Λ. Αυγενάκης: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω – Το Ηράκλειο αξίζει τις αθλητικές υποδομές που του ανήκουν»
Πέρασαν κιόλας 21 χρόνια από το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς του 1994, τότε που πιτσιρίκος ακόμα κάθισα μπροστά στην τηλεόραση να δω το Gran Prix της Imola, έναν από τους λίγους αγώνες φόρμουλα 1 που είχα δει στη ζωή μου, μιάς και τότε ξεκινούσα να παρακολουθώ φόρμουλα.
Ήδη από τις δύο προηγούμενες μέρες σύμφωνα με αυτά που έλεγαν οι σχολιαστές του αγώνα, είχαν συμβεί δυο σοβαρά ατυχήματα: το πρώτο την Παρασκευή με τον νεαρό τότε Ρούμπενς Μπαρικέλλο ο όποιος τραυματίστηκε σοβαρά. Την επόμενη ημέρα ο Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ ο οποίος δεν είχε την τύχη του Μπαρικέλο και άφησε την τελευταία του πνοή στην πίστα καθώς έπειτα από σφοδρή σύγκρουση (με περίπου 350 Km/h) τραυματίστηκε σοβαρά στον αυχένα.
Στην πρώτη θέση της εκκίνησης για τρίτη συνεχόμενη φορά εκείνη την χρονιά ήταν ο Άιρτον Σένα. Στον έβδομο γύρο, στη στροφή Tamburello, για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και έπεσε στον τοίχο. Δύο ώρες αργότερα ο Σένα έφυγε από την ζωή.
Ο Σένα σε ηλικία 34 χρόνων, ενός μηνός και 10 ημερών, ο μεγαλύτερος σύγχρονος πιλότος και αστέρας της Formula 1, είχε περάσει στην αιωνιότητα.
Η είδηση του θανάτου διαδόθηκε με αστραπιαία ταχύτητα στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Σάο Πάολο. Χιλιάδες θαυμαστές του πήγαν στο πατρικό του σπίτι κι έκλαιγαν. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κ. Ιταμάρ Φράνκο ανακοινώνοντας τον θάνατό του από την τηλεόραση, κήρυξε την χώρα σε τριήμερο πένθος ενώ έθεσε το προεδρικό αεροπλάνο στην διάθεση της οικογένειάς του για να μεταφέρουν τη σορό του στην πατρίδα, όπου την προσκύνησαν περισσότεροι από 1.000.000 Βραζιλιάνοι.
Η σύντροφός του Σένα, η Αντριάνα, εκμυστηρεύτηκε ότι μετά το θανατηφόρο ατύχημα του Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ (που είχε σκοτωθεί τις προηγούμενες ημέρες στην ίδια πίστα), είχε δει τον Αϊρτον να κλαίει και να παρακαλάει να αναβληθεί ο αγώνας. Παρόλ’ αυτά, όμως, ο αγώνας θα γινόταν κανονικά.
Μέχρι σήμερα ακούστηκαν πολλά σενάρια για το πώς έγινε το ατύχημα, όμως κανένα δεν έγινε δυνατό να αποδειχτεί. Μετά τον θάνατό του η ομάδα του (Γουίλιαμς) δικάστηκε για το αδικαιολόγητο σπάσιμο του τιμονιού της FW16. Μετά από δικαστικές διαμάχες που διήρκεσαν μερικά χρόνια τελικά αθωώθηκε.
Ο ίδιος ο Σένα είχε πεί κάποτε ‘’ Αν τύχει ποτέ και έχω ένα ατύχημα που μπορεί να μου κοστίσει τη ζωή, καλύτερα να είναι μία κι έξω. Δεν θέλω να ζήσω σε αναπηρική πολυθρόνα. Ούτε θέλω να μπω στο νοσοκομείο υποφέροντας από σοβαρά τραύματα.’’, μετά από λίγο καιρό σκοτώθηκε και ήταν 1 Μαίου 1994
Το ατύχημα του Ayrton Sena
Στέλιος Χανιωτάκης
stelios@dreamfm.gr