Μόνο ο Θεός για το 3χρονο αγγελούδι στο Ηράκλειο – Διοικητής ΠΑΓΝΗ: «Περιμένουμε ένα θαύμα»
Έχουμε ήδη μπει για τα καλά στη σεζόν των χωμάτινων γηπέδων στο τένις. Το κουπόνι του στοιχήματος το Μάη και τον Ιούνιο του 2024 είναι γεμάτο με μεγάλες διοργανώσεις σε Μαδρίτη, Ρώμη και φυσικά με το κυρίως πιάτο στο Παρίσι και το φημισμένο Roland Garros. Το τένις στο χώμα είναι μια σχετικά διαφορετική υπόθεση από ότι στα σκληρά courts και στο χόρτο. Και, μπορεί όσοι ποντάραμε ψυχολογικά στις επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά να επιβραβευτήκαμε ήδη με την πορεία του σε Μόντε Κάρλο και Βαρκελώνη, αν θέλουμε όμως να πάμε πιο σοβαρά στη συνέχεια της σεζόν του χώματος θα πρέπει να εντρυφήσουμε λίγο περισσότερο σε αυτή την ιδιαίτερη επιφάνεια.
Τα μυστικά των χωμάτινων γηπέδων
Η κατασκευή των γηπέδων αυτών από μόνη της απαιτεί πολλά διαφορετικά υλικά που επηρεάζουν σημαντικά τη συμπεριφορά της μπάλας. Και ευνοεί ένα συγκεκριμένο τύπο παίκτη. Γιαυτό και βλέπουμε παίκτες όπως ο Ναδάλ και ο Τσιτσιπάς να μεγαλουργούν σε αυτά, ενώ δεν έχουν τις ίδιες επιτυχίες στα σκληρά και στο χόρτο.
Στο χώμα η μπάλα κινείται πιο αργά μετά την αναπήδηση αλλά και πιο ψηλά. Δίνοντας φυσικό πλεονέκτημα σε παίκτες με πολύ καλά χτυπήματα από τη baseline και ειδικά σε όσους μπορούν να δώσουν αρκετό top spin. Αν παρατηρήσει κανείς το ύψος της μπάλας του Ναδάλ στο χώμα κατά τα χρόνια της κυριαρχίας του, θα διαπιστώσει πως έστελνε τους αντιπάλους αρκετά μέτρα πίσω από τη βασική γραμμή. Δεν είναι τυχαίο πως οι αποδόσεις στοιχήματος είναι συνήθως πολύ χαμηλές όταν τα φαβορί στο χώμα αγωνίζονται ακόμα και με παίκτες που βρίσκονται πολύ υψηλά στη γενική κατάταξη.
Έπειτα, πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τις ειδικές συνθήκες κάθε τουρνουά. Στη Μαδρίτη και στη Ρώμη για παράδειγμα, το υψόμετρο των πόλεων κάνει τη μπάλα να κινείται πιο γρήγορα από ότι σε χωμάτινα γήπεδα που βρίσκονται σε πόλεις με χαμηλότερο υψόμετρο (Βαρκελώνη, Μόντε Κάρλο). Με αποτέλεσμα τα σερβίς να γίνονται ακόμα πιο βαριά και η μπάλα να αναπηδά ακόμα ψηλότερα. Παίκτες με φυσικά καλύτερο σερβίς ευνοούνται ακόμα περισσότερο και δημιουργούνται φαβορί για τους αγώνες βάσει του συγκεκριμένου παράγοντα.
Ο παράγων καιρικές συνθήκες
Όσοι είχαν παρακολουθήσει το Break Point στο Netflix, ίσως θυμούνται το διαπληκτισμό του Ρούνε στη σεζόν 1 για τη βροχή στα court του Παρισιού. Όταν δηλαδή οι διοργανωτές διέκοψαν το τουρνουά λόγω βροχής, ενώ το χώμα δεν είχε βραχεί πολύ. Λόγω ποιότητας του χώματος αλλά και των υποδομών σε κάποια γήπεδα, οι αγώνες μπορεί να συνεχιστούν με λίγη βροχή, κάτι που αλλάζει τα δεδομένα. Οι μπάλες μπορεί να γίνουν πιο αργές αλλά το bounce ακόμα πιο ανεξέλεγκτο. Όσοι διαθέτουν καλό top spin γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνοι και η αντιμετώπισή τους έχει προβληματίσει στο παρελθόν ακόμα και παίκτες όπως οι Φέντερερ και Τζόκοβιτς. Σε τουρνουά όπως τα ATP Madrid, Barcelona και Ρώμης η βροχή δεν είναι συνήθως θέμα αυτή την περίοδο του χρόνου. Στο Παρίσι όμως και στο Ρολάν Γκαρός, έχουμε δει τη βροχή να δημιουργεί απρόβλεπτες καταστάσεις. Με την καριέρα του Ναδάλ να βρίσκεται στη δύση της, θα πρέπει να αναζητήσουμε το νέο φαβορί αυτού του τουρνουά.
Τέλος, πριν κλείσουμε, να υπενθυμίσουμε πως στο χώμα, τα ATP και WTA έχουν κρατήσει το Hawk Eye εκτός παιχνιδιού. Κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν διαιτητές και επόπτες γραμμών, οι οποίοι έχουν τον τελευταίο λόγο για τις αποφάσεις. Τι σημαίνει αυτό; Πως παίκτες που αρέσκονται σε διαμάχες και λογομαχίες με τους διαιτητές έχουν αμφισβητήσει ανοιχτά τις αποφάσεις τους. Δημιουργώντας εντάσεις οι οποίες ενδέχεται να αλλάξουν τις ισορροπίες και την πορεία ενός ματς. Δεν είναι λίγες οι φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν, που παίκτες έχουν χάσει την ψυχραιμία τους μετά από μια αμφισβητούμενη φάση. Η οποία δεν μπορεί να διορθωθεί με challenge στο Hawk Eye και έχουν χάσει μομέντουμ και στο τέλος το ματς. Ταυτόχρονα, παίκτες του στοιχήματος έχουν πάει κουβά με Μεντβέντεφ, Ρούνε και μερικούς ακόμα «ταραξίες», για κάτι σχετικά ασήμαντο όπως αυτό. Για αυτό και προτείνουμε να το έχετε πάντα υπόψη σας πριν ποντάρετε.