168 «ναι» συγκέντρωσε η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα
Σημαντική αύξηση του αριθμού των βουλευτών που ψήφισαν υπερ της υποψηφιότητας Σταύρου Δήμα καταγράφηκε στην δεύτερη ψηφοφορία ωστόσο υπάρχει αρκετή απόσταση για τον τελικό στόχο των 180.vouli

Συνολικά υπέρ του κ. Δήμα ψήφισαν 168 βουλευτές (στην πρώτη είχαν ψηφίσει 160), «παρών» δήλωσαν 131 (στην πρώτη 135) ενώ υπήρξε και μια απουσία, αυτή της κυρίας Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά (ΑΝΕΛ) η οποία με επιστολή της δήλωσε πως θα ψήφιζε «παρών».

Πλέον, τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στην τρίτη και τελική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι  όταν και θα διαπιστωθεί εάν εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές με επικρατέστερη ημερομηνία την 25η Ιανουαρίου.

Πάντως, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η δεξαμενή των εικοσιτεσσέρων ανεξάρτητων βουλευτών έχει σχεδόν στερέψει για την κυβέρνηση. Ηδη, δεκατρείς ανεξάρτητοι ψήφισαν Πρόεδρο και σύμφωνα με τις ευνοϊκότερες για το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμήσεις θα μπορούσαν να προσχωρήσουν ακόμα τρεις βουλευτές.

Υπο αυτά τα δεδομένα καθίσταται σαφές ότι ο στόχος των 180 περνά μέσα από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΜΑΡ ή των ΑΝΕΛ που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν. Ωστόσο, η χθεσινή απόφαση του κ. Φώτη Κουβέλη να συμπορευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος του. Ήδη η κυρία Νίκη Φούντα ανεξαρτητοποιήθηκε ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και ο κ. Θωμάς Ψύρρας. Με τον τρόπο αυτό δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες και έως την 29η Δεκεμβρίου το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός να απευθύνει και πάλι μήνυμα συναίνεσης όχι μονο προς τους βουλευτές αλλά και προς κόμματα.

Πάντως, στην σημερινή ψηφοφορία η προεδρική πλειοψηφία ενισχύθηκε κατά οκτώ βουλευτές. Πρόκειται για τους: Κώστα Γιοβανόπουλο, Γιάννη Κουράκο, Γιώργο Κασαπίδη, Παναγιώτη Μελά, Βασίλη Οικονόμου, Μίκα Ιατρίδη, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την πρώτη ψηφοφορία είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα Δήμα οι: Σπύρος, Λυκούδης,  Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Νταβρής.

Από την άλλη πλευρά, στο «παρών» έμειναν οι: Θόδωρος Παραστατίδης,Μάρκος Μπόλαρης, Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη,  Βασίλης Καπερνάρος, Μίμης Ανδρουλάκης και Βύρων Πολύδωρας.

 

 

http://www.protothema.gr