δίσκος είναι αναμφισβήτητα μια γνήσια μινωική θρησκευτική επιγραφή που έχει παρόμοιες λέξεις για επιγραφές από Μινωϊκά Ιερά όπως το βουνό του Γιούχτα στις Άνω Αρχάνες, τοποθεσίες που βρέθηκαν αντίστοιχα τάματα, ενώ η φράση που επαναλαμβάνεται στην ανάγνωση του δίσκου I-QE-KU-RJA αναφέρεται στην ΕΓΚΥΟΣ ΜΗΤΕΡΑ.
Η πρόκληση είναι το να αρχίσουμε και να τον κατανοούμε. Ένα καλά φυλαγμένο μυστικό των Μινωικών χρόνων, ο δίσκος της Φαιστού που αποτελεί παγκόσμιο αίνιγμα αν και κρατά καλά κρυμμένο το περιεχόμενο του εδώ και χιλιετίες, τώρα πλέον με τις επιστημονικές προσπάθειες των ειδικών δεν αποκλείεται άμεσα να αποκαλυφτεί. Στην οικογένεια των Μινωικών επιγραφών από την εποχή του Χαλκού ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένας συγγενής της Γραμμικής Α, αλλά βεβαίως μέλος της ίδιας οικογένειας. Η μεγάλη πρόκληση όμως θα είναι αν μπορούμε μια μέρα να κατανοήσουμε τον Δίσκο».