Η 25χρονη Ειρήνη με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αποφάσισε να διοικεί… τη δική της γη στην Κρήτη
eirini plati

Η Ειρήνη Πλατή είναι ένα από τα εκατοντάδες νέα παιδιά που μετά τις σπουδές τους στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα γύρισαν στη λασιθιώτικη γη, τη γη των προγόνων τους, για να ασχοληθούν με τη γεωργία.

Στην περίπτωση της 25χρονης σήμερα Ειρήνης Πλατή η διαφορά είναι ότι, αφού τελείωσε τις σπουδές της και πήρε το πτυχίο της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, γύρισε στο Τζερμιάδο του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, αφήνοντας πίσω της τα όνειρο που έκανε ως φοιτήτρια για μια άλλη, καλύτερη ζωή στο Ηράκλειο, και ανακάλυψε ξανά τις ομορφιές της ζωής επιστρέφοντας στο χωριό.

«Γύρισα στα 22 μου στο χωριό, ακυρώνοντας κάθε σκέψη για εργασία ως υπάλληλος κάποιας εταιρείας στο Ηράκλειο σαν πτυχιούχος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Με τα κρητικά βότανα είχα εξαρχής καλή σχέση, αφού ο πατέρας μου είχε μια μικρή ερασιτεχνική καλλιέργεια δίκταμου, γύρω στο ένα στρέμμα. Αποφάσισα να ξεκινήσω τη βιολογική καλλιέργεια των κρητικών βοτάνων, φυτεύοντας άλλο ένα στρέμμα δίκταμο δίπλα σε εκείνο που είχε ο πατέρας μου.

»Τη δεύτερη χρονιά είπα να φυτέψω κι άλλα βότανα. Έτσι άρχισα να καλλιεργώ, μαζί με το δίκταμο, φασκόμηλο και ρίγανη. Φέτος μπήκα στον τρίτο χρόνο της καλλιέργειας, έχοντας προσθέσει καινούργια φυτά φασκόμηλου, δίκταμου και ρίγανης, ενώ έχω ξεκινήσει επιπλέον την παραγωγή μαντζουράνας και αντωναΐδας, συμπληρώνοντας συνολικά 7 στρέμματα καλλιέργειας. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα κάνω και τις πρώτες δοκιμαστικές φυτεύσεις μαλοτήρας», μας είπε η 25χρονη Ειρήνη Πλατή.

Η νεαρή κοπέλα, που κάνει τα πρώτα της βήματα στη βιολογική καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών κρητικών βοτάνων, αν ξεπεράσει τα προβλήματα της παραγωγής και της επεξεργασίας-τυποποίησης της παραγωγής της, θα πρέπει μετά να αφιερώσει πάρα πολύ χρόνο για να καταφέρει να μπει στην αγορά.

«Στην αρχή τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Μεταξύ αυτών που με βοήθησαν να τα καταφέρω, όμως, ήταν η συνάδελφίς μου Σερίνα Καψωριτάκη από το Καβούσι, η οποία ασχολείται περισσότερα χρόνια με τα κρητικά βότανα.

Μέχρι σήμερα τα τυποποιημένα μας λασιθιώτικα βότανα τα στέλνουμε σε μαγαζιά της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και της Ιεράπετρας. Κάνουμε μικρά αλλά σταθερά βήματα, κρατώντας μια καλή ποιότητα και κάνοντας κάθε χρόνο βελτιώσεις, σύμφωνα με τα μηνύματα που παίρνουμε από τους πελάτες μας», προσθέτει η Ειρήνη Πλατή.

«Όταν ήμουν μικρή ήθελα να φύγω από το χωριό, να σπουδάσω, να αλλάξω τρόπο ζωής. Μετά τις σπουδές στο Μεσολόγγι, γύρισα στο Οροπέδιο Λασιθίου, ξεκίνησα την καλλιέργεια των βοτάνων και τώρα δε θέλω να ξαναφύγω ποτέ από το χωριό. Η βιολογική καλλιέργεια των γνήσιων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης είναι συναρπαστική. Τώρα νιώθω ότι αγαπώ τόσο πολύ τα βότανα του Οροπεδίου Λασιθίου, που δεν τα αλλάζω με καμιά άλλη δουλειά, όσο πιο ξεκούραστη κι αν είναι», μας διαβεβαιώνει η Ειρήνη.

Εξαφανίστηκαν τα βότανα

Σε πολλά μέρη της Κρήτης υπάρχει το έθιμο της συλλογής αρωματικών και φαρμακευτικών βοτάνων, μια και συνδυάζεται με μια καλοκαιρινή βόλτα στο βουνό που εξασφαλίζει σε μια οικογένεια σχεδόν για όλο το χρόνο υψηλής ποιότητας ροφήματα ή καρυκεύματα, και μάλιστα δωρεάν. Στην παραδοσιακή ιατρική το αφέψημα από τσάι του βουνού, δίκταμο ή φασκόμηλο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της βρογχίτιδας, την ανακούφιση του κοινού κρυολογήματος, του βήχα, των πόνων της κοιλιάς κ.λπ. Ακόμη θεωρείται εφιδρωτικό, τονωτικό, αντιερεθιστικό και αντιαναιμικό, διότι περιέχει σίδηρο.

Οργανοληπτικά το ρόφημα είναι πολύ εύγευστο και αρωματικό, ενώ μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο, με ζάχαρη, μέλι ή και σκέτο. Σε ορεινές περιοχές της Κρήτης, λόγω ανομβρίας και υπερεκμετάλλευσης, τα αυτοφυή αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά έχουν μειωθεί δραματικά, και οι επιστήμονες του ΑΠΘ και του Τμήματος Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών του ΕΛΓΟ -“Δήμητρα” επισημαίνουν την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποτραπεί η εξαφάνισή τους. Παράλληλα, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η υπερβόσκηση. Η συλλογή των αυτοφυών κρητικών βοτάνων με σκοπό την εμπορία απαγορεύεται και επιτρέπεται μόνο για οικιακή χρήση, και πολλά δασαρχεία έχουν εκδώσει ρυθμιστικές διατάξεις που καθορίζουν τις ποσότητες και το χρόνο συλλογής.

ΛΑΣΙΘΙΩΤΙΚΟΣ ΔΙΚΤΑΜΟΣ

Θεραπεύει όλες τις ασθένειες

Ως και ο Πλίνιος αναφέρεται στο δίκταμο: «Το φυτόν καλούμενον δίκταμον εις ουδέν άλλο μέρος φύεται ειμή εν τη νήσω Κρήτη». Περίτρανα το ομολογεί η ετυμολογία της λέξης: «Δίκτη» (ή λασιθιώτικα βουνά) και «θάμνος», δηλαδή «ο θάμνος του όρους Δίκτη» που βρίσκεται στο νομό Λασιθίου. Ο Θεόφραστος στο έργο του “Περί φυτών ιστορίες” γράφει ότι ο δίκταμος είναι φυτό που βγαίνει μόνο στην Κρήτη! Είναι ένα από τα σπουδαιότερα αρωματικο-φαρμακευτικά φυτά της αρχαιότητας, αφού το θεωρούσαν πανάκεια, καθώς θεράπευε όλες τις ασθένειες.

Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε εναντίον των παθήσεων του στομάχου και του πεπτικού συστήματος, καθώς και της σπλήνας, των ρευματισμών, των αρθριτικών κ.ά. Ειδικότερα θεωρούνταν σαν αποτελεσματικό παυσίπονο και επουλωτικό των πληγών. Επίσης, κατά την αρχαιότητα θεωρούσαν το δίκταμο ικανό να απορρίπτει τα σιδερένια τόξα από τα πληγωμένα σώματα. Τόσο ο Αριστοτέλης όσο και ο μαθητής του Θεόφραστος αναφέρουν ότι οι αγριοκατσίκες (οι κρητικοί αίγαγροι), όταν πληγώνονταν με τα τόξα από τους κυνηγούς, έτρεχαν να βρουν και να φάνε δίκταμο, με αποτέλεσμα να αποβάλλονται τα τόξα και να κλείνουν οι πληγές. Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς, όπως ο Διοσκουρίδης, ο Πλούταρχος, ο Πλίνιος και πολλοί άλλοι, ασχολήθηκαν με το δίκταμο.

 

 

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

neakriti.gr