• 11 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

«Πρωτόγνωρο φαινόμενο στα παγκόσμια χρονικά -Πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά», λέει ο Ευθύμης Λέκκας

Απίστευτο: Τον έψαχνε η Τροχαία για το τροχαίο με την εγκατάλειψη και ο 19χρονος ήταν ήδη στα κρατητήρια

Εθελοντική αιμοδοσία στους Αγίους Δέκα και δράσεις ενημέρωσης μαθητών στο Δήμο Γόρτυνας

Ηράκλειο: Ένας συνάνθρωπός μας χρειάζεται άμεσα αίμα – Μπορείτε να βοηθήσετε;

Τουρκική κορβέτα παρενόχλησε ξανά ερευνητικά πλοία που εκτελούν εργασίες βόρεια της Κρήτης

Μοίρες: 12χρονος με ποδήλατο δέχτηκε επίθεση από σκυλιά

Ηράκλειο: Σταθμευμένο αυτοκίνητο έγινε παρανάλωμα του πυρός

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 11 Φεβρουαρίου

Κρήτη: Η αγγελία για πώληση ΙΧ ήταν απάτη – Αμάξι δεν πήρε, έχασε και την προκαταβολή

Στη μνήμη της αείμνηστης Βαγγελιώς Πιλατάκη – Καμάρη η δεντροφύτευση στην Πόμπια

H Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και η Ελληνική Μειονότητα μετά τον Αναστάσιο-Η κατάσταση των ελληνοαλβανικών σχέσεων


Σύνταξη : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

H επιλογή νέου Αρχιεπισκόπου στην Αλβανία, ο οποίος με βάση τις περισσότερες ενδείξεις θα είναι ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης, κατά κόσµον Φατµίρ Πελούσι, Αλβανικής καταγωγής, το τι αυτό θα σημάνει για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά και την Ελληνική Μειονότητα είναι το θέμα που αναπτύσσεται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00).

Παρουσιάζονται, επίσης, τα βασικά ζητήματα και προβλήματα που αφορούν την εκεί Ομογένεια, καθώς και η γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνοαλβανικές σχέσεις. Προσκεκλημένος είναι ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, ειδικός στα θέματα των βαλκανικών χωρών και συγγραφέας του έργου «Στον αστερισμό του εθνικισμού, Αλβανία και Ελλάδα στη μετα-Χότζα εποχή», Εκδόσεις Επίκεντρο.

H Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και η Ελληνική Μειονότητα μετά τον Αναστάσιο-Η κατάσταση των ελληνοαλβανικών σχέσεωνH Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και η Ελληνική Μειονότητα μετά τον Αναστάσιο-Η κατάσταση των ελληνοαλβανικών σχέσεων

Ως πιθανότερος νέος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας φέρεται, λοιπόν, να είναι ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης, ο οποίος λίγες ώρες μετά την εκδημία του Αναστάσιου εξελέγη τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας Υπερέχει σαφώς των Μητροπολιτών του Αργυροκάστρου – Χειµάρρας ∆ηµητρίου, κατά κόσμον ∆ηµητρίου Ντιγκµπασάνη, ελληνικής καταγωγής καταγόμενου από τις Σέρρες και 85 ετών, του Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης Αστιου, Αλβανού από το ∆υρράχιο, του Ελμπασάν Αντώνιου, επίσης Αλβανού, του Απολλωνίας–Φίερι, Νικόλαου κατά κόσμο Νίκο Χύκα Αλβανού και του Αµαντίας Ναθαναήλ, κατά κόσμον Κωνσταντίνου Στεργίου, δεύτερου ελληνικής καταγωγής.

Ο 68χρονος Ιωάννης γεννήθηκε από οικογένεια Μπεκτασήδων (μουσουλμανική αίρεση), προσηλυτίστηκε στον Χριστιανισμό σε νεαρή ηλικία από δύο κρυπτομοναχές την εποχή Χότζα, διέφυγε στην Ιταλία και στη συνέχεια σπούδασε ορθόδοξη θεολογία στις ΗΠΑ. Γνωρίζει ελληνικά, αλλά με περιορισμένη χρήση. Υπήρξε για πολλά χρόνια δεξί χέρι του Αναστάσιου και ο οποίος τον προέκρινε για διάδοχό του.

Στο βαθμό που η τελικά επιλογή για τη θέση του Αρχιεπισκόπου θα είναι τελικά ο Ιωάννης, θα πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, καθώς για πρώτη φορά από την ανασυγκρότηση της μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος ο επικεφαλής της δεν θα έχει ελληνική καταγωγή. Με τον Σταύρο Τζίμα συζητείται τι θα σημάνει αυτό, κατ’ αρχήν, για την ίδια την Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά και στη σχέση της με το κράτος της Αλβανίας. Και κατά δεύτερον, τι επίδραση αναμένεται να έχει στην εναπομείνασα Ελληνική Μειονότητα;

Όπως τονίζεται στη συζήτηση, ο Αναστάσιος έδωσε μεγάλο αγώνα για να αποδείξει πως ήταν πρώτα Αρχιεπίσκοπος όλων των Αλβανών και μετά Έλληνας. Ωστόσο, αποτελούσε ένα στήριγμα για την Ελληνική Μειονότητα που έχει πληθώρα προβλημάτων.

Στη συνέχεια αναλύεται το ποια ακριβώς είναι η κατάσταση της Ελληνικής Μειονότητας σε σχέση με τα κύρια ζητήματα που την απασχολούν, που είναι το δημογραφικό, η αναγνώριση περιορισμένων μειονοτικών ζωνών, τα περιουσιακά ζητήματα ειδικά στην περιοχή της Χειμάρρας, καθώς και η διατήρηση των αναγνωρισμένων από το Αλβανικό κράτος μειονοτικών σχολείων με ελληνική εκπαίδευση.

Η συζήτηση με τον Σταύρο Τζίμα ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της φάσης στην οποία βρίσκονται οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, καθώς διαπιστώνεται ότι παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων επί σχεδόν δύο δεκαετίες κανένα μείζον ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Η αντίδρασή της τα τρυφερά στιγμιότυπα του Παναγιώτη Ταχτσίδη με τη νέα του σύντροφο και το άγριο ξέσπασμα του ποδοσφαιριστή

    Read Next

    Ηράκλειο: Ένας συνάνθρωπός μας χρειάζεται άμεσα αίμα – Μπορείτε να βοηθήσετε;

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular