40 αγρότες στην Κρήτη θα εισπράξουν από την εφορία 350.000 ευρώ Δείτε πώς….
lefta-euro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένας νόμος που ίσχυε επί χρόνια, αλλά στην ουσία παρέμενε και ανενεργός αλλά χωρίς να γνωστοποιείται στις υπηρεσίες και τους ίδιους τους αγρότες, είναι η αιτία που 40 αγρότες από την περιοχή της Βιάννου βρέθηκαν να…”πλουτίζουν” κατά 350.000 ευρώ, σύμφωνα με απόφαση της εφορίας Ηρακλείου!

Πρόκειται για νόμο του 1988, ο οποίος ανανεώθηκε το 2004, με την πολυγραφημένη υπουργική απόφαση ΠΟΛ 1073/2004, αλλά προφανώς δεν έφτασε ποτέ στους αποδέκτες της που ήταν οι εφορίες και τα γραφεία των φοροτεχνικών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτή, σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που εξάγονται ο ΦΠΑ επιστρέφεται και συμψηφίζεται.

Για άγνωστους λόγους ο νόμος δεν τηρήθηκε ποτέ, ενώ οι εφορίες και φοροτεχνικοί, ειδικά στο Ηράκλειο, δεν γνώριζαν το παραμικρό.
Την υπόθεση ανακίνησε πρόσφατα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, έχοντας πληροφορίες από συναδέλφους του άλλων περιοχών της Ελλάδας. Τόσο η εφορία όσο και λογιστικά γραφεία αλλά και φυσικά οι αγρότες, δεν γνώριζαν τίποτε. Μάλιστα ένας φοροτεχνικός, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βιάννου, Μηνάς Σταυρακάκης, έψαξε περαιτέρω την υπόθεση και κατέθεσε μαζικές αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ για το 2015. Συγκέντρωσε τις αιτήσεις 40 αγροτών της Βιάννου που έχουν κάνει εξαγωγή προϊόντων, πήγε τα σχετικά παραστατικά στην εφορία και μετά από έρευνα μερικών ημερών ο νόμος βρέθηκε και η απάντηση ήταν θετική!

Τώρα οι αγρότες είτε θα εισπράξουν είτε θα συμψηφίσουν με τα χρέη τους ποσά που φτάνουν τις 350.000 ευρώ!
Φυσικά καταλαβαίνει κανείς πόσα χρήματα θα είχαν επιστραφεί όλα αυτά τα χρόνια αν είχε εφαρμογή ο νόμος!

 

Πηγή: candianews.gr